Störst antal människor i kollektivtrafiken sedan pandemins start
Hem NyheterUndersökningar Störst antal människor i kollektivtrafiken sedan pandemins start

Störst antal människor i kollektivtrafiken sedan pandemins start

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste veckorna har antal personer i tunnelbanan och på Sveriges största centralstationer ökat.

Nu rör sig svenskarna på nivåer i kollektivtrafiken som inte setts sedan vecka 11 år 2020.

En stor ökning skedde i samband med att regeringen kommunicerade att restriktionerna skulle lättas efter den 29 september. Det visar aggregerad och anonymiserad mobildata från Tre.

– Vi ser nu ett all time high när det gäller antalet personer i rörelse i kollektivtrafiken under pandemin. Sedan sommaren har siffrorna tickat stadigt uppåt med en extra kick efter att regeringen kommunicerade lättade restriktioner efter den 29 september. Men vi är inte tillbaka på samma nivåer som före pandemin, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.

På T-centralen, Östermalmstorg, Fridhemsplan och Hötorget såg vi under förra veckan (v 37), den största rörligheten sedan vecka 11, 2020. Antalet personer i kollektivtrafiken var då ungefär 56 procent jämfört med en normalvecka före pandemin.

Störst antal människor i kollektivtrafiken sedan pandemins start

Rörelsen i Stockholms tunnelbana 2020-2021 baserad på aggregerad och anonymiserad mobil- och nätverksdata.

– Att det skulle vara en så kraftig uppgång redan innan restriktionerna lättats är överraskande, fortsätter Mårten Lundberg.

Under hösten 2020 var vi nästan uppe i samma nivåer som i förra veckan. Men datan visar att rörligheten då snabbt gick nedåt när regeringen i november förra året införde ytterligare åtgärder för att stoppa smittspridningen.

Tunnelbanan i Stockholm

  • På T-centralen, Östermalmstorg, Hötorget och Fridhemsplan ser vi den högsta rörligheten sedan vecka 11, 2020

Centralstationer i Göteborg och Malmö

  • På Göteborg C ser vi den största rörligheten sedan vecka 11, 2020
  • På Malmö C ser vi den största rörligheten sedan vecka 40, 2020

Jobb- och Nöjesindikatorn
För att få en bild av hur svenskarna rör sig och anpassar sig efter myndigheternas rekommendationer delar Tre löpande med sig av uppdaterade anonymiserade nätverksdata i det vi kallar ”Jobbindikatorn”, för hur vi rör oss på morgonen, och ”Nöjesindikatorn”, för hur vi rör oss eftermiddag och kvällstid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>