Nytt energiprojekt: Telia värmer upp fastigheter i Haninge med överskottsvärme från lokal datahall
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ Telia värmer upp fastigheter i Haninge med överskottsvärme från lokal datahall

Telia värmer upp fastigheter i Haninge med överskottsvärme från lokal datahall

Publicerat av: Redaktionen

Telia och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått ett avtal om utbyte av värme och kyla i SBB:s fastigheter i Haninge kommun, söder om Stockholm.

Bland fastigheterna som kommer att värmas upp med överskottsvärme från Telias lokala datahall återfinns bland annat Haninge kommunhus, Söderbymalmsskolan, äldreboendet Terrassen samt flertalet kontorsfastigheter.

Telia har sedan 1980-talet en omfattande datacenterverksamhet i Haninge. Verksamheten har återkommande effektiviserats där bl.a. energianvändningen halverats genom egenutvecklad kylteknik. För att ta tillvara på verksamhetens överskottsvärme på ett miljömässigt vis har Telia och SBB gemensamt initierat ett nytt lokalt energiprojekt.

Nytt energiprojekt: Telia värmer upp fastigheter i Haninge med överskottsvärme från lokal datahall”Vi är väldigt glada att vi kommit i mål med det här energiprojektet. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vi kan ta till vara på överskottsenergin som produceras i vår datahall till att värma upp ett flertal fastigheter i Haninge kommun, däribland en skola och ett äldreboende. På detta sätt minskar vi det totala miljö- och energifotavtrycket, vilket ligger i linje med Telias övergripande klimat– och miljömål”, säger Staffan Åkesson, teknisk chef Telia Sverige.

Energiprojektet driftsattes i mitten av juli månad, där SBB byggt ett borrhålslager med 166 stycken hål som anlagts på en av SBB:s fastigheter för att omhänderta överskottsvärmen som produceras av Telias intilliggande datahall. Samtidigt som Telias datahall producerar spillvärme åt SBB:s fastigheter kommer datahallen att kunna kylas ner av samma borrhålslager. Energiprojektet innebär att drygt 100 000 kvadratmeter fastighetsyta blir självförsörjande på värme, vilket motsvarar en besparing om cirka 5 600 MWh per år.

Den nya energianläggningen kommer att minska den totala elnätsbelastningen i Haninges centrala delar, vilket frigör elnätskapacitet som behövs vid förtätning av tätorten och ökad efterfråga på laddmöjligheter för elbilar.

”Vi är mycket stolta över att vårt samarbete med Telia har gjort denna energibesparande åtgärd i Haninge kommun möjlig. Satsningen ligger helt i linje med vår vision om att vi ska vara klimatpositiva till år 2030”, säger Alexander Hedin, regionchef Stockholm, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00