[PÅ STAN MED] Vi har haft förmånen att få träffa Carl Tönseth i flera olika sammanhang. Även denna gång slås vi av hans energi, uppriktighet och äkta engagemang.
Carl Tönseth har under de senaste åren varit en viktig del av Nexer Insight, en gren av Nexer Group, tidigare känt som Sigma.
Hans fokus ligger på områden som IoT (Internet of Things), dataplattformar och artificiell intelligens. Medan vissa ser dessa teknologier som ett hot mot privatlivet och den personliga livsstilen, ser Carl dem istället som kraftfulla verktyg för att åstadkomma positiva förändringar. Han ser potentialen i dessa teknologier för att öka säkerheten inom äldreomsorgen, förbättra lönsamheten hos svenska företag och transformera den offentliga sektorn. Trots detta betonar Carl vikten av att skydda personlig integritet, en uppfattning han starkt delar och värnar om.
Boarding and Take Off!
Vi återkommer till hans visioner inom Artificiell Intelligens och Internet of Things. Vi börjar istället med en titt i backspegeln och vi kan då konstatera att Carls framgångsrika yrkeskarriär började på Landvetters startbanor. Ja, det är sant!
”När jag var i skolåldern visste jag exakt vad jag ville bli, nämligen pilot. Den drömmen blev alltmer avlägsen i takt med att jag växte. Mina 205 cm i strumplästen gjorde det i praktiken omöjligt för mig att bli pilot. Jag fick helt enkelt inte plats bakom spakarna i cockpit”, minns Carl med ett skratt.
Han har en positiv grundsyn och förmågan att se möjligheterna. Det kanske märktes för första gången när han gav sin dröm en rejäl chans och som 18-åring började på Landvetter som markpersonal. Hur våra kroppar utvecklas i tonåren kan vi inte göra mycket åt och drömmen om att bli pilot fick helt enkelt stanna vid att vara en dröm. Carl fick istället upp ögonen för datorer och det tog honom med på en helt annan resa som även den längre fram skulle inkludera moln.
Det började på Västkusten
Carl föddes i Göteborg i stadsdelen Örgryte. Han berättar att han alltid under sina studier har haft ett jobb parallellt. Samtidigt som han arbetade på Landvetter gick han samhällsvetenskaplig linje med ekonomisk inriktning. Efter gymnasiet fortsatte han att studera på Karlstads Universitet där han läste Civilekonomprogrammet med inriktning på marknadsföring och kommunikation. Sin vana trogen fortsatte han att arbeta parallellt med studierna. Carls växande intresse för datorer gjorde att han sökte efter ett extraarbete inom IT. Valet föll på en anställning på Volvo IT och deras supportavdelning. Efter studierna gick Carl vidare inom Volvosfären och började som IT-koordinator på Volvo Cars under ledningsgruppen och dåvarande koncernchef Fredrik Arp.
”Det var där som jag fick mina första kunskaper och insikter om hur konsultmarknaden fungerar. Det är jag väldigt tacksam för. Jag trivdes mycket bra där. Efter en tid kom finanskrisen och företaget blev tvunget att säga upp en hel del av personalen. Jag hade lyckats bygga upp ett förtroende hos ledningen och andra motsvarande avdelningar vilket bidrog till att jag blev kvar där lite längre än många av mina kollegor. Till slut kom ändå dagen då även min tjänst blev indragen. Det var en tuff period men i efterhand inser jag att jag lärde mig mycket av det också”, berättar Carl.
Hans förmåga att se möjligheter även i tider av motgångar tog honom till Stockholm. Han började på Relevanta som var en Start Up med kontor i Gamla Stan. Han blev ansvarig för strategi och affärsutveckling. Själv flyttade han in i en lägenhet på Södermalm och kalendern visade på årsskiftet 2009/2010.
Försäljning och rekrytering är samma sak!
Det är vid denna tid som Carl adderar ännu en kompetens till sitt CV och det är rekrytering.
”För mig är försäljning och rekrytering samma sak!”, utbrister han och fortsätter.
”Du måste ha en tydlig vision när du rekryterar. Precis som vid försäljning handlar det om att förmedla en målbild som du själv kan både förklara och försvara. Vi ville ha de bästa personerna inom systemmanagement. Om du tror att de lever i flock i Stockholm så tror du fel. Jag reste runt i Sverige och jag fokuserade inte på Stockholm, Göteborg och Malmö. Istället så tillbringade jag åtskilliga nätter på hotell på mindre orter där jag träffade otroligt många kompetenta människor som satt på den kunskapen som vi behövde. Det blev många och långa resdagar men det var det verkligen värt”, berättar Carl.
Hans vilja och drivkraft att få företag och myndigheter att våga använda Microsoft System Center för att effektivisera sin verksamhet bidrar till att han knappt två år senare är med och grundar Lumagate.
”Vi såg att det fanns så många kunder runt omkring oss som fortsatte att använda den nya tekniken på ett väldigt manuellt sätt. Vi var några stycken som ville ändra på det och resultatet av de tankarna blev Lumagate”, förklarar Carl.
Huvudkontoret låg i Stockholm och de hade även kontor i Örnsköldsvik, Göteborg och Lund. Inom något år hade de expanderat verksamheten till att även innefatta Köpenhamn, Oslo och Trondheim. Det blev cirka fem mycket intensiva år på Lumagate innan konkurrenten Enfo hörde av sig. De hade då en uppförsbacke i sin utveckling och ville att Carl skulle hjälpa dem att bryta den trenden. Sagt och gjort han tog sig an den utmaningen.
”Det var en stimulerande uppgift och jag lyckades vända trenden uppåt. Baksidan av uppdraget var att det innebar ett intensivt pendlande till Finland. Efter en tid kände jag att privatlivet blev alltför lidande och jag behövde hitta en pendelfri vardag”, säger han eftertänksamt.
Lösningen blev ett erbjudande från Sigma. Han var med att bygga upp Sigma i Stockholm och inriktningen var IoT och AI. Återigen påminns Carl om att det verkligen går att göra skillnad inom olika samhällsfunktioner med hjälp av dessa tekniker. Ett litet bevis på hans gedigna tro på den nya tekniken kan man kanske hitta i det faktum att han vid denna tid bygger ett eget hus som är fullt med sensorer och smarta vardagslösningar. Han lever som han lär.
Pappa och mamma har varit viktiga förebilder
Vi frågar Carl om han kan se några speciella anledningar till att hans karriär har varit så framgångsrik?
”Mitt entreprenörskap har jag fått från mina föräldrar. Dessutom vill jag påstå att min mamma gav mig nyfikenheten. När jag var liten fick jag alltid vara med oavsett vad hon gjorde. Det lärde mig vikten av att föräldrar umgås med sina barn i alla möjliga sammanhang, inte bara i hemmet. Det är troligen därför som jag idag har ett Instagramkonto som syftar till att tipsa och inspirera föräldrar att göra en massa olika saker med sina barn. Dessutom vill jag visa att olika aktiviteter, som till exempel resor, inte alls behöver vara jobbiga. Se möjligheterna istället för problemen!”, svarar han.
En annan viktig detalj, som sannolikt har format hur Carl ser på sitt yrkesliv idag, var att han under tiden på Lumagate arbetade med Sveriges kommuner. Då väcktes han engagemang för att arbeta med IT-lösningar som faktiskt gör skillnad i vår vardag, oavsett om det handlar om skolan, sjukvården eller äldreomsorgen. Under vårt samtal återkommer han flera gånger till att människor är viktiga för honom och att han verkligen vill att hans arbete ska göra skillnad för oss alla i vår vardag. Vi skrev i inledningen av den här artikeln att vi skulle återkomma till Carls visioner avseende AI & IoT. Det är hög tid att leva upp till det löftet. Vi avslutar därför med att fråga honom hur han ser på sitt nuvarande arbete på Nexer Insight?
”När jag nu återigen arbetar med att hjälpa våra svenska kommuner och offentlig sektor påminns jag om hur många saker som den nya tekniken kan hjälpa oss att lösa, utan att det behöver innebära att alla budgetar och tidsplaner sprängs. Ett exempel på effektivisering i äldreomsorgen är användningen av IoT-lösningar i samarbete med generativ AI, som exempelvis ChatGPT-4. Dessa teknologier kan integrera information från vårdhandböcker och olika datakällor för att proaktivt identifiera och minska risker, som fallolyckor i hemmet. Istället för rutinmässiga hembesök vid fasta tider, möjliggör denna teknik skräddarsydda insatser baserade på faktiska behov. Ett annat exempel är det alldeles för stora matsvinnet i skolköken. En utmaning är att det genom åren har växt fram en syn på att det är ett normaltillstånd att det slängs en viss mängd livsmedel och färdiglagad mat. Genomtänkta AI-lösningar kan visa på att relativt små ändringar i inköp, tillagning, servering med mera kan minska svinnet ganska rejält. I min värld handlar inte detta bara om att spara pengar utan det är minst lika viktigt att inte slösa med våra resurser och bara acceptera sakernas tillstånd”, berättar Carl eftertänksamt.
Det finns ytterligare en sak som driver honom i arbetet med att ta fram nya lösningar inom AI & IoT. ”Om 15-20 år vill jag kunna säga till mina barn att jag var en liten del av de samhällsförbättringarna”, avslutar Carl Tönseth.
Privat
Namn: Carl Tönseth
Ålder: 42 år
Familj: Sambo, två barn och en bonusdotter
Bor: Norrort
Intressen: Båtliv (helst på Västkusten), Landställe i Fiskebäckskil, Historia
Senaste bok: Many Lifes, Many Times av Professor John Vu – Nguyen Phong
Favoritmat/kök: Det Italienska köket & det Vietnamesiska köket
Favorit film/TV-serie: Leave the World Behind (Netflix) och Seinfeld
Nästa resa: Hanoi
Antal devices: Ca: 60 st.
Läs mer om Nexer Insight:
https://nexergroup.com/sv/tjanster/nexer-insight/
Instagram: https://www.instagram.com/cjtonseth/