Ansökan till Årets IT-tjej 2018 är öppen!

För 16:e året i rad delar Microsoft ut pris till Årets IT-tjej. Trots att året är 2017 är andelen kvinnor som söker sig till IT- och telekombranschen samt IT-relaterade utbildningar fortsatt låg.

Ansökan till Årets IT-tjej 2018 är öppen! 1Microsoft vill lyfta fram drivna tjejer som kan inspirera andra att söka sig till dessa områden.

År 2016 var andelen kvinnor inom IT-branschen 28 procent, en sänkning med nästan 4 procent jämfört med för 10 år sedan visar statistik från IT- och Telekomföretagen. En utmaning för att vända den nedåtgående trenden är att få fler unga kvinnor att söka IT-relaterade utbildningar. Idag varierar andelen kvinnliga studenter på de tekniska högskolorna i Sverige mellan 30-50 procent (Kungliga tekniska högskolan, Chalmers tekniska högskola, Luleå tekniska universitet samt Blekinge tekniska högskola). Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej lyfter fram kvinnliga förebilder som inspirerar andra unga kvinnor att söka IT-relaterade utbildningar.

Är du Årets IT-tjej 2018?

Microsoft söker en driven och engagerad tjej som på heltid studerar data eller IT-relaterade ämnen på universitet, högskola eller YH-utbildning med minst ett år kvar av sina studier. Du är initiativrik, inspirerar till eller utvecklar nya idéer, engagerar dig vid sidan av studierna och brinner för både teknik och jämställdhet. Vi ser positivt på att du driver egna initiativ för att få fler tjejer att välja IT. Vår förhoppning är att du vill bli en ambassadör för tjejer inom IT och dessutom vill samarbeta med Microsoft kring jämställdhet och andra IT-relaterade ämnen. Är du eller någon du känner Årets IT-tjej 2018 – skicka in en ansökan eller nominering!

Om priset

Anmälan stänger den 2 februari 2018. Därefter bjuds 10 finalister in till ett heldagsevenemang på Microsoft i Akalla. Under dagen får finalisterna delta i intervjuer, caselösning, mingel och andra aktiviteter. Detta är ett utmärkt tillfälle att nätverka med nyckelpersoner på Microsoft och lära känna företaget. Microsoft bjuder sedan in tre toppkandidater till Universum Awards i Stockholm den 21 mars där en av finalisterna koras till Årets IT-tjej 2018.

Årets IT-tjej 2018 får ett givande år som ambassadör och medlem i nätverket av 15 tidigare IT-tjejsfinalister. Vinnaren bjuds in till en rad inspirerande evenemang under året och kommer ta del av mycket nätverkande. Vi ser därför gärna att vår vinnare är aktiv i sociala medier och student under hela 2018. Vinnaren får dessutom en egen mentor på Microsoft. Framförallt blir Årets IT-tjej 2018 en förebild som inspirerar andra unga kvinnor att våga testa på en teknisk utbildning.

Sista ansökningsdag 2 februari 2018.

Ansök eller nominera en vän till Årets IT-tjej