ATG Nationaldagsgaloppen tackar alla som kom igår!

ATG Nationaldagsgaloppen reds för sjunde året i rad igår och den blir bara bättre och bättre.

ATG Nationaldagsgaloppen tackar alla som kom igår! 1Stämningen var på topp i solskenet och vi fick en ny publikfavorit när jockey Ulrika Holmquist både charmade publiken och tog hem fyra av dagens lopp. Runt 50 000 besökare var på plats.

Gärdet visade sig från sin allra bästa, men kanske lite för varma, sida idag. Med strålande sol och en temperatur runt 30 grader var det ganska svettigt för publiken i gröngräset. Många valde att leta sig in i skuggan vilket gjorde att det var svårt att bedöma publiksiffran. Till slut uppskattades publiksiffran i alla fall till ungefär samma som i fjol, drygt 50 000. Tangerat rekord alltså!

Sex totolopp, två ponnylopp och ett käpphästrace reds, och åskådarna var väl med på noterna varje gång hästarna passerade upploppet och hejade vilt på sina favoriter, väl understödda av speaker och referent David Crona.

Dagens segrare var:

Lopp 1 Jockeyklubbens Nationaldagshandicap – Meglio (Per Anders Gråberg/Dennis Persson)
Lopp 2 Freys Hotel Nationaldagspokal – Good Lad (Ulrika Holmquist/Johanna Eriksson)
Lopp 3 ATG – Förvänta Dig Mer – Sir Walter (Ulrika Holmquist/Susanne Sivrup-Rosenqvist)
Lopp 4 Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup – Al Mounteze Monlau (Elione Chaves/Camilla Nilsson)
Lopp 5 HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup – Eastway (Ulrika Holmquist/Annelie Kristina Eriksson)
Lopp 6 Galopptips.se – Spirit River (Ulrika Holmquist/Göran Schillström)

Ponnygaloppen

Lopp 1 Triton Nationaldagscup – Kilskogens Gozzi (Tiger Pråhl/Bernita Hedman)
Lopp 2 Sheikha Lateefa Bint Mansoor Bin Zayed Al Nahyani – Norrskenets Grim (Alva Malmström/Bernita Hedman)

Ulrika Holmquist – Gärdets drottning!

Dagens huvudperson var utan tvekan jockey Ulrika Holmquist. Hon tog hela Gärdet med storm när hon vann lopp efter lopp. Fyra gånger fick Ulrika skritta in i vinnarcirkeln och ta emot publikens jubel. Hon hade dessutom en egen hejarklack på plats så Ulrika fick dessutom extra många hejarop och applåder.

Per Skoglund, dagens konferencier, var helt klart tagen av Ulrikas framgångar. Han undrade om hon hade vunnit så här många lopp på samma dag tidigare. –Nej, jag har aldrig vunnit fyra lopp på en dag tidigare. Vi jockeys brukar egentligen vara nöjda med att ta en seger per dag, så nu var jag kanske lite taskig mot de andra, sa Ulrika ödmjukt. Att ett av loppen dessutom berättigar henne till att åka till Abu Dhabi i höst och rida finalloppet i HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup var det som hon tyckte var dagens höjdpunkt.

Premiär för Käpphästrace

Ett nytt inslag på ATG Nationaldagsgaloppen var ett käpphästrace för barn. 15 käpphästar med sina käpphästjockeys ställde upp i racet som direktsändes i TV4. Gry Forssell var initiativtagare till Käpphästracet och var ledare för racet. Hennes dotter Nikki var dessutom en av de tävlande i loppet. Segrare i loppet blev Linnea Fernström och Peppe.
Det här blev en succé och det var säkert inte sista gången vi fick se det här loppet på Gärdet!

Renaida och Shirin, vilka röster!

Årets artister var Shirin och Renaida. Shirin inledde med Nationalsången och det var väldigt vackert. -Jag fick gåshud, kommenterade flera ur publiken efter hennes stämningsfulla version av ”Du gamla, du fria”. Shirin framförde sedan ytterligare två låtar och fick verkligen visa vilken mäktig röst hon besitter.

Renaida kom upp som ett yrväder på scenen. Med två dansare, konfetti och full av energi äntrade hon scenen på Gärdet. Hon sjöng totalt tre låtar och när hon avslutade med sin låt som hon gick till final med i Melodifestivalen i fjol, All the Feels, fick hon verkligen med sig publiken.

Hattparad i tre klasser

Den traditionella Hattparaden fanns självklart med på schemat även i år. Juryn bestod av Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris som med stort engagemang och charm bedömde de som tävlade. Det fanns tre klasser att tävla i, Barnhatt, Gärdets Bästa Hatt och Match Your Dog.

Första priset i Match Your Dog delades mellan två små charmtroll till barn och deras lika härliga hundar. I Gärdets Bästa Hatt vann en dam som hade fått in i stort sett hela Gärdet på sin fina hatt.
Segrarna var:
Barnhatt – Edith Nygårds
Gärdets bästa hatt – Ingrid Wallsten
Match Your Dog – Collin Agge och Tiffi. Linn Agge och Chili

Hattparaderna är verkligen otroligt uppskattade och redan nästa söndag, den 16 juni, har ni som är sugna på att vara med och tävla i en hattävling chansen. Då anordnas nämligen Super Sunday på Bro Park galoppbana i Upplands Bro. Förutom fina löpningar anordnas Hattparad både med Best Dressed och Barnklass. Dessutom kommer Trollkarlen Totoo, det blir ponnyridning, kaninhoppning, ballongdjur och mycket mer.

Alva Malmström mot Abu DhabiSheikha Lateefa Bint Mansoor

Bin Zayed Al Nahyani är ett ponnylopp där segrande ponnyjockey får åka till Abu Dhabi i höst och rida ett internationellt ponnylopp. Här blev det seger för Alva Malmström och Norrskenets Grim. Nu får Alva åka hem och ladda inför sitt livs äventyr i höst!

Välbesökt Fan Zone-tältI

Svensk Galopps Fan Zone-tält kunde man bland annat prova på att rida en mekanisk galopphäst. Ett populärt inslag som många var nyfikna på att prova. I tältet fanns även mycket matnyttig information om både den stora galoppen och ponnygaloppen. Dessutom kunde man tävla genom att gissa vikten på en galoppsadel. Sammanfattningsvis var det mycket folk i tältet vilket var oerhört roligt.

Mycket att göra för barnen…

Det fanns som vanligt mycket att göra för barnen på Gärdet i går. Förutom att vara med och tävla i hattparadens Barnklass kunde man prova på ponnyridning, köra grävskopa och annat kul på ABT:s barnområde. Där kunde man också träffa Djurgårdens hockeylag och mycket mer.

I tävlingen där man skulle gissa vinnaren i lopp 4 var priset en weekend för två personer med trerätters middag och frukostbuffé på härliga Såstaholm Hotell & Konferens. Vann loppet gjorde Al Mounteze Monlau som överraskade spelarna och som var en av fältets mest otippade hästar. En av de som hade tippat rätt vinnare var Magnus Hansson från Hägersten som därmed vinner priset. Stort grattis!

I år hade vi ökat från 10 till 13 Foodtrucks. Det fanns även åtta korvserveringar, flera mobila glassvagnar, mobila fikavagnar och ett stort serveringstält. Glädjande nog var köerna färre i år vilket är glädjande. Vi är tacksamma för att fler och fler packar picknick-korgarna vilket underlättar och minskar köerna!

Vi tackar all publik, partners, aktiva, funktionärer och inte minst våra fantastiska volontärer. Utan er hade inte den här dagen varit möjlig att genomföra!