JAGUAR F-TYPE:S KARAKTÄRISTISKA V8-LJUD BEVARAS PÅ STORBRITANNIENS NATIONALBIBLIOTEK
Hem NYHETEREFTER JOBBET Jaguar F-TYPE:S karaktaristiska V8-ljud bevaras på storbritanniens nationalbibliotek The British Library

Jaguar F-TYPE:S karaktaristiska V8-ljud bevaras på storbritanniens nationalbibliotek The British Library

Publicerat av: Redaktionen
  • En hyllning: När Jaguar förbereder sig för sin elektriska framtid har de distinkta tonerna från Jaguar F-TYPE V8 spelats in och bevarats för kommande generationer.

  • Framtidssäkrad: Genom att arkivera F-TYPE:s omisskännliga V8-ljud på Storbritanniens nationalbibliotek The British Library, säkerställer man att det kommer att finnas tillgängligt för människor att njuta av även i framtiden. Precis som Florence Nightingales röst.

  • Fängslande ljud: Jaguars ingenjörer valde att spela in en F-TYPE R 75 coupé med en 5,0 liters V8-motor för att bevara det mest fängslande ljudet.
  • Källmaterial: Inspelningarna skapades i Jaguars specialbyggda ljudkammare på utvecklingscentret i Gaydon – samma plats där den första modellens avgasljud utvecklades.
  • På skivan: Inspelningarna kommer att katalogiseras och finnas tillgängliga i The British Librarys arkiv från och med hösten 2023.

Som ett led i att bli ett helelektriskt modernt permiumvarumärke 2025, har Jaguar idag delat ljudinspelningar av den ikoniska sportbilen Jaguar F-TYPE V8 med Storbritanniens nationalbibliotek The British Library.

Inspelningarna fångar F-TYPE:s omisskännliga kompressormatade V8-ljud. Genom att dela dessa med The British Library har Jaguar gjort det möjligt för människor att njuta av ljudet från den allra sista årsmodellen med en traditionell förbränningsmotor även i framtiden.

Jaguars ingenjörer valde att spela in ett antal växlingar och accelerationer från en F-TYPE R 75 coupé. Inspelningen gjordes på Jaguars utvecklingscenter i Gaydon i ett ljudisolerat rum som vanligtvis används för att utveckla och testa bilarnas ljudkvalitet. Även den första F-TYPE-modellens avgasljud har skapats och finjusterats i samma rum.

Charles Richardson, Senior Sound Engineer på Jaguar: “F-TYPE:s kompressormatade V8 har ett unikt ljud tack vare det minutiösa optimeringsarbete vi utförde på hela drivlinan, framför allt på insugs- och avgassystemen. Över 85 iterationer gjordes innan vi lanserade bilen för första gången och sedan dess har den utvecklats kontinuerligt.

JAGUAR F-TYPE:S KARAKTÄRISTISKA V8-LJUD BEVARAS PÅ STORBRITANNIENS NATIONALBIBLIOTEKResultatet av arbetet – ljuden du upplever när du kör F-TYPE R 75 – är något vi vill ska finnas tillgängligt även för framtida generationer. Bevarandet hos The British Library gör detta möjligt och är något vi är mycket stolta över.”

En F-TYPE R 75 coupé årsmodell 2024 valdes ut för inspelningen. En specialutgåva som hyllar det sista tillverkningsåret av den ikoniska modellen och markerar Jaguars 75 åriga sportbilshistoria.

Bilens 5,0 liters kompressormatade V8 levererar 575 hk och utvecklar ett vridmoment på 700 Nm. Acceleration från 0-100 km/h sker på bara 3,5 sekunder, medan topphastigheten är elektroniskt begränsad till 300 km/h.

Cheryl Tipp, British Librarys Curator of Wildlife & Environmental Sounds: “Vi är mycket glada över att kunna bevara inspelningar av F-TYPE V8 för Jaguar-entusiaster och lyssnare runt om i världen. Då produktionen av denna motor närmar sig sitt slut, tar detta unika ljud sin plats i nationens arkiv tillsamans med andra ljud som inte längre kan höras på.”

De 30 och 47 sekunder långa inspelningarna börjar med uppstarten av motorn, vilket definieras av ett direkt igenkännbart “flare” när varvtalen stiger innan de sänker sig till en stadig 600 rpm tomgång, den karakteristiska åttacylindriga tonen antyder subtilt om bilens prestandapotential. Därifrån simuleras en mängd olika F-TYPE-ljud från sessionen i ljudkammaren.

Varje gång F-TYPE accelererar öppnas ventilerna i avgassystemet för att ändra avgasernas väg och detta frigör det karaktäristiska ljudet som kännetecknar F-TYPE-körupplevelsen.

Lyssnarna kommer att höra de skarpa upp- och nedväxlingarna genom den åttastegade Quickshift-växellådan, och det distinkta sprakandet och smällandet från bilens fyrdubbla avgasrör som är grundläggande för F-TYPE:s förarfokuserade karaktär.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00