Ny kartläggning: Bara var femte aktiebolag drivs av kvinnor
Hem KVINNOR INOM TECH Bara var femte aktiebolag drivs av kvinnor

Bara var femte aktiebolag drivs av kvinnor

Publicerat av: Redaktionen

Bara var femte aktiebolag i Sverige, 20 procent, drivs av en kvinna.

Men bland enskilda firmor, en bolagsform som erbjuder betydligt mindre trygghet, står kvinnor bakom en nästan dubbelt så stor andel.

Det visar en ny kartläggning som Visma Spcs har genomfört.

– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Att så få kvinnor driver aktiebolag innebär att vi skulle kunna ha väldigt många fler jobbskapare. För att komma dit behöver Sverige stärka trygghetssystemen så att de ger samma skyddsnät åt företagare som åt anställda, säger Boo Gunnarsson, företagarexpert på Visma Spcs.

Visma Spcs kartläggning visar att kvinnor bara driver 20 procent av Sveriges aktiebolag. Samtidigt väljer betydligt fler kvinnor att starta enskild firma: Drygt var tredje enskild firma, 35 procent, drivs av en kvinna. Det innebär att många kvinnliga företagare inte får del av den större trygghet som ett aktiebolag innebär.

Ny kartläggning: Bara var femte aktiebolag drivs av kvinnor– För att skilja på företagets och den privata ekonomin är aktiebolag den tryggaste bolagsformen och sänker risken med att driva eget avsevärt. Dessutom är det en bolagsform som många större företag och offentlig verksamhet uppskattar att göra affärer med, säger Boo Gunnarson.

Andelen aktiebolag som drivs av kvinnor varierar tydligt mellan olika delar av Sverige. Stockholms län toppar listan i kraft av att 23,1 procent av länets företag drivs av kvinnor, följt av Gotland och Uppsala län.

Lägst andel aktiebolag som drivs av kvinnor har Jönköpings län med 15,3 procent.

– Det är anmärkningsvärt att skillnaden är så stor mellan andelen kvinnor som driver aktiebolag jämfört med enskild firma. Eftersom den som väljer aktiebolag ofta är mer långsiktig är det angeläget att sänka trösklarna så att fler kvinnor satsar på sina affärsidéer i aktiebolag, säger Boo Gunnarson.

Ett av de vanligaste skälen till att avstå från att starta eget överhuvudtaget är oro för den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt. Det visar tidigare undersökningar som Visma Spcs har genomfört.

Kartläggningen har gjorts med hjälp av statistik från kreditupplysningsföretaget UC. För aktiebolag har registrerad verklig huvudman, ägare eller kontaktperson använts för att avgöra om ett bolag drivs av en kvinna eller man.

Tips: Fyra steg för att lyckas med din företagsstart

– Skaffa en hemsida och börja marknadsföra ditt företag till din tänkta målgrupp.
– Håll koll på (onödiga) kostnader, exempelvis inköp av något du kanske kan hyra i stället.
– Fokusera på omsättning och gör förändringar när något du säljer inte genererar tillräckliga intäkter.
– Lär av andras erfarenheter genom att skaffa en mentor.

Fakta: Aktiebolag

Ett aktiebolag är en företagsform som bildas av en eller flera grundare. Aktiebolaget är en juridisk person som ger samma rättigheter och skyldigheter som för en fysisk person, men grundarna och ägarna är inte personligen ansvariga för de skulder och åtaganden som bolaget har.

För att starta ett aktiebolag krävs ett aktiekapital på 25 000 kronor. Ett aktiebolag ska bestå av aktieägare, en styrelse, verkställande direktör, ordförande och en firmatecknare. Dessutom ska det ha en godkänd eller auktoriserad revisor.

För att snabbt komma igång går det att köpa ett redan registrerat aktiebolag utan verksamhet, ett så kallat lagerbolag. Då är arbetet med att bilda och registrera företaget hos Bolagsverket redan gjort. Läs mer om: Lagerbolag

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00