Brianas brokiga resa in i IT–säkerhetsbranschen
Hem KVINNOR INOM TECH Brianas Van Epps brokiga resa in i IT–säkerhetsbranschen

Brianas Van Epps brokiga resa in i IT–säkerhetsbranschen

Publicerat av: Redaktionen

För drygt två år sedan blev den nyutexaminerade språkvetaren Briana Van Epps IT-säkerhetsföretaget Orange Cyberdefenses första Technical Writer.

Trots hennes okonventionella bakgrund var framgången närmast omedelbar och idag är hon Manager med ansvar för avdelningen för Technical Writing.

– Det är häftigt att det kan gå så här snabbt, även när man kommer utifrån på flera sätt som jag gör, säger Briana Van Epps, Technical Writer Manager på Orange Cyberdefense.

Briana Van Epps har tagit en ovanlig väg till att bli avdelningschef på Orange Cyberdefense i Malmö. Uppvuxen i Kalifornien i USA fastnade hon för ABBA under tonåren och intresset växte snabbt till en fascination för popgruppens hemland, kultur och språk. Det gjorde att valet blev enkelt när hon fick möjlighet att studera språkvetenskap i Sverige, först som mastersstudent och sedan som doktorand. Kärleken till landet växte sig ännu starkare medan valet av yrkesbana kändes tveksammare. Efter doktorandstudierna nappade hon därför direkt när möjligheten att arbeta som Technical Writer på Orange Cyberdefense dök upp. Rollen innebar en stor utmaning; trots att Briana hade arbetat på ett IT-företag i USA under en kortare period hade hon aldrig skrivit tekniskt tidigare.

– Jag hade ju arbetat inom branschen tidigare, men aldrig som skribent eller med något särskilt avancerat. Från utbildningen hade jag fått med mig lite programmeringsspråk och blivit duktig på att hantera stora mängder statistisk utan att bli alltför skrämd, men jag behövde utbildning i IT-säkerhet för att känna mig säker i mitt nya arbete, säger Briana Van Epps och fortsätter:

– Som tur är har Orange Cyberdefense varit väldigt lyhörda på vad jag behövde för att utföra arbetet och lät mig avsätta tid för utbildning för att jag skulle förstå de tekniska delarna av arbetet fullt ut.

Framgången gjorde en till fyra

Brianas brokiga resa in i IT–säkerhetsbranschen

Briana Van Epps, Technical Writer Manager på Orange Cyberdefense.

Som Technical Writer på Orange Cyberdefense ansvarar man bland annat för att författa en månadsrapport för delar av företagets kunder. Rapporten informerar om olika typer av tekniska incidenter och uppdateringar, men lyfter också fram intressant statistik och trender inom IT-säkerhetsbranschen. Det visade sig att Briana var som klippt och skuren för arbetet; kunderna uppskattade rapporterna, det goda ordet spreds och snart blev efterfrågan så stor att Orange Cyberdefense behövde anställa ytterligare en kollega till Briana.

Sedan dess har framgångarna fortsatt och i takt med att skribenterna har blivit fler har hon fått rollen som Manager med ansvar för tre Technical Writers.

– Jag är väldigt imponerad av företagskulturen på Orange Cyberdefense och hur duktiga företaget är på att lyfta upp kompetenta medarbetare som vill framåt. I USA är det betydligt mer hierarkiskt och det kan vara svårt att ta sig fram inom vissa branscher, särskilt som kvinna, säger Briana Van Epps.

Inkluderande företagskultur i mansdominerad bransch

I höstas sjösatte Orange Cyberdefense satsningen Women@OrangeCyberdefense för att lyfta fram och stärka kvinnor inom företaget i syfte att bidra till att göra branschen mindre mansdominerad. För Briana är satsningen viktig ur ett branschperspektiv, men hon menar att Orange Cyberdefense inte är en del av problemet i särskilt stor utsträckning.

– IT-branschen har alltid varit dominerad av män och det syns hos oss i form av att fler av mina kollegor är män än kvinnor, men jag vill påstå att vi är betydligt bättre på jämställdhet än många av våra konkurrenter. Det har aldrig varit några konstigheter med att jag är kvinna och att de tre som jag är manager för är män, säger Briana Van Epps innan hon avslutar:

– Överhuvudtaget har vi en väldigt positiv och inkluderande företagskultur, jag älskar det. Med det sagt hoppas jag att vi får ännu fler kvinnor inom ledningen och i tekniska roller i framtiden. Det är ett ständigt arbete.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00