Den lyckade molnresan kräver noggrann planering
Hem LEVERANTÖRDATTO Den lyckade molnresan kräver noggrann planering

Den lyckade molnresan kräver noggrann planering

Publicerat av: Redaktionen

[KANALPARTNER] För många företag har pandemin påskyndat den digitala transformationen och i flera fall har molnstrategin också flyttat från ritbordet till verkligheten.

Enligt SCB använder 70 procent av företag i Sverige molntjänster, vilket enligt Eurostat är en ökning med 17 procent sedan 2018.

Datto upplever vi också det växande intresset, där mindre företag i högre grad flyttar sin IT-infrastruktur till molnet – i synnerhet till det publika molnet.

Detta har lett till att många små och medelstora företag också börjat titta på molntjänster som exempelvis Amazon Web Services (AWS) och Microsoft Azure. I mitt dagliga arbete upplever jag att Azure känns som ett naturligt val för mindre företag, eftersom de oftast redan använder ett antal olika Microsoft-lösningar. Samtidigt kan företag som redan använder lokala Windowsservrar- och SQL Server-licenser använda dessa licenser i Azure-molnet utan extra kostnad. För många små och medelstora företag har Azure blivit mer av en standardinställning, oavsett om de i första hand flyttar alla sina befintliga servrar till molnet eller väljer en hybridmetod där de lagrar en del av sin data via Software-as-a-Service (SaaS)-applikationer som Office365, innan de flyttar resten av sin IT-infrastruktur till molnet.

Lyckad molnmigration kan göra stor skillnad
Under de första månaderna av pandemin såg vi hur många stora IT-infrastrukturprojekt strandade tillfälligt, i och med att företag var tvungna att i stället fokusera på att implementera lösningar för distansarbete. Detta var nödvändigt för att säkerställa företagens drift, men nu ser vi återigen att efterfrågan på hjälp med molnmigration ökar.

Den lyckade molnresan kräver noggrann planering

Scott Gower, Nordechef på Datto

Vi ser små och medelstora företag som helt saknar eller bara har liten IT-expertis snabbt överväldigas av den avancerade molntekniken. Dessutom kan kontrakten med molnleverantörerna och leverantörernas prismodeller vara komplexa och svåra att förstå, vilket kan vara en anledning till att små företag är ovilliga att ta steget ut i molnet. Dessutom är vissa små och medelstora företag nervösa för det ökande antalet ransomware-attacker – och ifrågasätter därför huruvida molnet är tillräckligt säkert.

Sanningen är dock att molnmigration, om den görs på rätt sätt, kan förbättra företagets säkerhet.

Molnleverantörer och tredjepartsleverantörer har utvecklat sofistikerade säkerhetslösningar och arbetar konstant med att förbättra dem så att lösningarna kan skydda mot de allra senaste hoten.

Om du fortfarande behöver hantera en molnmigration är det fem saker som är värda att tänka på:

  • Planera i förväg: Det är lättare att starta ett IT-projekt om nästa steg i projektet redan är planerat. Det är därför en bra idé att ha en 3–5-årsplan för nya IT-projekt. Behovet av IT-infrastruktur kommer naturligtvis att förändras när företaget växer, och därför bör en plan för uppskalning också spegla företagets affärsmål.
  • Flytta inte allt på en gång: Hela migrationen behöver inte ske samtidigt, utan den kan ske i flera steg. Vilka delar av verksamheten kan drivas mer effektivt i molnet? Är detta ett bra tillfälle för att investera i att modernisera delar av verksamheten? De flesta organisationer väljer ett tillvägagångssätt där vissa applikationer flyttas till molnet medan andra lagras lokalt tills det är dags att flytta dem.
  • Var redo för förändring: Att flytta infrastrukturen till molnet kommer att förändra hur användarna arbetar. Det kan skapa missnöjda medarbetare eftersom de kanske kommer behöva ändra sina arbetsvanor. Ledningen måste därför kommunicera förändringarna noggrant, hålla medarbetarna informerade om nya processer och hantera de anställdas förväntningar. Det kan också vara en bra tidpunkt att överväga om utbildning kan bidra till att göra de anställda tryggare i arbetet med den nya infrastrukturen.
  • Inför starka säkerhetsåtgärder: Dataskydd måste noga övervägas när du flyttar till molnet eftersom IaaS-leverantörer inte alltid inkluderar dataskydd som standard. Även om Microsoft Azure till exempel har en inbyggd säkerhetskopieringstjänst, uppfyller den inte nödvändigtvis företagets individuella behov av säkerhetskopiering. Vissa Azure-modeller erbjuder gratis säkerhetskopiering, men om du vill spara historiska data och ha automatisk återställning kan det vara en bra idé att lagra säkerhetskopior hos både IaaS -leverantören och i ett separat privat moln, så att driften inte störs vid nätverksavbrott.
  • Ta in hjälp utifrån: Det kan vara svårt för företag att själva bedöma när det är rätt tid att flytta till molnet, vilka delar av och när infrastrukturen behöver flyttas, om säkerheten är på plats och hur de gör molnmigrationen så smidig som möjligt för sina anställda. Därför är mitt bästa råd att kontakta en IT-tjänsteleverantör – en så kallad MSP – som kan hjälpa till.

Pandemins påverkan på mindre företags digitala omställning har varit enorm, men många företag fattade också brådskande beslut kring sin nya molnstrategi. Detta måste vi rätta till nu och ovanstående råd bör hjälpa på vägen.

Scott Gower, Nordechef på Datto

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00