En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande tebryggare

James Cooper arbetar som produktchef hos ebm-papst i Storbritannien och det är knappast förvånande att han liksom de flesta engelsmän älskar te.

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande tebryggare 1Ett av James största intressen är att uppfinna saker. Hans senaste innovation är en tebryggare där han utnyttjat ebm-papst intelligenta drivlösningar. Tebryggaren har bland annat väckt uppmärksamhet på YouTube och vi ställer några frågor till James Cooper om hans senaste uppfinning. Mycket av inspirationen har hämtats från den animerade brittiska filmen Wallace & Fromit. Wallace är en mindre framgångsrik uppfinnare som älskar ost och är husse till hunden Gromit. Även den engelska serietecknaren Rowland Emett, som också var designer av tekniskt annorlunda skulpturer, har inspirerat James.

Hur väcktes idén om att utveckla den mycket speciella tebryggaren?

”Tanken bakom det var att föra våra ingenjörer närmare utvecklingskitet för våra K4-drivenheter och att göra det på ett kreativt sätt. Vi ville inte rikta in oss på specifika applikationer utan mer generellt visa vad K4-modulen med dess styrelektronik kan göra. Vi ville också visa hur flexibla ebm-papst drivlösningar är. Som ett stort fan av Wallace & Gromit och Rowland Emett tänkte jag att vi skulle konstruera en ganska konstig tebryggare där flera av ebm-papst motorer har olika uppgifter”, förklarar James Cooper.

Varför blev det en tebryggare och inte en kaffemaskin?

”Vi älskar ju te här i Storbritannien! För oss är det en väsentlig del av vår vardag och många ingenjörer dricker te sittandes vid sina skrivbord. Därför tyckte jag att det var en bra idé att bygga en maskin som förbereder och serverar te. Naturligtvis skulle det också vara möjligt att bygga en kaffemaskin, men jag är säker på att ett sånt projekt inte skulle ha fått så mycket uppmärksamhet
här i Storbritannien”.

Hur fungerar tebryggaren?

”Enheten består av flera stationer där vi implementerat olika motorer. Varje motor är individuellt programmerad och konfigurerad. Till exempel sänker en motor ner tepåsen i koppen medan en annan förflyttar koppen mot den som väntar på sitt te”.

Krävde konstruktionen några speciella utmaningar?

”Definitivt! Tidpunkterna för de olika momenten i bryggprocessen stämde inte riktigt i början och det hamnade lite te på golvet. Den största utmaningen var dock att göra varje station och moment så ovanlig som möjligt, samtidigt som de måste vara funktionella. När allt kommer omkring är tebryggaren tänkt att vara underhållande. Det är därför jag kom på en design för sockerdispensern där vi använder en vinylskiva. Det kunde inte vara någon gammal skiva så singeln “Spin Spin Sugar” av Sneaker Pimps blev därför vårt val”.

Använder du tebryggaren på kontoret?

”Nej, tyvärr gör jag inte det längre. Bryggaren tog helt enkelt för mycket utrymme. Den kommer dock att presenteras för allmänheten vid en utställning längre fram så vi har demonterat paketerade den. För att passa på utställningar kommer vi också att göra om designen lite så att bryggaren blir mer kompakt. Då tror jag också att den kan komma att visas upp när ebm-papst deltar på utställningar i andra länder än Storbritannien”.

Kommer du att uppfinna fler maskiner med ebm-papst drivlösningar?

”Ja, det blir nog så! Men inte bara med motorer utan även med ebm-papst fläktar. Jag är
ganska säker på att jag kommer att komma på en eller två konstiga eller underbara idéer om maskiner som jag inte kan låta bli att konstruera”, avslutar James Cooper.