Ericsson, Qualcomm och Thales tar 5G till rymden
Hem TEKNIK Ericsson, Qualcomm och Thales tar 5G-nätverk till rymden

Ericsson, Qualcomm och Thales tar 5G-nätverk till rymden

Publicerat av: Redaktionen

Samarbetet startar som en följd av godkännandet för satellitbaserade, icke-markbundna 5G-nätverk (5G NTN) från 3GPP organ för global telekommunikationsstandardisering

Icke-markbundna 5G-nätverk kan hjälpa till att uppnå fullständig global 5G-täckning – även i områden som för närvarande inte täcks av markbundna nätverk

Första steget i samarbetet blir att testa och validera 5G NTN för att dra nytta av erfarenheterna från satellit- och IKT-ekosystemet

Ericsson (NASDAQ: ERIC), Thales (Euronext Paris: HO), global ledare inom flygteknik, försvar, säkerhet & Digital identifiering samt ledande innovatören inom trådlös teknik – Qualcomm Technologies, Inc. (NASDAQ: QCOM) planerar att ta 5G till rymden via ett nät av satelliter som kretsar runt jorden.

Efter detaljerad forskning inkluderande flera studier och simuleringar, planerar samarbetsparterna att gå in i smartphone-fokuserade tester och validering av 5G icke-markbundna nätverk (5G NTN).

Resultatet kan i praktiken innebära att en framtida 5G-smarttelefon kan använda 5G-anslutning var som helst på jorden och ge fullständig global täckning för bredbandsdatatjänster, inklusive platser som normalt endast täcks av äldre satellittelefonsystem med begränsade dataanslutningsmöjligheter.

Fördelarna med 5G-anslutning via satelliter med låg jordomloppsbana (LEO) innebär täckning i extrema geografier eller avlägsna områden över hav, oceaner och andra platser där markbunden täckning saknas.

En sådan utbredd anslutning skulle öka kapaciteten för roamingtjänster för 5G-smarttelefonabonnenter, samt möjliggöra global anslutning för transport-, energi- och hälsosektorn..

Det rymdbaserade nätverket skulle också kunna användas som backup-stöd till marknät i händelse av större nätverksavbrott eller katastrofer.

De förväntade säkerhetsfunktionerna hos 5G NTN innebär att nationell myndighetskommunikation kan bli ett huvudsakligt tillvägagångssätt för att förbättra och säkra den nationella och offentliga säkerheten.

Ericsson, Qualcomm och Thales tar 5G till rymdenErik Ekudden, Senior Vice President och Chief Technology Officer, Ericsson, kommenterar: ”Detta test- och valideringssamarbete mellan Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies kommer att bli en viktig milstolpe i kommunikationens historia eftersom det slutliga resultatet kan innebära att oavsett var du är på jorden – mitt i ett hav eller den mest avlägsna skogen – avancerad, säker och kostnadseffektiv anslutning kommer att vara tillgänglig genom samverkande 5G-satelliter och markbundna anslutningar.”

John Smee, senior vice president of engineering, Qualcomm Technologies, Inc., kommenterar: ”För att 5G ska uppfylla löftet om anslutning överallt är det absolut nödvändigt att det också kan leverera nätverkstäckning i områden där markbundna cellulära nätverk inte existerar, vare sig det är över hav eller i avlägsna områden. Vår planerade forskning med Ericsson och Thales kommer att starta ett viktigt steg för att göra detta till verklighet. Vi ser fram emot samarbetet och vad det kan åstadkomma.”

Philippe Keryer, Executive Vice-President, Strategy, Research and Technology, Thales kommenterar: ”Utbyggnaden av 5G-nätverk markerar en stegvis förändring för telekomindustrin. Det är en game changer, inte bara när det gäller affärsmöjligheter utan också i de färdigheter som krävs för att ansluta och skydda miljarder människor och saker. Thales är djupt involverad i det genom koncernens olika aktiviteter.

Forskningssamarbetet med Ericsson och Qualcomm Technologies kommer att visa våra företags övertygelse om att icke-markbundna 5G-nätverk kommer att bidra till denna revolution och kommer att ta nätverkets motståndskraft och säkerhet till nästa nivå. ”

Samarbetet

Testningen och valideringen av Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies efter klartecken från mars 2022 av 3GPP (organet för globala telekommunikationsstandarder) är avsett att stödja icke jordbundna nätverk för första gången.

Målet med testet kommer att vara att validera olika teknikkomponenter som behövs för att möjliggöra icke-markbundna 5G-nätverk, inklusive en 5G-smarttelefon, satellitutrustning och 5G-nätverksutrustning på marken.

Detta arbete syftar också till att säkerställa att 5G NTN kan stödjas i en smartphone som gör att morgondagens 5G-smarttelefon effektivt kan bli en satellittelefon. Inledande tester kommer att äga rum i en simulerad rymdmiljö i Frankrike, där majoriteten av den europeiska rymdfokuserade industrin är baserad.

Ericsson planerar att verifiera en 5G virtuell RAN (vRAN) stack, modifierad för att hantera radiosignaler som sprider sig (vad som händer med 5G-radiovågor som färdas genom rymdens vakuum och jordens atmosfär) via de snabbrörliga LEO-satelliterna.

Thales planerar att verifiera en 5G-radiosatellitutrustning som är lämplig för utplacering på LEO-satelliter, medan Qualcomm Technologies planerar att tillhandahålla testtelefoner som verifierar att 5G NTN kan nås av framtida 5G-smarttelefoner.

Experter kommer att använda markbaserad utrustning för att efterlikna 5G-radioutbredning och tidsfördröjningar mellan en utrustad satellit i omloppsbana och ansluta en 5G-smarttelefon med 5G-radioaccessnätverket på olika platser på jordens yta.

Ekudden lägger till: ”Även om det är för tidigt att säga när någon 5G-utrustad prototypsatellit kan skjutas upp i omloppsbana för verklig operativ användning, är det tekniska markbaserade test- och valideringsarbetet som planeras mellan Ericsson, Thales och Qualcomm Technologies nyckeln för att få det att hända.”

Som en 3GPP-stödd teknologi kommer 5G NTN:er att kunna dra nytta av ett stort ekosystem av standardiserade produkter och komponenter. Den nya specifikationen möjliggör också inkludering av NTN-teknik i 5G-enheter, vilket ger möjligheter för teknikleverantörer att enkelt och snabbt skala 5G NTN-kompatibiliteten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00