Fem trender för datacenterbranschen 2023
Hem VERTIV Fem trender för datacenterbranschen 2023

Fem trender för datacenterbranschen 2023

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste åren har hållbarhet varit det största fokusområdet för datacenterbranschen, och det stämmer överens med 2023 års betoning på ökad reglering från myndigheter och intresse för alternativa energikällor. Här beskriver datacenterjätten Vertiv fem trender man tror kommer dominera datacenterbranschen under 2023. 

Datacenterbranschen växer snabbt i takt med att allt fler tillämpningar kräver beräkning och lagring.

Något som leder till en motsvarande snabb ökning av energi- och vattenförbrukningen i datacenteranläggningar. En nyligen publicerad rapport, “Silicon heatwave: the looming change in data center climates”, visar att serverförbrukningen har ökat med 266 procent sedan 2017.

Denna ökning är en av de olika tekniska och marknadsmässiga krafter som driver fokus på miljömedvetenhet och hållbarhet. En av flera trender man kan se för datacenterbranschen under 2023. Vi listar här fem industritrender att ha koll på under 2023.

  1. Mer reglering på området

Det ökande trycket för att tillgodose konsumenternas efterfrågan på energi och vatten tvingar gör att många lagstiftare har ögonen på datacenter och deras förbrukning av dessa resurser. Datacenter beräknas stå för upp till tre procent av den globala elförbrukningen i dag, en siffra som beräknas öka till fyra procent år 2030. På vissa ställen är sådan lagstiftning redan på gång. Dublin, Irland och Singapore är tre exempel på länder som vidtagit åtgärder för att kontrollera datacentrarnas energianvändning.

  1. Hyperscalers och andra handlar “off the rack”

Enligt en nyligen genomförd Omdia-undersökning säger 99 procent av operatörerna av datacenter för företag att prefabricerade, modulära datacenter kommer att ingå i deras framtida datacenterstrategi. Det är med andra ord mer än en trend – snarare bör det ses som det nya normala. Under 2023 förväntar vi oss en fortsatt förskjutning i samma riktning bland hyperscalers som söker den snabbhet och effektivitet som standardiseringar ger.

  1. Dieselgeneratorer får konkurrens

Fem trender för datacenterbranschen 2023Dieselgeneratorn har länge varit en oundviklig del av datacentrets ekosystem. Oftast är dessa inaktiva. Men när generatorerna tas i bruk producerar de koldioxidutsläpp som operatörerna desperat försöker undvika. Vissa företag förlitar sig redan på batterier för längre belastningsstöd, och utformar sina datacenter med minimal generatorkapacitet. Detta är ett steg i riktning mot att minimera generatorns roll medan branschen letar efter andra alternativ för förlängd reservkraft. År 2023 räknar vi med att ett alternativ kommer att dyka upp – inte minst vätgaslösningar verkar lovande.

  1. Högre täthet förändrar termiska strategier

Efter år av relativt statisk racktäthet efterfrågar datacenteroperatörer i allt högre grad rack med högre täthet. Enligt Uptime Institutes “2022 Global Data Center Survey” säger mer än en tredjedel av datacenteroperatörerna att deras racktäthet har ökat snabbt under de senaste tre åren. Detta stämmer överens med den vätskekylda serverteknikens mognad och den ökande acceptansen och användningen av sådan teknik.  Även om vätskekylning inte är någon ny teknik har den första vågen av framgångsrika, effektiva och problemfria installationer i miljöer med hög densitet gett bevis för konceptet. Något som kommer att öka användningen under det kommande året. Tillägget av kylning direkt från chip till chip till nya OCP- och Open19-standarder kommer bara att påskynda denna trend.

  1. 5G möter metaversumet i edge-miljö

Omdia räknar i sin prognos för mobilabonnemang och intäkter för 2022 med att nästan hälften av alla mobilabonnemang – mer än 5,8 miljarder – kommer att vara 5G-abonnemang år 2027, vilket innebär att computing kommer allt närmare användaren. Metaverset är en tillämpning som söker efter ett ultratätt datanätverk med låg latenstid. År 2023 kommer vi att se dessa två världar mötas, med metaverse-implementationer som utnyttjar 5G-nät för att möjliggöra de funktioner med extremt låg latens. I slutändan kommer detta att kräva mer kraftfulla datorer i dessa 5G-områden, och vi kommer att se detta ske snart.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00