Bränsleceller har stor potential för mer miljövänliga datacenter
Hem VERTIV Bränsleceller har stor potential för miljövänliga datacenter

Bränsleceller har stor potential för miljövänliga datacenter

Publicerat av: Redaktionen

Det återstår mycket forskning och utveckling, men på sikt har bränsleceller stor potential för att förverkliga koldioxidneutrala datacenter.

Till en början kommer bränsleceller troligtvis att användas för UPS-lösningar och reservkraft.

På sikt kan de i kombinationen med batterier bli primära källor till energi för datacenter, skriver Karsten Winther på Vertiv.

Hållbarhet och koldioxidneutralitet har som bekant hög prioritet i de allra flesta branscher. För datacenterföretag lär behovet av mer mer miljövänliga lösningar öka minst i takt med efterfrågan på molntjänster och digitala lösningar. Det innebär att alla inblandade är på jakt efter silverkulan som ska ge gröna datacenter.

En effektiv användning av bränsleceller i datacenter skulle lösa många av de problem som finns. Det är en teknik som är känd för att tillhandahålla mer miljövänlig el. Dessutom kan den avlasta elnäten som behöver förse en allt mer elberoende allmänhet, samt andra näringsgrenar, med ökande mängder el. Lösningar för bränsleceller kan finnas på plats vid datacenter och drivas med naturgas, biogas, flytande petroleumgas eller väte.

Bränsleceller som drivs med väte är allra mest intressanta. Kostnaderna för att använda sådana sjunker och väte är det vanligaste ämnet i universum. Det ger en konstant och tillförlitlig energikälla. Vätedrivna bränsleceller är dessutom en mer effektiv energikälla än många andra typer av energikällor.

Men transport och lagring kan vara dyrt och vägbundna transporter är fortfarande en stor källa för koldioxidutsläpp. Dessutom är det dyrt med kompression och att omvandla väte till flytande form. Man förväntar sig att kostnaderna ska bli lägre, men det behövs nya lösningar för att lösa problemen, bland annat fler lokala anläggningar för produktion.

Stort intresse

Just nu forskas det mycket om bränsleceller. Vertiv är till exempel med i konsortium bestående av sju företag som undersöker hur bränsleceller kan integreras med UPS-enheter för oavbruten eltillförsel. Konsortiet ägnar sig även åt att undersöka hur bränsleceller och litiumjonbatterier kan användas för att tillhandahålla el till datacenter på ett tillförlitligt och miljövänligt sätt.

Bränsleceller har stor potential för mer miljövänliga datacenter

Karsten Winther på Vertiv.

Projektet som heter EcoEdge PrimePower (E2P2) syftar till att få fram öppna standarder för användning av bränsleceller. Förhoppningen är att bidra till ekonomiskt hållbar användning av bränsleceller för datacenter i Europa, med syfte att uppfylla EUs mål för minskade koldioxidutsläpp. Organisationen Clean Hydrogen Partnership som delvis finansieras av EU har bidragit med 2,5 miljoner euro. Och det finns fler projekt av den här typen.

Datacenterjättar hänger på

Ett exempel på framsteg är att Microsoft redan 2020 meddelade att man lyckats köra en rad med servrar i ett datacenter med vätedrivna bränsleceller i 48 timmar i sträck. På Vertiv planerar vi att utveckla UPS-lösningar som utnyttjar bränsleceller under 2023.

Vi är medvetna om att det finns utmaningar med att få fram användbara lösningar med bränsleceller, till exempel vad gäller kostnader och tillgång till miljövänlig väte. Ett exempel är att fasa ut användning av fossila bränslen under produktion av väte för bränsleceller. Vi kommer troligtvis få se bränsleceller ersätta dieselgeneratorer för reservkraft innan de används som primär energikälla. En utmaning är att bränsleceller behöver kompletteras med batterier.

Men allt talar för bränsleceller i framtiden, eftersom de är en miljövänlig källa till energi. Behovet av dem kommer att öka i takt med kraven på miljövänliga, koldioxidneutrala datacenter. Bränsleceller visar vägen till hållbarhet för datacenter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00