Modulära datacenter nästa steg för snabbare byggen
Hem VERTIV Modulära datacenter nästa steg för snabbare byggen

Modulära datacenter nästa steg för snabbare byggen

Publicerat av: Redaktionen

Hur ska man göra för att snabba på komplicerade byggen?

Modulära datacenter nästa steg för snabbare byggen

Köp nyckelfärdigt, och det görs på ett smidigt sätt för datacenter genom att jobba modulärt.

Det gör att det går att bygga datacenter som om de vore lego, för att använda en sliten liknelse. Vertiv presenterade sin syn på det hela på ett onlineevent nyligen.

Vertiv är att de ledande företagen som tillhandahåller lösningar för datacenter. Med 20 000 anställda och huvudkontor i Columbus i USA levererar man  allt från enskilda produkter, till i princip nyckelfärdiga datacenter, i fler än 130 länder över hela världen. Det inbegriper till exempel UPSer, utrustning för strömförsörjning och kylning, samt administrationslösningar.

På Vertivs onlineevent Modular Data Center Innovation Forum 22 april var fokus så klart på moduluppbyggda datacenter, vilka omväxlande kallas för ”modular” och ”prefab” på engelska. Fördelarna med att köpa större nyckelfärdiga delar, i stället för att foga ihop de enskilda komponenterna själv, torde vara uppenbara. Det går snabbare att bygga ett datacenter och det blir mindre felbenäget eftersom de större delarna (modulerna) är kvalitetskontrollerade redan på fabriken för att fungera bra ihop. Det finns också goda förutsättningar för billigare byggen.

Europachefen Giordano Albertazzi inleder Vertivs event med att berätta om snabb tillväxt för modulära datacenter. En anledning till det är det behov av nya datacenter av olika storlekar som är en följd av ett ökat antal edgeinstallationer. Det behövs uppsamlingspunkter mellan edgeenheterna och stora centrala datacenter. I det här sammanhanget kan även 5G, som är en möjliggörare för edgeinstallationer, ses som en drivkraft för modulära datacenter.

Rahiel Nasir som är analytiker på  451 Research fyller på med siffror. 2022 beräknas marknaden för modulära datacenter vara värd 4,28 miljarder dollar, cirka 36 miljarder kronor. Han beskriver också olika strategier för modulära byggen, till exempel för att bygga ut kapaciteten i existerande datacenter och för att bygga helt nya datacenter modulärt.

Bland drivkrafterna för modulära datacenter lyfter Rahiel Nasir fram följande tre:

  • Stora molnföretags snabba expansion, till exempel Amazon.
  • Det ökande antalet edgeinstallationer.
  • Ökade krav på hållbarhet.

Ett tecken så gott som något på ett ökat intresse för modulära datacenter är att Vertiv i samband med sitt event presenterar en ny fabrik för att göra moduler, utanför Zagreb i Kroatien. Faktum är att Giordano Albertazzi  står utanför den nya fabriken när han håller sitt anförande. Han är begeistrad över att det bara fanns en åker där vid hans förra besök.

Den nya fabriken har en inomhusyta som är 130 procent större än den äldre fabrik som använts. Och den kan byggas ut snabbt, vid behov. Är det kanske till och med som så att man har byggt den nya fabriken för att tillverka färdigintegrerade prefabricerade moduler för datacenter genom att använda färdigintegrerade prefabricerade moduler för fabriker?

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00