Framtidens arbetsplats stark drivkraft för Konica Minolta

Redan i höst kommer enhet som klarar allt, också sakernas internet och artificiell intelligens.

Framtidens arbetsplats stark drivkraft för Konica Minolta 1
Shoei Yamana, VD Konica Minolta

Personal på Konica Minolta har haft en hel del trevligt att göra i Tyskland de senaste dagarna. VD Shoei Yamana fanns på plats, först på CeBIT i Hannover där han talade och därefter på ett eget event i Berlin – Konica Minolta Spotlight – där man bland annat presenterade och visade sin nya produkt Workplace Hub som kommer i höst.

Som många företag har Konica Minolta fokuserat på att utveckla för framtidens arbetsplats – och de har kommit långt. Redan nu har de en plattform som kan användas till att sköta allt inom IT på en arbetsplats – även framtida tekniker inom exempelvis AI och IoT (sakernas internet). Med Workplace Hub har man helt enkelt tagit en stadigt grepp om digitaliseringsutvecklingen och redan rott i land en produkt som fungerar. Kunden kan beställa den integrerad i en multifunktionsskrivare som man ställer på lämplig plats på golvet på kontoret – eller som en betydligt mindre enhet utan skrivare.

“Tänker på vad vi vill åstadkomma”

På eventet i Berlin fick cirka 200 besökare se Workplace Hub men hade också alltså en unik möjlighet att höra en av världens ledare när det gäller hur vi ska jobba i framtiden. Konica Minoltas VD talade om hur han ser på utvecklingen. IT-Kanalen var med i Berlin (Workplace Hub hade även visats på CeBIT ett par dagar tidigare).

Enligt min uppfattning är den bästa platsen att starta när man ska designa för hur vi ska arbeta i framtiden att verkligen tänka på vad vi vill åstadkomma, sa Yamana. Vart vill vi färdas? Vad vill jag verkligen ha på arbetsplatsen i framtiden?

Vi vill ha ett system som tillåter oss att med enkelhet komma ihåg detaljer om tidigare beslut och följa med i utvecklingen för att kunna fatta goda beslut för vårt företags framtid när dessa behövs, fortsatte han.

Underlättar

Innebär det att det vi vill är att göra saker lättare, frågade Yamana? Det gör vi, svarade han och åhörarna skrattade.

Men, framtiden består också av de två viktigaste drivkrafterna på Konica Minolta; innovation och företagsvisionen om sakernas internet. Det handlar också om att människor ska kunna kopplas ihop med verktyg som kan analysera data.

För det andra bör företag som vårt fokusera på att skapa lösningar för arbetsplatserna så att vi får digitala problemlösare som skapar värde för människor och samhälle. Det handlar om att underlätta beslutsfattandet.

-Vi måste fokusera ytterligare på att utveckla digitala enheter för arbetsplatsen, fortsatte Yamana.

Samarbetar med Microsoft och HPE

Han tillkännagav också att det är en bred strategi på Konica Minolta att jobba med kundernas varumärken. Yamana kunde med glädje tillkännage Konica Minoltas första globala partnerskap med Microsoft, Hewlett Packard Enterprise, Canonical, Brain Tribe och Sophos. Med dem har man lyckats ta fram bredare applikationer när man format det ekosystem som hör till produkten Workplace Hub som är en plattform.

Den framtida arbetsplatsen kommer att definieras av hopkopplade intelligenta system som fungerar med Workplace Hub, sa han. Det kommer att hjälp de anställda att bli mer kreativa och hjälpa Konica Minoltas företagskunder att lyckas väl.

Har länge varit bra på innovation

Det som inspirerar mig är vår företagsvision och våra innovationer för framtidens arbetsplats, sa Yamana vars tal följdes av en varm applåd!

Det är inte första gången som Konica Minolta presenterar en egen innovation. 1903, innan företaget fått sitt nuvarande namn, lanserade de en kamera som hade ett pris som gjorde att allmänheten kunde köpa den. Det var den första prisvärda kameran och den hette Cherry Hand Camera. Ett exemplar fanns med i utställningen på eventet i Berlin – en intressant liten bit ur industrihistorien!

Eftersom företaget var duktiga på kameralinser så kunde de vid ett senare tillfälle utveckla en lins för CD-läsare som kunde användas kommersiellt. Man tillverkade linser för optiska diskar som DVD:er och Blu-ray. De var några av  de mest sålda produkterna i världen.

IoT i praktiken

Med på eventet i Berlin var bland andra Petr Gotthard som är research specialist for IoT på Konica Minolta Laboratory Europe och till vardags jobbar i Tjeckien. Han visade hur man kan börja prova att integrera IoT i systemen på sitt företag. I montern bakom honom fanns möjlighet att rösta (det fanns tre alternativ) och resultatet dokumenterades digitalt med automatik. Petr sa att man helt enkelt kan börja prova något annat än att spara dokument. Varför inte ha en knapp att trycka på istället för att behöva använda en app på mobilen? Det kan exempelvis spara tid.

Petr har skrivit en rapport som heter Follow your path. Improve the precision of business processes using the Internet of things. Man kan ta del av den och andra rapporter från Konica Minolta http://research.konicaminolta.eu/white-papers/

Workplace Hub med eller utan skrivare

Så står den då där – den nya produkten Workplace Hub! I mitten har Konica Minolta placerat den som har en skrivare och som ser ut som en multifunktionsskrivare. Intill står en betydligt mindre enhet utan skrivare. Det kommer också en hel familj med produkter som är anpassade till olika branscher. Just nu är man färdig med en Workplace Hub som kan passa alla – och två industrispecifika lösningar.

Workplace Hub för vårdsektorn

En anställd på Konica Minolta från München är Joanna Soroka. Hon har händ om presentationen av en av de branschanpassade lösningarna – en helhetslösning för vårdsektorn som kommer tidigt 2019.  Hon förklarar att Workplace Hub är ett lager som man lägger till sina vanliga IT-produkter som förenklar IT-användningen. När det gäller vården så kommer man exempelvis att kunna titta på medicinska bilder och det går att jobba mobilt. Workplace Hub hjälper till att minska kostnaderna och passar små och medelstora företag. Konica Minolta talar även med större sjukhus och har sett att det i vissa fall finns utrymme för att förbättra hanteringen av data. Joanna poängterar att all innovation på Konica Minolta görs i nära samarbete med kunder.

En annan lösning som visades i Berlin var en för tillverkningsindustri. Med den kan man styra och övervaka tillverkningen. Konica Minolta visade på plats hur de sköter och övervakar en mindre ångmaskin och en 3D-skrivare samtidigt från “Hubben”.

Spoke för presentationer

Vi kan inte låta bli att nämna ytterligare en ny produkt som visades. Den heter Spoke och kommer först om två till tre år. Man kan ha med den i väskan och den innehåller exempelvis en mikrofon och en projektor. Med den går det exempelvis att sköta affärspresentationer. Tanken är att man helt enkelt ska ha med sig allt man behöver. Ser spännande ut!