Frilansbarometern: Frilansare inom IT och PR är bäst på att ta betalt
Hem Nyheter Frilansbarometern: Frilansare inom IT och PR är bäst på att ta betalt

Frilansbarometern: Frilansare inom IT och PR är bäst på att ta betalt

Publicerat av: Redaktionen

Här är frilansbranscherna som växer mest just nu

I takt med att samhället börjar återgå till en mer normal vardag har även frilansbranschen återhämtat sig rejält.

Under de tre senaste månaderna syns även en rejäl återhämtning bland frilansare inom kultursektorn, hela 60 procent fler frilansare är aktiva jämfört med början av året.

Den som funderar på att byta bana eller byta anställning mot frilanslivet kan idag utföra i princip vilket yrke som helst som sin egen chef. Antingen genom att starta ett eget företag, eller genom att fakturera utan företag genom ett egenanställningsföretag. De yrken som ger frilansande kvinnor bäst betalt är bland annat IT-arkitekt och säljare, medan frilansmännen fakturerar högst summor som PR-konsult eller testare inom IT. Det visar ny data från frilansbolaget Cool Company.

Andra yrken där frilansare fakturerar höga summor jämfört med många andra yrken är t.ex. controller, svetsare, headhunter och naprapat.

– Klassiskt välbetalda yrken inom t.ex. IT eller PR är minst lika välbetalda som frilansare, ofta till och med mer än om man vore anställd. Likaså med mängder av andra jobb när man som egen chef inte har några mellanhänder mellan sig själv och kunder, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på Cool Company.

Frilansare inom kulturbranschen återhämtar sig

Under april, maj och juni har många frilansbranscher vuxit rejält och allt fler ansluter sig till konsult- och frilanslivet. Den största ökningen sedan början av året gör kulturbranschen. Sedan början av året har antal aktiva frilansare inom kultursektorn ökat med över 60 procent i antal, och antal skickade fakturor har ökat med nära 50 procent.

Andra branscher som växer markant under mitten av året är yrken inom jordbruk/trädgård, byggbranschen och frilansande inom vårdsektorn. Medan branscher som IT- och kreatörsbranschen båda stått sig starka under hela året.

Bland populära frilansyrken under den sena våren och tidiga sommaren syns även några nykomlingar. Knivslipare har gjort entré i frilansbranschen och gjort en raketstart, och ökat i antal skickade fakturor med otroliga 800 procent sedan årets första månader.

Frilansare inom IT och PR är bäst på att ta betalt– Att vara konsult eller frilansare handlar mycket mer om en arbetslivsstil än ett yrkesval, och går att utföra både som IT-specialist, vårdbiträde eller knivslipare. Det är just den friheten att själv få välja som är tjusningen, säger Matilda Konkell, kommunikationschef på frilansbolaget Cool Company.


Fem 
tips inför frilanslivet

 1. Bygg dig själv och ditt nätverk. Det finns mängder av grupper och forum som man inte ska underskatta när man ska börja bygga sitt nätverk och hitta sina första kunder. Gör dig själv synlig och visa upp din kompetens och tillgänglighet. Det skadar heller aldrig att ha uppdaterat CV och portfolio.
 2. Våga ta betalt. Skapa dig en bild över prissättningen i din bransch och väg den mot din kompetens och din tillgänglighet. Det är nödvändigtvis inte billiga priser som ska vara en konkurrensfaktor, rätt pris är ännu viktigare. Det är trots allt din egen tid och kompetens du tar betalt för.
 3. Ha koll på ekonomin. När du tar steget ut i frilansvärlden finns det en del bitar som du själv behöver tänka på. Fakturerar du med ett egenanställningsföretag sköter företaget skatt, moms, försäkring, pension, semester och förmåner. Men startar du eget företag behöver du själv se till att allt blir rätt och riktigt.
 4. Tänk ”tänk om”. Som frilansare kan du ha perioder med massor av uppdrag, och perioder som är lugnare. Se till att fördela din inkomst för att jämna ut månaderna och ha alltid en buffert för att känna dig trygg när du har lite luft mellan uppdragen.
 5. Lagom är bäst. Oavsett arbetsform eller yrke behöver man koppla bort och koppla av. För många arbetstimmar och för lite semester håller inte i längden, hur många roliga uppdrag du än har. Ta ledigt och skilj på jobb och fritid.

Frilansbranscherna som växer mest – antal fakturor
Baserat på Cool Companys statistik över störst ökning i antal skickade fakturor under Q2 2021 jämfört med Q1 2021

 1. Kultur (49,5%)
 2. Bygg/ROT (35,5%)
 3. Vård (34%)
 4. Jordbruk/trädgård (33,5%)
 5. Artist/DJ (14%)


Frilansbranscherna som växer mest – antal frilansare
Baserat på Cool Companys statistik över störst ökning i antal aktiva frilansare under Q2 2021 jämfört med Q1 2021

 1. Kultur (61,5%)
 2. Jordbruk/trädgård (40,5%)
 3. Vård (33,5%)
 4. Hälsa/skönhet/mode (21,5%)
 5. Utbildning (21%)


Inom dessa yrken fakturerar frilanskvinnorna i snitt högst 2021:
Baserat på Cool Companys statistik över skickade fakturor under Q1 och Q2 2021

 

 1. IT-arkitekt
 2. Säljare
 3. Headhunter
 4. Controller
 5. Kock

Inom dessa yrken fakturerar frilansmännen i snitt högst 2021:
Baserat på Cool Companys statistik över skickade fakturor under Q1 och Q2 2021

 

 1. PR Konsult
 2. Testare (IT)
 3. Vårdgivare t.ex. läkare
 4. Kiropraktor
 5. Svetsare

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>