Så når du hela vägen till toppen! Du bestämmer själv din egen topp!
Hem KVINNOR INOM TECH Så når du hela vägen till toppen! Du bestämmer själv din egen topp!

Så når du hela vägen till toppen! Du bestämmer själv din egen topp!

Publicerat av: Redaktionen

KVINNOR PÅ KANALEN – Företagsledningarna i IT-branschen domineras ännu av män. Hur kan vi nå fler kvinnor att välja samt utvecklas i branschen.

IT-Kanalen vill vara en del i att inspirera, utveckla och upplysa samt ge erfarenheter till alla kvinnor som vill in i branschen men även dem som är redan där idag.  IT-kanalen.se

Kvinnor som klättrar i karriären brukar ändå ha svårt att nå absoluta toppen, så som chefsposition i ledningsgruppen och VD.

IT-Kanalen har träffat två starka kvinnor Ira och Susanne som driver nätverket IAMCP – Women in Technology  (International Association for Microsoft Channel Partners) i Sverige. De har stor erfarenhet av att vara kvinna i branschen, de vill inspirera och engagera flera tjejer att våga sig in i denna relativt mansdominerade bransch. Ira Kolehmainen, kommer närmast ifrån SoftwareONE, där hennes roll är Country leader Sweden.

Ira vill förmedla 

Vi behöver få in flera kvinnor i IT branschen generellt. De flesta av oss har ”av misstag” kommit in i branschen och sen utvecklats till olika roller. De vanligaste rollerna som kvinnor har är inom sälj, projektledning o.s.v så det jag vill vara med och påverka är att flera tjejer redan tidigt väljer IT och då mera eller till och med primärt för tekniska inriktningar. Det kommer att på sikt även göra så att vi har bättre mix på ledningspositioner inom branschen.

Förövrigt så halkade jag in i branschen för 12,5 år sen och började jobba med kundsupport för ett globalt företag som jobbade med mjukvaruåterförsäljning. Därifrån växlade jag till innesälj, sälj och mitt senaste uppdrag inom sälj var som global kontoansvarig där jag drev den globala affären med några stora bolag med huvudkontor i Sverige. För fem år sen blev jag kontaktad av SoftwareONE för att starta upp den svenska businessen och är sedan dess VD på bolaget. Vill man nå toppen så kommer man att göra det, det är bara att veta vad man vill och sen jobba stenhårt för att nå dit – det gäller alla inom alla branscher. Avslutar Ira med.

Susanne ger sin syn på branschen 

Susanne Asp jobbar hos IT Distributören Ingram Micro AB som Business Manager för Microsoft och har totalt 9 år i branschen, även från leverantörsledet.

Vad tror du skiljer dig från andra Kvinnor inom samma bransch med tanke på att du har nått den position du har?

”Det behövs ett högt driv och en stark motivation att vilja göra ett bra jobb och att man tror på att man själv klarar av uppgiften. Jag tror dessutom att man inte ska fokusera på könsfördelningen i branschen man jobbar i utan vara där för att man vill”.

Hur gör du för att hålla dig uppdaterad? Vilka sociala kanaler är och har varit viktigast för dig och din karriär?

”Informationsflödet i en bransch där utvecklingen av produkter går i en snabb takt är såklart en stor utmaning, då dygnets tid är begränsad. Det gäller att hitta kanaler med relevant information för just det man själv behöver och för mig är Yammer viktigt i min roll. Där får jag riktad information beroende på vilka grupper jag väljer att följa och kan även enkelt ställa frågor till andra med samma intresse och kunskap inom området. Annars är givetvis LinkedIn viktigt för att skapa och hålla kontakt med sitt nätverk både professionellt och privat. För att hålla koll på branschen i övrigt är bland annat era kanaler webbtidning och veckomail ett smidigt och enkelt sätt att få relevant kortfattad information för att hålla sig uppdaterad”.

Vilka är de tre bästa tipsen som du skulle vilka ge kvinnor som söker, eller drömmer om, ledande befattningar av olika slag?

”Jag återkommer till att man måste bygga upp en stark tro på sig själv och inte låta sig stå tillbaka för att självförtroendet sviktar ibland. Det är aldrig fel att omge sig av ett kontaktnät av personer i liknande befattningar som man kan få peppning och hjälp av. Susanne framhåller, låt nyfikenhet vara drivkraften i de besluten du tar i din karriär”!

Det finns sju väsentliga saker som deras karriärer har gemensamt:

1. Låt din inre kompass styra: Kvinnor har  oftast uppfostrats till att tänka mer på andra istället för att fokusera på sina egna behov. Första steget är att veta vad du själv vill. Låt inte omvärldens förväntningar och åsikter styra dig. Hitta din inre kompass, våga vara besvärlig och stå på dig när det dyker upp hinder.

2. Gör en livsplan: Ha en livsplan istället för en karriärplan för de närmaste åren. Anpassa yrke och befattning efter din livssituation. Det går utmärkt att kliva av ett chefsjobb och sen komma tillbaka efter några år. Karriären ska anpassa sig efter livet, inte tvärt om.

3. Klätterställning – inte stege: Att arbeta sig uppåt är det vanliga mönstret, men se karriären som en klätterställning istället för en stege. Med många olika kompetenser blir du exklusiv och unik på arbetsmarknaden.

4. Välj rätt chef: Chefen är avgörande i karriären, speciellt början. Sök en chef som ser, utmanar och involverar dig. Är chefen dålig, byt jobb!

5.Nätverka: Myten om att kvinnor inte kan affärsnätverka, att de bara pratar personliga problem, stämmer inte. Bygg ditt eget nätverk genom att upprätthålla kontakten med intressanta människor. Bry dig inte om titlar eller befattning, välj de som du själv tycker är kloka och har gott omdöme.

6. Organisation efter värderingar: En bra ledare måste föregå med gott exempel. Känns värderingarna fel på arbetsplatsen? Finns det ett maktspel du inte vill delta i? Gå därifrån, du kan inte ändra en organisations fundament.

7. Var nyfiken: Lusten att lära och utvecklas ska driva dig, inte krav och prestation. Då blir du mer kreativ och innovativ så att du gör ett bättre arbete. Var inte rädd att misslyckas, det gör alla, utan gå vidare och lär dig av misstagen. Är du rädd för att göra misstag på jobbet, till exempel för att arbetsplatsen är elitistisk och bestraffande, så sök dig till något annat.

Fler tips, råd och erfarenheter kommer vi att skriva om samt dela med oss i våra möten framöver med intressanta, framgångsrika och inspirerande kvinnor inom IT-branschen under ”Kvinnor på kanalen”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00