Hemligheten bakom snabbare och mer tillförlitliga appar
Hem NYHETERTECH NEWS Hemligheten bakom snabbare och mer tillförlitliga appar

Hemligheten bakom snabbare och mer tillförlitliga appar

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Umeå universitet har hittat ett sätt att göra appar effektivare med hjälp av självkörande mikrotjänster.

Dessa nya metoder kan hjälpa utvecklare att skapa appar med bättre användarupplevelser och leda till effektiv resursanvändning och minskade koldioxidutsläpp.

Har du någonsin funderat över hur dina favoritappar kan leverera snabba och tillförlitliga upplevelser, även när användarnas beteende är komplext och oväntat? Hemligheten ligger i en kombination av molntjänster och något som kallas mikrotjänster, ett modernt sätt att bygga mjukvarusystem där en applikation delas upp i mindre, oberoende tjänster som kan kommunicera med varandra. Detta gör det möjligt för programvaruägare att skala upp och skala ner när det behövs. Men det innebär också vissa utmaningar.

Utmaningarna beror på att programvaran och dess infrastruktur hela tiden förändras i takt med användarnas ständigt nya krav. För att programvaran ska kunna bli mer tillförlitlig och tillgänglig måste den kunna anpassa sig till den dynamiska miljön.

Hemligheten bakom snabbare och mer tillförlitliga appar

Foto: Designhögskolan

– De traditionella metoderna för att bygga och köra mjukvarusystem klarar inte riktigt av att hänga med i dessa förändringar. Det blir särskilt knepigt när det kommer till ny teknik som molntjänster och mikrotjänster, som gjort allting mer komplicerat och osäkert och ökar risken för kortsiktiga problem. Det är nästan omöjligt för mänskliga operatörer att hänga med i den här snabba och ständigt föränderliga miljön, säger Mohammad Reza Saleh Sedghpour, doktorand vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet.

I sin avhandling föreslår Mohammad Reza Saleh Sedghpour ett sätt att göra mjukvarusystem mer anpassningsbara och förbättra mikrotjänsternas prestanda och tillförlitlighet utan behov av mänsklig inblandning. Han kallar denna metod för självkörande mikrotjänster och den är utformad på ett sätt som gör att programvaran övervakar sig själv och sin omgivning. Om det uppstår fel eller incidenter kan programvaran läka sig själv och automatiskt hantera miljön.

– På så sätt kan den reagera på förändrade förhållanden i realtid och snabbt nå ut till fler användare även om det uppstår tillfälliga problem eller incidenter i programvaran, utan att användarna märker det, säger Mohammad Reza Saleh Sedghpour.

Genom att använda de här metoderna kan utvecklare skapa appar som kan hålla jämna steg med den snabbt föränderliga miljön automatiskt, utan att kompromissa med prestanda och tillförlitlighet. På så sätt blir apparna mer effektiva och motståndskraftiga och ger en sömlös användarupplevelse som gör att användarna kommer tillbaka. Dessutom kan dessa tekniker hjälpa molnleverantörer att använda sin infrastruktur effektivt, vilket leder till mer hållbar databehandling med ett lägre koldioxidavtryck.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00