Infoblox: ”Konsten att skydda en öppen dörr”
Hem DISTRIBUTÖREXCLUSIVE NETWORKS Infoblox: ”Konsten att skydda en öppen dörr”

Infoblox: ”Konsten att skydda en öppen dörr”

Publicerat av: Redaktionen

Tänk dig att du ska skydda ett hus från inbrott och ett av villkoren är att dörrarna ska vara öppna.

Den utmaningen arbetar Infoblox med. Varje dag, året runt och världen över.

I slutet av april anordnade Infoblox rundabord-samtal med flera av sina kunder i Sverige. Mötena arrangerades i samarbete med Exclusive Networks och de hölls i Stockholm Waterfront Congress Centre.

I samband med detta arrangemang fick vi chansen att prata en stund på tu man hand med Infoblox VD Jesper Andersen som var mitt uppe i en intensiv ”Europaturné”.

Lika viktigt som vatten och el

Trots att hans reseprogram är minst sagt intensivt är han väldigt lugn och avslappnad när vi sätter oss ner för ett samtal. Han har varit VD för Infoblox sedan år 2014 och före det har han bland annat arbetat på Oracle.

Jesper är född i Danmark och hans karriär inom IT började år 1994 efter att han hade tagit sin masterexamen i Computer Science vid Ålborgs Universitet.

Han berättar att Infoblox i första hand arbetar med två stora affärsområden; cybersäkerhet och molntjänster. När det gäller cybersäkerhet är kronjuvelen deras lösningar för att skydda DNS (Domain Name Services).

”Vi var tidigt ute med att skapa mjukvarubaserade lösningar för att skydda DNS. Jag tror att det är en anledning till att vi är marknadsledande inom det området. Vi har idag 72 % av företagen inom Fortune 500 som kunder”, säger han stolt och samtidigt ödmjukt.

Jesper förklarar varför DNS är så viktigt att skydda. Alla uppkopplade enheter, som till exempel datorer, har en unik adress som används vid kommunikation med andra enheter. DNS kan jämföras med Gula Sidorna som innehåller alla telefonnummer, och annan information, till företag och privatpersoner. På motsvarande sätt innehåller DNS alla domännamn och kopplar ihop dem med rätt unika IP-adress.

Med den insikten är det lätt att förstå att DNS är en jätteviktig del av internet. Om den blir utslagen fungerar i princip ingenting.

”Jag vill påstå att DNS är lika viktig för oss som vatten och el. Om DNS skulle gå ner på ett sjukhus är risken överhängande att patienter riskerar att dö!”, förklarar Jesper och fortsätter.

”Dessutom ligger det i sakens natur att DNS måste vara öppen hela tiden för att kommunikationen ska fungera. Därför är det mycket vanligt att Ransomware-attacker går via DNS”.

Cyberrymden blir en ny konfliktplats

Jesper berättar att i framtiden kommer delar av krig och andra konflikter att utspela sig i cybervärlden. Vi läser och hör redan idag att det pågår cyberattacker kopplade till det pågående kriget i Ukraina. Syftet är att slå ut motståndarnas IT-baserade funktioner samt sprida desinformation och propaganda.

När det gäller cyberkriminalitet och det pågående kriget berättar Jesper om ytterligare ett bevis på att hackarna inte skyr några medel för att tjäna pengar.

Infoblox: ”Konsten att skydda en öppen dörr”

Infoblox VD Jesper Andersen

”Infoblox kan känna igen falska adresser som dyker upp i syfte att lura godhjärtade människor. Istället för att deras gåvor kommer dit de vill, skickas de istället till skurkarna utan att de som skänker pengar anar något. Det är riktigt deprimerande att behöva konstatera att detta förekommer”, säger han.

Han berättar också att Infoblox investerar stort i att fortsätta att utveckla sina lösningar inom cybersäkerhet.

Nordiska marknaden är viktig

Vi fortsätter vårt samtal med ett annat ämne som ligger både Infoblox och Jesper varmt om hjärtat, nämligen Molnet.

”Jag gillar verkligen alla möjligheter som Molnet ger oss. Det är oftast effektivare och billigare att landa i Molnet än att hantera sitt data på traditionellt sätt. Det finns självklart undantag. När det gäller säkerheten ska molntjänsterna givetvis byggas med dubbel autentisering och utifrån ett Zero Trust-nätverkstänk. När pandemin slog till och företag fick stänga ner sina kontor så var det företag som Infoblox som kunde fortsätta att arbeta i princip som vanligt, eftersom vi redan hade byggt upp en infrastruktur som byggde på att medarbetarna kan arbeta där de för tillfället befinner sig och på ett säkert sätt. Det gamla tänket med ett perimeterskydd som skulle fungera som en digital mur runt det egna kontorets IT-miljö är verkligen förlegat. Det har blivit väldigt tydligt under pandemin. Förändringen var dessutom redan på gång i takt med att de unga medarbetarna ställde krav på att kunna arbeta på andra platser än bara kontoret”, förklarar Jesper.

Vi avslutar med att fråga honom hur han ser på den nordiska marknaden?

”Den nordiska marknaden är viktig för oss. Det är en signal som jag vill sända genom min närvaro här idag. Dessutom är jag från Danmark så det tror jag gör mig extra trovärdig när jag säger att; Norden är viktigt för Infoblox!”, avslutar Jesper Andersen med ett skratt.

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar.
Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig!

Kontakta oss för mer information om Infoblox.

https://www.exclusive-networks.com/se/vendors/infoblox/

https://www.exclusive-networks.com/se/

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00