Hem KVINNOR INOM TECH Itegra ”En Dalkulla som flyttar gränser på Västkusten”

Itegra ”En Dalkulla som flyttar gränser på Västkusten”

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] På Itegras kontor i Göteborg arbetar Rebecca Andrén som Account Manager. Hon ger oss en intressant och initierad bild av hur det är att vara en ung tjej i början av sin karriär.

Vi beslöt oss för att prata med henne av två anledningar. Vad händer på Itegra just nu och hur är det att arbeta som en ung tjej i den alltför mansdominerade IT-branschen? I sin nuvarande roll har Rebecca arbetat i ett år och hon ger oss en balanserad och äkta beskrivning av hur det är att hitta sin plats år 2019.

Försäljning och människor är intressant

Itegra ”En Dalkulla som flyttar gränser på Västkusten” 2

Rebecca Andrén som Account Manager på Itegra

Itegra ingår i Komplett-koncernen och dagens anställning föregicks av två år på Komplett.

Vår första fråga till henne blir; Vad gör Itegra?

”Vi distribuerar IT-produkter, i första hand till olika typer av återförsäljare. Vi har inga privatkunder. Vår bredd på såväl kunder som sortiment är stor”, svarar Rebecca.

När hon svarar hör vi plötsligt en bekant dialekt i form av dalmål. Rebecca berättar att hon kommer ifrån Falun och att stora delar av hennes familj och släkt finns där. Göteborg har tagit emot henne på bästa sätt och hon trivs mycket bra på västkusten. Besöken i Dalarna blir regelbundna för att inte tappa kontakten med nära & kära.

Vad såg hon då för möjligheter och utmaningar i sin nuvarande roll på Itegra?

”Jag har alltid varit intresserad av försäljning och inte minst av människor. På Itegra arbetar vi med djupa och långsiktiga kundrelationer och det tror jag stenhårt på. Därför ser jag detta som ett drömjobb. Jag trivs jättebra med såväl kollegor som kunder”, säger Rebecca.

Det finns en obalans

En av våra utgångspunkter för denna artikel är det faktum att IT-branschen har en obalans mellan könen på dess aktörer. Rebecca bekräftar den bilden. De flesta säljarna i hennes omgivning är män. De flesta av hennes användare och kundkontakter är män. De flesta av hennes kontakter med supportavdelningen är män. De flesta av hennes…, ja, så ser det tyvärr ut. Är det bra för IT-branschen? Nej, givetvis inte. Hur ser då Rebecca på den verkligheten?

”Jag tror att det är svårare som kvinna, oavsett ålder, att skapa förtroende i vår bransch. Jag har inga vetenskapliga bevis för det men det känns som att vi har en längre startsträcka. Itegra ger mig svängrum i min roll. Det känns mycket bra och inspirerande. Visst händer det att män, i olika affärssituationer, är nedlåtande. Jag är i grunden en positiv person och väljer därför att se på fördelarna. En är att jag förbereder mig mer för att inte hamna i underläge. En annan fördel är att jag ibland kommer in som en frisk fläkt och får saker att hända. Kanske i ett låst läge”, berättar hon.

Itegra PC är ett viktigt affärsområde

Itegra ”En Dalkulla som flyttar gränser på Västkusten” 3

Komplett, Sandefjord, Norway. Photo BY Morten Rakke

Vårt samtal lämnar för en stund det manliga & kvinnliga och glider istället över på Itegras verksamhet.

”Försäljningen av våra egna Itegra-PC är ett nytt område inom vår verksamhet men en viktig del av vårt totala erbjudande. Här ges våra kunder möjligheten att helt och hållet skräddarsy sin dator utifrån en mängd olika aspekter. Alltifrån design till kapacitet. En gamer har sina önskemål och en arkitekt har sina behov. Faktum är att vi säljer många datorer som används för olika typer av tillämpningar, till exempel inom CAD/CAM”, förklarar Rebecca initierat.

Hon utvecklar resonemanget om deras erbjudande avseende Itegra-PC och berättar att datorerna bland annat byggs och konfigureras för att användas som simulatorer inom en rad olika verksamheter; Bowling, Grävmaskiner, Golf med mera.

”Totalt byggde vi, inom Komplett-koncernen, 32 000 datorer under år 2018. Det tycker jag är ett bevis på att vi är rätt ute och levererar något som efterfrågas”, säger Rebecca med stolthet i rösten.

Hemligheten hittar vi i Norge

Hon berättar att Itegra, och Komplett-koncernen, har ett PC-Lab i Sandefjord i Norge. Det är en av hemligheterna bakom deras framgångar. Kunderna kan själva välja mellan fyra huvudområden för sina datorbeställningar; Gaming, Workstation, Office och Mini.

Beställningsfunktionen håller reda på vad kunden beställer och säkerställer att det inte blir en konfiguration som inte kan levereras. Alla beställda och byggda datorer testas i Sandefjord innan de levereras. Om olyckan ändå skulle vara framme har Itegra en serviceverkstad i Göteborg som reparerar datorer som deras kunder har fått problem med.

Förutom Itegra PC:s har de ett gediget utbud av märkesdatorer och kringutrustning förklarar Rebecca. Det rör sig om allt ifrån skrivare till väggmontering av bildskärmar.

För oss återstår inte mycket mer än att önska Rebecca Andrén all lycka i hennes fortsatta karriär. En tjej med skinn på näsan, nära till skratt och rötterna i Dalarna; Vad kan gå fel? Ingenting!

Läs mer om Itegra: www.itegra.se

Läs mer om Komplett-group : www.komplettgroup.com

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00