Kvinnor i teknikbranschen: Vi måste själva agera för att skapa mer jämställdhet i IT-branschen
Hem KVINNOR INOM TECH Kvinnor i teknikbranschen: Vi måste själva agera för att skapa mer jämställdhet i IT-branschen

Kvinnor i teknikbranschen: Vi måste själva agera för att skapa mer jämställdhet i IT-branschen

Publicerat av: Redaktionen

Teknikbranschen är och har alltid varit en mansdominerad bransch, och eftersom bara var tredje anställd i IT-branschen i dag är kvinna så är det fortfarande lång väg kvar att gå.

Det skapar en snedvridning i förhållande till näringslivet, men framför allt på enskilda arbetsplatser.

IT-branschen är och förblir en mansdominerad bransch – både i verkligheten och i självuppfattningen.

Men om man tittar på saken ur en annan synvinkel så ser man särskilt de senaste åren en stor förändringsprocess: 2020 var bara en av fyra anställda i IT-branschen kvinna, i slutet av 2022 var det en av tre. Samtidigt börjar fler och fler kvinnor utbilda sig inom IT, så vi ser både en arbetskraft och en arbetsmarknad i utveckling.

Det gläder mig att se hur branschen utvecklas, jag ser varje dag företag som vidtar åtgärder för att bli bättre, mer inkluderande arbetsplatser där kvinnor inte behöver känna sig ovälkomna i en miljö som är inriktad på en mer mansdominerad sammansättning. Och framför allt en sak får mig att känna att vi tar stora steg, särskilt i de nordiska länderna: vi har börjat tänka jämställt. Och det gäller inte bara jämställdhet mellan män och kvinnor. Där man tidigare såg företag som tänkte i termer av att skapa särskilda ”kvinnoområden” eller ”kvinnoåtgärder”, lever vi nu mer och mer utifrån tankegången att alla – oavsett kön, nationalitet och kultur – är lika, med lika villkor.

Det är en stor förändring, men det är fortfarande långt kvar till en kunskapsgren där det inte finns någon anledning till att det fortfarande inte är mer jämställt mellan könen. Och i dessa dagar behöver branschen alla IT-specialister den kan få.

Hoppfullt – om vi tar fighten tillsammans
Det är fortfarande långt kvar när det gäller de faktiska förhållandena på arbetsmarknaden, men jag märker mer och mer att alla mina kolleger, vilka de än är, närmar sig varandra och arbetsuppgifterna med ett förändrat tankesätt, vilket gör mig både glad och hoppfull.

Vi är alla olika pusselbitar som måste fogas samman och företagen måste naturligtvis sätta ramarna för hur det ska göras. Men som anställda och kollegor måste vi hitta en gemensam grund och jag tror att det börjar med tanken att vi alla är lika, just för att vi bidrar med våra olikheter.

IT-branschen utvecklas i en rasande takt och för att möta framtiden måste företag och arbetsplatser kunna rymma mer mångfald. Och det är då framför allt kvinnor bidrar med nya metoder och insikter som på allvar kommer att förändra de normer som våra förfäder skapade.

Kvinnor i teknikbranschen: Vi måste själva agera för att skapa mer jämställdhet i IT-branschen

Camilla Blomster

IT-branschen behöver fler IT-specialister, lösningen är fler kvinnor
Samtidigt råder det stor brist på IT-specialister, en brist som fler kvinnliga anställda kan bidra till att lösa. Ett stort hinder för den utvecklingen är bristen på rådgivning och information till kvinnor som arbetar i eller funderar på en karriär i IT-branschen. De kvinnor som redan finns i IT-branschen banar väg för kvinnorna som just nu utbildar sig och specialiserar sig.

Därför är detta också en uppmaning till mina medsystrar i branschen att hjälpa varandra och de nyanlända – för det gör skillnad.

På Acronis har vi ett särskilt mentorprogram som skapats eftersom så många som 40 procent av kvinnorna i teknikbranschen säger att de saknar vägledning för att uppnå mer arbetsglädje och kunna göra karriär på arbetsplatsen. Ett sådant program är en metod jag verkligen kan rekommendera till andra företag eller avdelningar med en stor övervikt av ett visst kön – detta gäller inte bara kvinnor – att överväga.

Det är fantastiskt att vi kan sporra, vägleda och stötta varandra internt i en global organisation. Vi skandinaviska kvinnor ligger långt framme när det gäller villkoren på arbetsmarknaden och jag är stolt över att vara en del av frontlinjen för mer jämställdhet – för alla.

För vi kan förändra branschen, vi kan göra den mer rättvis och allt börjar med en gemensam tanke om jämställdhet.

Data: Deloitte, Danmarks Statistik

 Forfatter: Camilla Blomster, Regional Marketing Manager Nordics & Benelux

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00