Örebro kommun fortsätter satsa på digitaliseringens möjligheter
Hem Teknik Örebro kommun fortsätter satsa på digitaliseringens möjligheter

Örebro kommun fortsätter satsa på digitaliseringens möjligheter

Publicerat av: Redaktionen

Fler ska få upptäcka digitaliseringens möjligheter med vårt nya mobila labb.

Örebro kommun fortsätter satsa på digitaliseringens möjligheter, för ökad jämlikhet och en bättre vardag för örebroarna.

Med bussen, kommunens nya mobila digitala mötesplats, ska både medborgarna och medarbetarna få nya kunskaper och prova digitala verktyg.

– På samma sätt som bokbussen i många år har sett till att sprida böcker och det skrivna ordet runt om i staden, kommer den här bussen sprida kunskaper och möjligheterna med digitalisering till kommunens olika stadsdelar och invånarna där, säger Johan Cedermark, en av initiativtagarna till bussen och grundare av Trainstation i Örebro.

Bussen kommer åka runt i kommunen och besöka allt ifrån Brickebacken, Oxhagen, Odensbacken till Stortorget. Oavsett om man är barn eller äldre, chef, sjuksköterska, lärare eller arbetslös kan man här få prova på olika digitala verktyg och lära sig mer tillsammans med vana handledare.

Örebro kommun fortsätter satsa på digitaliseringens möjligheter

Kommunens mobila digitala mötesplats, där både medborgare och medarbetare får prova digitala verktyg. Foto: Örebro kommun

För fyra år sedan satsade Örebro kommun på en mötesplats för digitaliserat livslångt lärande i Vivalla. På Trainstation får både vuxna och barn träna på digitala skapandeförmågor. Utvärdering har visat att mötesplatsen främjar jämlikhet, då den till exempel når lika många flickor och kvinnor som pojkar och män, olika stadsdelar och åldersgrupper. Den leder också till fler i arbete. Enbart under 2021 har fler än 50 ungdomar från Vivalla fått inkomst och sysselsättning i spåret av den nytänkande mötesplatsen.

Flera av kommunens förvaltningar är involverade i arbetet och nu finns även projektet Discover By Örebro, där kommunens medarbetare inom olika verksamheter inspireras av och utbildar sig i olika digitala verktyg. Det mobila labbet är ett samarbete mellan Trainstation, Discover by Örebro och Mötesplats Väst.

– Med bussen och den mobila digitala verkstaden kommer vi nu kunna sprida det här arbetet till ännu fler örebroare. Vi vet att det här arbetssättet väcker nya drömmar och konkreta möjligheter och vi vill att så många som möjligt ska få chansen att upptäcka digitaliseringens möjligheter. Utan kunskap kring digitalisering finns risk att vi hamnar utanför samhället, så det här är viktigt för både den egen vardagen, men också en fråga för utvecklingen av Örebro och en demokratifråga, säger John Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Media hälsas välkomna till invigningen

Media hälsas välkomna att besöka bussen när den invigs på torsdag 10 mars kl. 15.30 på Vivallaskolan. På plats finns bland många andra kommunstyrelsens ordförande John Johansson, digitaliseringsdirektör Per Brogevik, representanter från Trainstation, Mötesplats Väst och Discover By Örebro.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>