Red Hat ”Nya möjligheter med Red Hat och Arrow ECS”
Hem Kanalröst Red Hat ”Nya möjligheter med Red Hat och Arrow ECS”

Red Hat ”Nya möjligheter med Red Hat och Arrow ECS”

Publicerat av: Redaktionen

Red Hat och Arrow ECS har precis inlett ett nytt samarbete. IT-Kanalen blev nyfikna och bokade ett möte med Johan Fredriksson som är chef för Red Hat i Norden och Baltikum. Det blev ett mycket intressant och lättsamt samtal.

Red Hat ”Nya möjligheter med Red Hat och Arrow ECS” 1

Johan Fredriksson, chef för Red Hat i Norden och Baltikum

Vi träffas i Kista Science Tower. Johan möter oss i receptionen och redan efter hissfärden upp till deras kontor känner vi att här är en man som trivs med sitt jobb. Han kom till Red Hat för 12 år sedan och då var de endast fyra anställda. Idag ansvarar han själv för cirka 200 anställda och han kan verkligen företaget utan och innan. Det visar sig senare under intervjun att vår känsla av att trivselfaktorn är hög stämmer eftersom glädje och öppenhet är en av hörnstenarna i Red Hats filosofi.

Det måste finnas ett säljdriv

Vi börjar med att fråga honom om bakgrunden till det nyligen överenskomna samarbetet.

”Vi kände att vi behövde förändra vår distributörskanal. Generellt sett är den alltför ofta reaktiv. Vi skickade ut en RFP (Request for Proposal) i december år 2017. En tid därefter inledde vi fördjupade samtal med Arrow ECS. Vi räknar med att samarbetet ska blomma ut till att gälla samtliga av våra produkter. Vi ville verkligen få till en rejäl förändring och en av de absolut viktigaste faktorerna var att hitta en partner med ett gediget säljdriv. Det känner vi att vi hittade hos Arrow ECS. Vi har höga förväntningar och förhoppningar på dem och givetvis även på oss själva. Det här känns mycket bra”, berättar Johan nöjt.

Mer och mindre Linux

Kan du ge något exempel på vad ni hoppas att uppnå, frågar vi.

”Vi är mest kända för att vi är mycket duktiga på Linux. Men om man tittar på vår totala verksamhet minskar faktiskt Linux andel. Samtidigt är det så att i faktiska siffror så växer den stadigt. Det kan låta paradoxalt men förklaringen är helt enkelt att vi expanderar så att det knakar totalt sett. Idag är Red Hat så mycket mer än endast Linux. Som exempel kan nämnas att vi har plattformar för OpenShift Container, OpenStack och Mobile Applications. Vi är redo för att ta oss till en ny nivå och för att klara det behöver vårt varumärke blir mer känt även utanför Linux-världen. Det måste även bli mer känt vad vårt erbjudande omfattar. Arrow ECS har kontaktvägarna rakt in i serverhallarna och jag vill att de ska berätta om Red Hats produkter när de är där. Det här ska skapa tillväxt för alla inblandade, såväl partners som kunder”, svarar han.

”Ett annat exempel är vår Storage-sida vars siffror når nya höjder hela tiden. Även om den redan växer extremt starkt så kan Arrow ECS hjälpa till att göra oss mer kända även på Storage-sidan. Det finns en enorm potential i det här samarbetet”, berättar Johan.

Event förenar och förstärker

Arrow ECS arrangerar många event bland annat inom Internet of Things. Hur ser det ut på Red Hat när det kommer till event, frågar vi honom.
”Det är faktiskt ytterligare ett område som förenar oss. Vi arrangerar många och stora event. Det är vi duktiga på. Nyligen genomförde vi två heldagsevent, ett i Köpenhamn och ett i Helsingfors, båda fylldes med 700 besökare. I höst genomför vi återigen Red Hat Forum. Inom EMEA besöker vi 18 städer däribland Köpenhamn (3/9), Stockholm (5/9), Helsingfors (11/9) och Oslo (25/9). Vi genomför även partnerdagar med jämna mellanrum. Senast provade vi på ett tvådagarsupplägg och det blev mycket uppskattat”, säger han.

Johan fortsätter med att berätta att de har 48 partners i Norden. Red Hats partnerprogram, som har funnits i många år, är under ständig utveckling. Nu vill de flytta fokus till partners som kan driva försäljningen själva. Målet är att vara en del av paketerade lösningar från sina partners som de sedan säljer till slutkunder. Han förklarar också att en annan anledning till att de valde Arrow ECS är att man ska bygga upp sin kanalverksamhet i Baltikum och ha en proaktiv partnerverksamhet även där.

Innovation är en viktig del i framgångarna

”Vi har varit högt rankade på innovation de senaste 20 åren och det är inget som vi kommer att ändra på. Jag tror att det kommer naturligt eftersom vi arbetar så öppet och tillgängligt. Det i sin tur är nog en logisk följd av att vi har arbetat så mycket med Linux som är en öppen källkod. Vi är vana vid att arbeta i en kultur där man inte har några hemligheter. Det händer att nya partners och kunder reagerar på det men efter ett tag anammar de vårt sätt att samarbeta. Vår samarbetsmodell liknar mycket sättet som till exempel forskare arbetar på. Man delar med sig av upptäckter och erfarenheter eftersom alla har en gemensam målbild; att skapa något som är bättre än det som finns idag eller ta fram en helt ny lösning på något som hittills inte gått att göra. Så fungerar det hos oss också”, förklarar Johan engagerat.

”Vi ligger även högt i medarbetarenkäter och Arrow ECS hade inga problem att hitta personal hos sig som ville jobba med oss i det nya samarbetet. Jag tror att det märks att vi engagerar oss i det vi gör. Vi vill helst komma våra kunder så nära så att vi kommer innanför den så kallade komfortzonen. Då blir det både roligare och effektivare att arbeta tillsammans”, säger han med glimten i ögat.

Attraktivt ledarskap

I slutet av vårt samtal kommer vi in på den företagskultur som råder på Red Hat. Johan berättar att de verkligen lever som de lär.

”Vi håller inte på med en massa tjafs och vi är helt öppna med våra beslutsprocesser och lösningar. Enda undantaget är givetvis rena affärshemligheter och känslig information som vi får från partners och kunder. Det är många som attraheras av vår kultur och som vill börja hos oss. Det gör att det blir lätt att rekrytera personal. Vi arrangerar Open Innovation Labs där kunden under 4-6 veckor får prova på hur man kan jobba med öppen källkod och öppna sinnen. De brukar vara välbesökta och uppskattade. Vi har också en kostnadsfri aptitretare på ett par dagar i form av en strategi workshop”, berättar Johan.

Innan vi avslutar mötet frågar vi honom om hur han tror att samarbetet mellan Red Hat och Arrow ECS ser ut om ett år.

”Jag känner redan att det finns en vilja att lyssna på oss och vårt samarbete. Om ett år hoppas jag att det finns mängder med partners som vill jobba mer med oss. Många vill förändra sitt sätt att arbeta och bli mer säljdrivande. Att ändra invanda mönster och arbetssätt är inte alltid lätt och ibland behövs det en liten spark i baken för att komma igång. Vi kan vara den lilla sparken och hjälpa igång partners och kunder i deras förändringsarbete”, avslutar en påtagligt nöjd och avslappnad Johan Fredriksson.

Han utstrålar ett engagemang och en stolthet över Red Hat och var de är idag. Att dessutom hans semester endast är ett par dagar bort gör givetvis inte det hela sämre trots att han har kul på jobbet.

Läs mer om Red Hat Forum EMEA 2018 Här:.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>