”Målet med min forskning är att skapa mervärden för industrin”
Hem REPORTAGE ”Målet med min forskning är att skapa mervärden för industrin”

”Målet med min forskning är att skapa mervärden för industrin”

Publicerat av: Redaktionen

– Våra liv har förbättrats avsevärt tack vare laserteknik.

-Därför vill jag vidareutveckla den teknologin och bidra med min lilla pusselbit, säger Antonio Ancona, Högskolan Västs nye professor i automationsteknik med inriktning styrning och inspektion av tillverkningsprocesser.

Möt Antonio som delar sin arbetstid mellan Högskolan Väst och University of Bari i Italien.

Vad handlar din forskning om?

”Jag är expert på laserteknik, mitt forskningsområde är framförallt laserbaserad materialbearbetning. De senaste åren har jag främst fokuserat på laserbaserade tillverkningsprocesser som lasersvetsning, laserbaserad additiv tillverkning, borrning, fräsning och ytbehandlingar. Min uppgift är att studera och skapa förståelse för de fysiska mekanismer som är involverade i interaktionen mellan laser och material. Det krävs för att kunna utveckla nya laserprocesser eller förbättra kvaliteten och tillförlitligheten hos de processer som redan används inom industrin. Målet är att med hjälp av artificiell intelligens utveckla avancerade tillverkningsplattformar som förbrukar mindre energi och material, vilket är mer hållbart för miljön.”

Varför valde du det här forskningsområdet?

”Målet med min forskning är att skapa mervärden för industrin”

Antonio Ancona är en av Högskolan Västs nyinstallerade professorer. Han delar sin arbetstid mellan Högskolan Väst och University of Bari i Italien.

”Under mina universitetsstudier i fysik fascinerades jag av optik, fotonikutrustning och framförallt lasrar. Tack vare den imponerande tekniska utvecklingen under de senaste decennierna har lasrar fått nya tillämpningar inom många områden, från miljöövervakning och medicin, till telekommunikation och materialbearbetning, och i framtiden förmodligen också för kvantberäkningar. Idag har våra liv förbättrats avsevärt tack vare laserteknik. Det är anledningen till att jag är intresserad av att vidareutveckla den här tekniken. Jag vill bidra med min ”lilla pusselbit”.

Berätta om din bakgrund!

”Jag tog min magisterexamen i fysik när jag var 23 år och ville fortsätta med forskarstudier. Jag har alltid gillat experimentell och tillämpad fysik och varit entusiastisk över tanken att forskningsresultat från laboratorier kan överföras till industrin, göra nytta i en produktionsmiljö och skapa mervärden för företag. Det är värt mycket mer för mig än 100 publikationer i prestigefyllda tidskrifter.”

Hur kommer det sig att du delar din arbetstid mellan Italien och Sverige?

”Jag kände inte alls till Högskolan Väst och Trollhättan när jag 2014 fick mejl från ett rekryteringsföretag som anlitats av Högskolan Väst för att hitta kandidater till en professorstjänst i tillverkningsteknik. Jag trodde att det var ett skämt från en kollega till mig i Bari, men genomförde en Skype-intervju med Per Nylén, Lennart Malmsköld, och Anna-Karin Christiansson.”

”Jag gillade dem direkt, och jag tror att de gillade mig också för de bad mig söka tjänsten. Det var kärlek vid första ögonkastet när jag kom till forskningsmiljön Produktionsteknik Väst – ett mycket bra exempel på hur akademi och industri borde samarbeta. Kort sagt, det jag alltid har drömt om. Och kollegorna är helt enkelt underbara. De fick mig att känna mig som hemma direkt. Sedan 2015 har jag jobbat deltid i Italien och Sverige och rest upp och ner i Europa. Men jag är alltid glad över att komma till Trollhättan.”

Hur fungerar det att jobba på två universitet i olika länder?

”Jag är professor i fysik vid University of Bari och professor i automationsteknik vid Högskolan Väst. Jag bestämde mig för att separera ämnena för att undvika överlappning och konkurrens mellan forskningen i Italien och Sverige. På Högskolan Väst ägnar jag mig åt studier och utveckling av laserbearbetning (svetsning och additiv tillverkning) av makroskopiska objekt med hjälp av relativt kraftiga laserkällor och utvecklar sensorer och intelligenta system för att förbättra kvaliteten på processer. I Italien, å andra sidan, sysslar jag med lasermikrobearbetning med femtosekundlasrar – en mycket speciell typ av lasrar som gör att material kan modifieras i mikrometisk och nanometisk skala.”

Finns det något område du vill forska mer om?

”Jag har redan fullt upp med att leda två forskargrupper inom vitt skilda ämnen. Vissa dagar kan prioriteringen vara svår, måste jag medge. Men om jag ska önska ett nytt forskningsområde, blir det något som jag, precis som alla andra italienare, brinner väldigt mycket för; det vill säga matlagning, god mat och vin. (jag är utbildad sommelier). Så hittar jag ett forskningsprojekt där jag kan kombinera min laserkompetens med mat och vin, då överväger jag nog att ge upp allt annat och bara ägna mig åt det.”

Beskriv din karriär fram till idag

”Jag är nöjd med min karriär och skulle göra om allt igen. Det här arbetet har gjort det möjligt för mig att studera och lära mig mycket, och att resa och träffa de mest inflytelserika forskarna i världen inom min sektor. Jag hoppas kunna förmedla en del av det jag lärt mig, till mina elever.”

Hur kan din forskning bidra till samhällsutvecklingen?

”Jag hoppas kunna förmedla min passion och kunskap till mina elever. Jag hoppas att de blir briljanta forskare och bidrar till utvecklingen inom både akademi och industri. Jag hoppas också att laserteknik kan bidra till att göra industriella produktionsprocesser mer hållbara för miljön, genom att minska energi- och materialförbrukningen och släppa ut mindre föroreningar.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00