Tänk på detta innan du satsar på low code- och no code-plattformar
Hem REPORTAGE Tänk på på detta innan du satsar low code- och no code-plattformar

Tänk på på detta innan du satsar low code- och no code-plattformar

Publicerat av: Redaktionen

Plattformar med low code/no code kan tyckas tilltalande, särskilt såsom världen ser ut idag.

Men om det krävs stora förändringar av applikationen på lång sikt kan det vara ekonomiskt mer lönsamt att bygga produkten med standardrutiner för mjukvaruutveckling och faktisk kod.

Det menar Mikael Kopteff, CTO på teknik- och designföretaget Reaktor.

Plattformar som använder sig av low code/no code är tillämpliga för vissa små och nischade användningsfall, där problemdomänen inte är alltför komplex och företaget inte försöker söka konkurrensfördelar eller differentiering genom den digitala produkt de bygger.

Ett exempel kan vara ett enkelt administratörsverktyg eller ett supportsystem som inte ändras ofta, inte behöver komplex problemlösning eller moderna, iterativa metoder för digital produktutveckling för att lyckas, och vanligtvis inte är i kärnan av verksamheten.

Tänk på detta innan du satsar på low code- och no code-plattformar

Mikael Kopteff

Funktionerna som tillhandahålls av plattformarna är ofta ganska begränsade, vilket begränsar anpassningen.

De tenderar att skapa en situation där man låses till en leverantör, där praktiskt taget alla förändringar i produkten eller tjänsten som byggs måste ske med hjälp av leverantörens verktyg.

Om produkten som byggs med en plattform med low code/no code behöver utökas utöver de funktioner som stöds på plattformen, kan betydande delar om inte hela applikationen behöva skrivas om.

Utvecklingsmiljön inom plattformar med low code/no code är ofta inte jämförbar med toppmoderna, moderna mjukvaruutvecklingsverktyg. Dessa plattformar stöder heller ofta inte moderna arbetssätt och kan göra QA svårt.

Plattformar med low code/no code säljs ofta på ett sätt så att organisationer inte ens behöver en IT-avdelning, men vi har ännu inte sett den här typen av tillvägagångssätt förverkligas, särskilt i klassens bästa digitala produktutveckling.

Plattformar med low code/no code kan tyckas tilltalande, särskilt i den nuvarande svåra talangmarknaden, men talangfulla utvecklare tenderar vanligtvis att undvika organisationer som använder verktygen som nämns ovan.

Dessa plattformar kan också verka tilltalande ekonomiskt, men om det krävs stora förändringar av applikationen på lång sikt kan det vara ekonomiskt mer lönsamt att bygga produkten med standardrutiner för mjukvaruutveckling och faktisk kod.

För att öka produktiviteten för mjukvaruutveckling skulle jag istället rekommendera att titta på AI-assisterade utvecklingsverktyg som GitHub co-pilot, Amazon code whisperer eller liknande.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00