Rekordstort intresse för öppna data-hackathon
Hem EVENTEVENT BEVAKNING Rekordstort intresse för öppna data-hackathon

Rekordstort intresse för öppna data-hackathon

Publicerat av: Redaktionen

Hack for Sweden, som i år arrangeras för fjärde gången, har fått in över 200 anmälningar fördelat på 60 lag.

Det är mer än dubbelt så många som förra året och det ökande intresset för tävlingen beror på flera Rekordstort intresse för öppna data-hackathon 2saker, enligt Angela Yong från SMHI som är projektledare för Sveriges största myndighetshackathon.

– Intresset för öppna data är stort just nu. Det gäller också internet of things (IoT) som är en ny tävlingskategori på Hack for Sweden. Till det kommer flera nya samarbetspartners, ny lokal och att tävlingen efter fyra år är etablerad, säger en mycket nöjd Angela.

Uppgiften för deltagarna i hackathonet som arrangeras i Kista den 11-12 mars är att under 24 timmar skapa en ny lösning eller tjänst med hjälp av öppna data. Förstapriset – Hack for Sweden Award – tilldelas det lag som enligt juryn kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande lösningen eller tjänsten som tydligt visar nyttan med myndigheternas öppna data. Det delas även ut priser i kategorierna Bästa samhällsnytta, Bästa visualisering, Bästa affärsnytta och Bästa IoT-lösning.

Närmare 30 myndigheter och organisationer står bakom Hack for Sweden 2017, även det en kraftig ökning jämfört med tidigare.

– Årets utmaningar handlar om samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv. Till det kommer ett öppet spår, berättar Angela.

2016 gick Hack for Sweden Award till laget Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity som enligt juryn var ”ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden.”

Juryn består av: Maja Brisvall, vd Quantified Planet, Andreas Krohn, MyNewsFlash, Mikael Ahlström vd för Britny och The Park, Anna Rosling Rönnlund, Gapminder samt Andreas Sjöström, vice president på Sogeti Digital.

Hackathon är en nybildning av orden ”hackare” och ”marathon”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00