Revolution på gång för företags-IT
Hem EVENTEvent Bevakning Revolution på gång för företags-IT

Revolution på gång för företags-IT

Publicerat av: Redaktionen

När mjukvara blir allt viktigare och samtidigt allt svårare att bygga har en kaxig portugisisk uppstickare lösningen. Skippa koden och bygg applikationer snabbare.

Revolution på gång för företags-IT 1

Rui Pereira, vice vd, OutSystems

OutSystems är ett relativt nytt namn på företagsmarknaden för IT i Sverige. Men globalt är OutSystems en jätte inom ett segment som växer snabbt. Det handlar om low-code och som namnet antyder går det ut på att bygga applikationer och webbtjänster med en avsevärt mindre mängd kod än traditionellt.

Tanken är att en mindre mängd kod ska ge snabbare, enklare och bättre systemutveckling. Men går det att anpassa applikationer som byggs då? Ja, det är frågan. Det tycker man förstås på OutSystems och företagets framgångar globalt tyder på att man har något att komma med.

Low-code har traditionellt förknippats med mindre företag och team. Det försöker OutSystems ändra på och samtidigt revolutionera hur applikationer byggs i största allmänhet. Det ska göras med rykande färska version 11 av OutSystems Platform.

Under ett energiskt huvudtal på företagets konferens NextStep i Amsterdam i måndags berättade företagets grundare och vd Paulo Rosado om hur moderna och som han beskriver det nödvändiga arbetssätt inkluderas i OutSystems plattform.

Han lyfter särskilt fram fyra saker med nya version 11 som i hög grad hänger ihop:

* Agilt arbete i stor skala, för stora företag.

* Smidig sammansmältning av drift, utveckling och övriga faser i en applikations livscykel.

* Fokus på användarupplevelse när applikationer designas och byggs.

* Rapportering och analys av data om hur applikationer används.

Till det här kommer flexibel drift (moln, eget datacenter och hybridlösningar), fokus på mobila enheter, webbapplikationer och andra saker som är nödvändiga i dag. 

Det som är intressant med OutSystems, förutom att man är en uppstickare med en annorlunda lösning än de traditionella, är att beskrivningarna av de olika delarna av helheten hänger ihop. Det gäller så väl tekniskt och arkitekturellt, som organisatoriskt och för affärsutveckling.

Frågan är förstås hur mycket det beror på Paulo Rosados pedagogiska förmåga eller på hur funktionalitet faktiskt har implementerats. Resonemangen som presenteras hänger definitivt ihop på ett bra sätt.

Hur går det då? Företaget är inte noterat, men man berättar om en omsättning på över hundra miljoner dollar, drygt 900 miljoner kronor, under 2017. I dag har man 1 071 anställda (i måndags) och över 1 000 kunder i kategorin stora företag.

– Idealkunden är ett stort företag, men vi har även mellanstora och små kunder, säger Rui Pereira, vice vd med fokus på digital transformation, under en intervju med IT-Kanalen, i Amsterdam.

Tanken är att vinsterna med low-code-arbetssättet ska komma mer till sin rätt i större organisationer, med stora team och för stora IT-arkitekturer. Analogt med det menar man att små tidsvinster i små projekt blir till större tidsvinster i större projekt.

Den stora utmaningen är förstås att övertyga kunder att byta ut sina traditionella lösningar mot ett nytt sätt att arbeta. Även om det finns lösningar för teknisk integration med traditionella applikationer så att de kan behållas kan det kännas jobbigt att byta arbetssätt, även om man tror att det ger fördelar.

– En del CIO:er jag pratar med har behov av stora förändringar för att få ordning på systemutveckling, andra vill börja i liten skala. Vi jobbar med båda typerna av kunder, säger Rui Pereira.

OutSystems har huvudkontor i Lissabon och även flera kontor i USA. I Sverige har verksamheten börjat ta fart i år med lokal närvaro och man för samtal med flera potentiella kunder. En stark förhoppning är att locka både konsultföretag och produktföretag, förutom slutkunder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>