SD-WAN är ett bra verktyg för att nå 5G-visionen
Hem LEVERANTÖRARUBA SD-WAN är ett viktig verktyg för att nå 5G-visionen

SD-WAN är ett viktig verktyg för att nå 5G-visionen

Publicerat av: Redaktionen

Nu pågår för fullt kampen om att hinna före konkurrenterna med att få ut femte generationens mobilnätverk till alla överallt.

Behovet av den extra nätverkskapaciteten finns där och trycket att uppgradera har ökat under pandemin, inte minst eftersom arbetsplatserna flyttade ut från kontoren.

Därmed har mängden platser som måste ha en mycket bra uppkoppling ökat stort.

För större verksamheter kommer 5G bli viktig eftersom efterfrågan är stor på tjänster som underlättar IoT-kommunikation, trådlösa nätverk, analyser i nätverkets kant (edge-analys) och förbättrat mobilt bredband. De som levererar dessa tjänster kommer sannolikt framför allt luta sig mot SD-WAN, eftersom detta är den teknik som kan ge den höga kvalitet som användarna numera kräver.

5G: En teknik med stor potential

Enligt en undersökning från IDC beräknas antalet IoT-enheter i världen vara 51 miljoner vid årets slut.  När mängden uppkopplade enheter ökar kommer också mängden data som behöver flyttas och processas öka. Det är just att hantera stora mängder data i hög hastighet som är den viktigaste fördelen med 5G.

Samtidigt har 5G-tekniken också begränsningar, till exempel att ett 5G-nät behöver ha stora mängder små enheter för att fungera bra. Vilket leder till utmaningen att ett så pass tätbyggt nätverk är svårare att hantera och underhålla. Därför blir även automatisering av hanteringen viktigare.

SD-WAN: Möjliggöraren för 5G

SD-WAN-plattformar kan hjälpa till med att optimera trafiken och hanteringen av 5G-mobiler åt företagen. Till skillnad från en routercentrerad WAN-arkitektur är SD-WAN en teknik som stödjer applikationer på datacenter on-prem såväl som i publika och privata moln och SaaS-tjänster, som Microsoft 365 och Dropbox. En SD-WAN är egentligen en virtuell WAN-arkitektur som på ett säkert sätt ska ansluta användare till applikationer. Det gör den genom att verksamheter kan använda en kombination av kommunikationstjänster som MLPS, LTE och bredbandstjänster.

SD-WAN är ett bra verktyg för att nå 5G-visionen

Marcus Bäckrud, Sverigechef, Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

Digitaliseringen gör att molnet och software-as-a-service (Saas) blivit mycket vanligare, vilket gör traditionell WAN omodern. SD-WAN kan däremot hantera applikationer och ge intelligent trafikstyrning där varje typ av applikation får rätt Quality of Service (QoS) och säkerhetspolicy. Det här är särskilt viktigt för 5G. Genom att SD-WAN kan nyttja maskininlärning kan nätverket anpassa sig till behoven och automatiskt styra trafik till 5G-mobiler och nätverkets kant när det är det bästa alternativet.

För att ge användarna en högkvalitativ 5G-upplevelse bör verksamheter utvärdera SD-WAN-leverantörer för att ta reda på om de klarar detta:

  • Finkorning, intelligent och applikationsdriven routing. Förmågan att automatiskt prioritera trafik baserat på bandbredd är av väsentlig betydelse. Trafik med låg bandbredd ska hamna på LTE eller bredband medan hög bandbredd (som streamad video) ska gå via 5G.

 

  • Centraliserad styrning. Detta gör hantering och underhåll enklare, särskilt vid nya implementeringar och uppgradering. Förändringar ska kunna göras på minuter, till exempel när nya applikationer implementeras eller säkerhetspolicyn ändras.

 

  • Maskininlärning. Automation gör det möjligt att i realtid göra anpassningar av olika slag och optimera routingen.

 

  • Integrerad säkerhet. Cybersäkerheten kräver att trafiken dirigeras till rätt tjänst och att det är finns en applikationsberoende säkerhetspolicy som styrs från centralt håll.

 

  • Virtuell WAN. Nätverket behöver hålla hög kvalitet och det kan åstadkommas genom att använda olika tekniker för olika ändamål. 5G-nätverk använder slicing, där varje del/slice får egna resurser. Det blir därmed möjligt att styra viktig trafik till 5G så att det blir möjligt att isolera den och anpassa den efter specifika önskemål.

Användarnas krav kommer bara öka, och 5G och edge computing kommer ytterligare öka spå på utvecklingen. De som erbjuder tjänster på området måste kunna visa att de klarar att hantera en hög prestanda och att nätverket behöver fungera överallt, hela tiden. 5G behöver dessutom ha automation och säkerhet på samma sätt som SD-WAN redan har.

Marcus Bäckrud, Sverigechef, Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00