Företagens nätverk – ett hinder för digital transformation
Hem LEVERANTÖRARUBA Företagens nätverk – är ett hinder för digital transformation

Företagens nätverk – är ett hinder för digital transformation

Publicerat av: Redaktionen

Digitala nätverk utgör företagens centrala nervsystem.

Där finns all den information och alla signaler som gör att organisationen fungerar som den ska.

Vikten av ett effektivt och väl fungerande nätverk ökar i takt med fortsatt digital transformation. Det gör att många företag förr eller senare hamnar i en situation där deras nätverk begränsar tillväxt och effektivitet.

Att hålla jämna steg med ett ständigt växande antal enheter, arbetsplatser och användare kräver att nätverket löpande utvecklas och moderniseras i en kontinuerligt pågående process. En filosofi som bygger på ett ständigt arbete med att utveckla metoder och teknik för säkerhet, hantering, arkitektur och leverans. Små steg som tas ofta gör att nätverket håller jämna steg med verksamhetsbehoven så att man slipper prestandaproblem och missnöjda användare. Fem principer gör att det går att undvika en nätverksinfarkt.

Fem principer för effektiva och framtidssäkrade nätverk

Geografiskt flexibel och skalbara lösningar – Den hyperdistribuerade arbetsplatsen kräver nya protokoll och arkitekturer som går att skala upp och ner tillräckligt snabbt och säkert. Nyckeln till att lyckas bra är att välja smarta och molnbaserade lösningar som kan samexistera med befintlig infrastruktur. En modernisering av befintliga WAN-lösningar till SD-WAN kommer också att bidra till större flexibilitet, effektivitet och kostnadsbesparingar.

Automatisering med hjälp av AI – Ta hjälp av AI för att övervaka komplexa nätverk och för att automatisera repetitiva tidskrävande uppgifter. AIOps innebär en omställning och förändring av arbetsuppgifter. Det handlar inte om att ersätta personal utan att frigöra tid för IT att ägna sig åt mer strategiska arbetsuppgifter.

Säkerhet – Äldre nätverk med stora inslag av manuella processer är idag mycket sårbara och långsamma att upptäcka och hantera intrång. Med hjälp av nolltillit och SASE kan säkerheten ökas dramatiskt. Nolltillit behövs bland annat för att säkerställa att alla enheter och användare som har åtkomst till nätverket identifieras och autentiseras innan de får åtkomst.

Flexibilitet och smidighet – Många verksamheter är idag begränsade av ett lapptäcke av olika nätverkslösningar. Medarbetare får helt olika upplevelse beroende på om de är på ett kontor eller jobbar på distans. Underhåll och uppdateringar försvåras också eftersom detta inte kan göras via en centraliserad process. Ett molnbaserat system för central hantering av alla trådbundna, trådlösa och WAN-nät gör det enkelt att rulla ut uppdateringar och funktioner. Smidigt för användare och ett bra sätt att öka säkerhet och kontroll för administratören.

Företagens nätverk – ett hinder för digital transformation

Marcus Bäckrud

… som tjänst – Strama budgetar gör att många organisationer har svårt att tillräckligt snabbt uppdatera, modernisera och hantera sina nätverkslösningar. Här kan lösningar som erbjuds som tjänst underlätta eftersom det går att börja smått och sedan växa i takt med att behoven förändras. NaaS (Network as a Service) gör att nya funktioner och mer kapacitet läggs till först när det behövs. När maskinvara, programvara och tjänster levereras som prenumererad tjänst slipper IT lägga tid på nätverksplanering och budgetera för att ta höjd för behov som bara eventuellt kan komma att uppstå.

Varför modernisering av nätverket är viktigt

Nätverksmodernisering handlar inte bara om teknik och infrastruktur, utan ett säkert och fungerande nätverk ger verksamheter förutsättningar att lyckas med sin digitala transformation. Vilket i förlängningen påverkar lönsamheten. Eller om man vänder på det: Verksamheter som inte säkerställer att deras nätverk ger anställda bra förutsättningar att göra sina jobb riskerar att halka efter sina konkurrenter.

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise (HPE)

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00