[Kvinnor på Kanalen] En jämlik fördelning av antalet kvinnor och män i personalstyrkan utgör ett centralt mål för många konsultbolag.
Det handlar om att synliggöra kvinnliga förebilder och frångå de traditionella manliga strukturerna. Flera företag har också många intressanta initiativ. Men vilka konsultbolag har egentligen lyckats rekrytera flest kvinnor? Cinode har för fjärde året i rad gått igenom de senaste årsredovisningarna för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur könsfördelningen i styrelserna ser ut.
Även fast det råder stort fokus på andelen kvinnor i svenska konsultbolag är det fortfarande mer än dubbelt så många män som kvinnor.
Av de bolag som Cinode har granskat ligger snittet på 30 procent (föregående år 29 procent) vilket är liknande siffror som de två stora branschorganisationerna Svenska Teknik&Designföretagen (32 procent) respektive IT&Telekomföretagen (29 procent) rapporterar.
– Vi ser en förbättring i rätt riktning, men utmaningen är fortfarande stor och det går långsamt. Mellan 2013 och 2017 ökade andelen kvinnliga medarbetare med 2,4 procent i snitt bland de bolag som varit med i undersökningen under alla år. Konsultbolag 1, Fronit och BTS har uppnått den magiska gränsen på 50 procent. Snittet på 30 procent ger hopp men det räcker inte, säger Mattias Loxi, medgrundare och marknadschef på Cinode.
Glädjande nog finns det många initiativ för att öka andelen kvinnor i bolagen och inom branschen.
Många av företagen är med i TechEq som strävar efter fler kvinnliga medarbetare. Här delar företagen med sig av sitt arbete inom jämställdhet och dessutom lovar de att räkna antalet kvinnor per nivå inom bolaget.
Womengineer har som mål att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer. Pink Programming är ett annat initiativ vars syfte är att få fler kvinnor att programmera.
Topplistan – Medarbetare
Förra året var det ett konsultbolag som nådde gränsen på 50 procent. I år är det tre konsultbolag som har lyckats med det.
För de 17 bolag som har varit med sedan 2013 ser vi att andelen kvinnor har gått upp för dessa bolag från i snitt 23,8 procent till 26,2 procent. Exempelvis har Acando ökat från 25 till 32 procent och Semcon från 25 till 30 procent under periodeni.
(It-, management- och teknikkonsultbolag med minst 50 medarbetare 1 jan 2018.)
1. Konsultbolag1 53%
2. Frontit 50%
3. BTS 50%
4. Beamon People 47%
4. Norconsult 47%
6. Time People Group 42%
7. Tyréns 39%
8. WSP 37%
8. Sopra Steria 37%
Hela listan med andelen kvinnor bland medarbetare och styrelse.
Styrelsen
I styrelserummet är siffran liknande som för medarbetarna med i snitt 29 procent men med större skillnader mellan bolagen. Vi ser dock positiva tendenser där bolagen har ökat sin representation från föregående år då siffran låg på 26 procent.
Förra året kunde endast tre bolag stoltsera med minst 50 procent kvinnor i styrelserummet. Detta år är det fyra. Enda bolaget på listan som har fler kvinnor än män i styrelserummet är intressant nog Sveriges största konsultbolag Sweco, under ledning av den kvinnliga vd:n Åsa Bergman.
– Det är roligt att se att några av de stora företagen har lyckas bra, speciellt i styrelserna. Det ger oss hopp och vi ser fram emot att följa utvecklingen, säger Mattias Loxi
1. Sweco 63%
2. Tyréns 50%
2. Netlight 50%
2. Knowit 50%
Hela listan med andelen kvinnor bland medarbetare och styrelse.