Styrelsekompetensen måste uppdateras för att bolag ska framtidssäkras

Styrelsekompetensen måste uppdateras för att bolag ska framtidssäkras

Publicerat av: Redaktionen

[KRÖNIKA] Om bolag vill framtidssäkras måste ung och kvinnlig kompetens med nya perspektiv bjudas in i Sveriges styrelser.

 Du behöver inte vara teknisk briljant för att förstå hur teknik ska integreras i din verksamhet – du behöver vara nyfiken och ständigt lärande.

 Vi på deb. Diverse executive boards vet att kvinnor har livslångt lärande i de flesta aspekter av livet och är mer benägna att inkludera nya tankestråk och områden till befintlig affärsverksamhet. Utifrån dessa insikter är vi inte rädda för den nya teknikens utmaningar, potentiellt nya risker och samtidigt välsignelser som exempelvis AI kommer med. Vi väljer att vara glada för de möjligheter som vår digitala nutid och framtid för med sig och som inte tar hänsyn till våra fysiska begränsningar utan snarare fokuserar på vår förmåga att förhålla oss till digitaliseringen och ta till oss ny kunskap.

Däremot är det oroande att vi just nu ser att kvinnor på maktpositioner minskar och att det fortfarande är mer förekommande att styrelser rekryterar in likasinnade från sin inre krets när behovet skriker efter omställning, anpassning och nya perspektiv. Vet din styrelse exempelvis om vad ChatGPT är och hur bolaget ska agera i närtid med AI som ett verktyg?

Erfarenhet i all ära, men det spelar ingen roll om den kompetens och anpassningsförmåga som krävs för att styra bolag idag saknas. Idag behöver allt från cybersäkerhet till automatisering hanteras i realtid för att ett bolag ska kunna framtidssäkras. Vi vet att teknologi är disruptiv i alla branscher, om styrelsen och ledningen inte har förmågan att sätta en framåtlutad strategi för att integrera teknisk kompetens i verksamheten riskerar bolagen att bli omsprungna.

Teknologi är i konstant förändring och därför blir kontinuerligt lärande allt viktigare och bör stå högst upp på alla bolags agendor. Detta är en stor anledning till varför deb. grundades och har byggt ett fullt styrelseprogram med fördjupningskurser inom styrelsearbete för att leva upp till nutidens och framtidens behov. Vi måste hänga med i utvecklingen och det kräver ständigt lärande och uppdaterad kompetens.

Det är inte så kallade hard skills som driver teknologin och bolagen framåt – det är de “mjuka” ofta kvinnliga värdena som är nyckeln. Inte idag och definitivt inte i framtiden.

 Teknikutvecklingen har länge krävt klassiskt manliga färdigheter som definierats som hard skills. Nu ser vi ett skifte där vi, för att snabbt nå framgång, måste kunna använda kreativitet, samarbete och relationer för att kunna implementera och använda tekniken på rätt sätt.

McKinsey har listat grundläggande färdigheter för att vara relevant på framtidens arbetsmarknad, där relationsbyggande, empatisk och kommunikativ förmåga är några exempel. Färdigheter som i mångt och mycket är mer utvecklade i den kvinnliga energin. Vi vet också att det är de styrelser som har en jämn fördelning av män och kvinnor som lyckas bäst. Ändå visar Almis senaste styrelsekartläggning att andelen kvinnor som har en plats i någon styrelse i Sverige är så lite som 21 procent.

Som grädden på moset visar PwC senaste mätning att antalet kvinnor på ordförandeposter i börsens större bolag har minskat och i medelstora bolag står det stilla. Bara i de små bolagen syns en ökning, men en liten sådan. Trots att den digitala utvecklingen borde leda till en föryngring av medelåldern i styrelser ser verkligheten annorlunda ut. Medelåldern för styrelseledamöter har istället ökat och snittåldern i Sveriges styrelser är idag 58 år.

För att en styrelse ska kunna möta framtidens behov behöver framtiden inkluderas i styrelserummet

Styrelsekompetensen måste uppdateras för att bolag ska framtidssäkrasDet är mindre troligt att den äldre åldersgruppen har insyn i de senaste trenderna inom tech och har ett dynamiskt inlärningssätt för att ta till sig digital kunskap. Styrelsens ansvar är delvis att definiera och se till att bolagets strategi för framtiden efterlevs. Den som är mest benägen att skapa förståelse för och har kunskap om framtiden är den som kommer leva i den länge. Det här talar för att ett starkt behov av att inkludera mer ung kompetens.

När ska Sveriges näringsliv se allvaret? Perspektiv, förståelse för vår samtid och kontinuerligt uppdaterad kunskap borde vara självklara byggstenar i varje styrelse.

Bolag, stora som små, måste välkomna in det det som till en början kan uppfattas främmande och riskfyllt, men som kommer bana vägen för innovation och högre lönsamhet.

Styrelseerfarenhet och ålder kan därför inte vara avgörande kriterier för att platsa in i Sveriges styrelser. Idag kan en 25-åring vara betydligt mer kompetent än en 65-åring eftersom teknikutvecklingen sprungit om de flesta i sådan takt att det är få som hunnit med. Ändå arbetar fler som är över 73 år än under 43 år i våra börsstyrelser enligt Almis styrelsekartläggning. Här pratar vi inte 20-åringar eller ens 30-åringar enbart.

Vi har inte tid att luta oss tillbaka mot det traditionella och illusionen om att det är tryggt och rationellt. Världen utvecklas, styrelser kan inte vara ett undantag. Om Sveriges bolag vill framtidssäkras måste de börja bjuda in framtiden i styrelserummet. Vi uppmanar därför Sveriges bolag att se över och inventera sin styrelsesammansättning för att synliggöra ifall nödvändig kompetens saknas.

Hanna Moisander, VD och medgrundare, deb. (diverse executive boards)

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00