Ny studie: Svenskarna har tusenlappar liggande hemma i byrålådan
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Ny undersökning: Svenskarna har tusenlappar liggande hemma i byrålådan

Ny undersökning: Svenskarna har tusenlappar liggande hemma i byrålådan

Publicerat av: Redaktionen

I rådande ekonomiska läge letar många efter olika sätt att spara in på utgifterna, men vad de flesta inte vet är att de har tusenlappar liggande hemma i byrålådan – genom smartphones som de inte längre nyttjar.

Svenskarna har i genomsnitt hela tre smartphones liggande hemma som de inte använder, det visar en ny undersökning om svenskarnas syn på den cirkulära ekonomin. 

Ipsos har på uppdrag av Swappie, Europaledande för köp och sälj av rekonditionerade Iphones genomfört en undersökning om svenskarnas syn på den cirkulära ekonomin. Studien visar att 78% av respondenterna anser att den cirkulära ekonomin har en betydande positiv effekt för världens miljöproblem. Resultaten visar att svenskarna i snitt har tre smartphones liggande hemma som de inte nyttjar, samt att medellivslängden för en smartphone är 3,6 år i Sverige idag. Det nuvarande genomsnittet som Swappie har betalat sina kunder för sina gamla telefoner är 3500 SEK. Detta är dock inte ett garanterat pris, varje smartphone bedöms separat baserat på modell och skick.

Ny studie: Svenskarna har tusenlappar liggande hemma i byrålådan–Det är glädjande att se att svenskarnas medvetenhet om den cirkulära ekonomin är så hög, liksom deras vilja att bidra och vara en del av den. Alltför få människor verkar dock veta att de har ett dolt kapital hemma i form av gamla smartphones som de sparar av olika anledningar.

-En del av vårt uppdrag är att göra det så enkelt och bekvämt som möjligt för konsumenten att sälja sin gamla smartphone från sitt eget hem, kommenterar Eeva Lotta El-Hosri, Country Manager Sweden, Swappie.

På frågan om vad som stämde in bäst när man tänker tillbaka på de gånger man tidigare bytt smartphone, så uppger 37% att man stängt av telefonen och förvarat den i hemmet utan att använda den. Cirka en tredjedel av respondenterna väljer att ge eller sälja sin gamla smartphone till en familjemedlem eller vän. Endast 1 av 10 väljer att sälja sin gamla telefon genom ett företag som renoverar eller rekonditionerar smartphones – vilket går emot den generellt höga viljan att konsumera cirkulärt och minska e-avfallet för miljöns skull.

Alla har olika skäl till att spara sin gamla smartphone i hemmet, men majoriteten, hela 57% uppger att de sparar den som en reserv ifall något skulle hända med sin nuvarande telefon, vilket i sig pekar på att svenskarna i allra högsta grad har ett dolt kapital hemma i byrålådan.

–Med tre smartphones hemma finns det uppenbarligen pengar att tjäna, och resultaten om incitament och attityder visar att svenskarna är villiga att bidra mer till den cirkulära ekonomin. Ju fler smartphones folk är villiga att sälja, desto fler kan vi hålla i omlopp och se till att de icke-fungerande delarna återvinns på rätt sätt, säger Eeva Lotta El-Hosri, Country Manager Sweden, Swappie.

Anledningen som får flest, hela 72%, att byta till en ny smartphone är att den gamla inte längre är i funktionellt skick. Närmare en femtedel väljer att byta till en ny smartphone när det kommer en ny modell med mer relevanta funktioner som lockar. Så få som 6% är intresserade av att byta smartphone enkom med anledning av att en ny modell utkommer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00