Uteblivna bidrag riskerar att skapa digitala B-lag
Hem NYHETERHÅLLBARHET/MILJÖ Uteblivna bidrag riskerar att skapa digitala B-lag

Uteblivna bidrag riskerar att skapa digitala B-lag

Publicerat av: Redaktionen

Nästan hälften av alla hushåll på landsbygden saknar fortfarande tillgång till snabbt bredband – och utbyggnadstakten går allt långsammare.

Uteblivna bidrag riskerar att skapa digitala B-lag

Elin Bertilsson, stadsnätschef för MittNät och Karlstads El- och Stadsnät

Nu hotas landsbygden att bli ett digitalt B-lag när bidrag riskerar att utebli.

Halva landsbygden saknar idag bredband, det visar en färsk rapport från forskningsinstitutet RISE. Detta trots att vi lever i ett digitalt samhälle där internet anses vara en självklarhet för ett fungerande vardag- och yrkesliv.

– Pandemin har verkligen visat vilken samhällsviktig funktion bredbandet är. Det har varit helt avgörande när vi tvingats ställa om för att arbeta hemma, studera hemma och ha kontakt med familj och vänner. Därför är det oroande att så många hushåll fortfarande inte har tillgång till fiberbredband – vilket kan leda till att klyftorna mellan stad och landsbygd ökar, säger Elin Bertilsson, stadsnätschef för MittNät och Karlstads El- och Stadsnät.

Det här vill de nio kommunala stadsnäten som utgör MittNät ändra på genom att fortsätta arbetet med att ansluta landsbygden till fibernätet. Två saker styr möjligheten för utbyggnad; efterfrågan och bidrag.

– Vi står redo att fortsätta arbeta för att alla ska få tillgång till fiber– oavsett om du bor i tätort eller på landsbygd. Men det innebär såklart stora kostnader och där är vi beroende av att hushållen fortsätter ha en tillräckligt hög efterfrågan och att vi får de bidrag vi behöver för att bygga ut, säger Elin Bertilsson.

Många lockas av alternativa lösningar – bidrag riskerar att utebli
Dessa bidrag hotas nu att utebli. Där fiber idag ännu inte finns, erbjuds nämligen alternativa luftburna bredbandslösningar som anses fungera ”tillräckligt bra”. Men att fibertråden skulle kunna ersättas av dessa alternativ håller inte stadsnäten med om – snarare ska de betraktas som komplement.

– Fibertråden kan aldrig ersättas av dessa alternativ eftersom de är allt för beroende av väder och antal användare. Det finns heller ingen bredbandsteknik som kan mäta sig med fiber när det kommer till hastighet, kapacitet eller pålitlighet. Våra fibernät är dessutom rustade för att möta framtidens behov av välfärdstjänster – både i hemmet och i den offentliga sektorn. Dessa tjänster är det bara fiber som klarar av att leverera, säger Elin Bertilsson.

För att understryka vikten av den fortsätta utbyggnaden av fibernätet sammanfattar Elin Bertilsson avslutningsvis:
– Om vi inte vill riskera att den värmländska landsbygden hamnar i ett digitalt utanförskap är den fortsatta utbyggnaden helt avgörande för framtiden.

Frågor och svar

  • Välfärdstjänster? Digitala tjänster med välfärdssyfte, exempelvis vårdtjänster, trygghetslarm, anhörigtjänster, etc.
  • Luftburet bredband? Kort och gott trådlös bredbandsuppkoppling. 3G och 4G är de ledande teknikerna idag.
  • Bidrag för fiberutbyggnad? PTS (Post- och telestyrelsen) har i uppdrag att främja bredbandsutbyggnad i alla delar avlandet, i enlighet med regeringens bredbandsstrategi. En del i uppdraget är att vara ansvarig myndighet för ett stöd för bredbandsutbyggnad. PTS ska vidhanteringen av stödet verka för en god tillgänglighet till snabbt bredband i hela Sverige, inte minst i mer glest befolkade områden. (Källa: Post- och telestyrelsen)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00