Varannan svensk positiv till att använda ChatGPT i jobbet
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Varannan svensk är positiv till att använda ChatGPT i jobbet

Varannan svensk är positiv till att använda ChatGPT i jobbet

Publicerat av: Redaktionen

Hälften av svenskarna tror att ChatGPT och liknande AI-tjänster kommer att kunna hjälpa dem på olika sätt i deras arbete framöver.

Men samtidigt använder bara 17 procent av dem AI-tjänster i jobbet i dagsläget.

Det visar en ny Sifo-undersökning med 1 264 sysselsatta svenskar, gjord på uppdrag av konsultföretaget Kvadrat.

Varannan svensk (49 procent) som har ett jobb har en positiv inställning till AI-tjänster som ChatGPT, enligt en Sifo-undersökning som Kvadrat låtit göra. Av dessa svarar 38 procent att de tror att ChatGPT kommer att förenkla deras arbetsliv och hjälpa dem att spara tid medan 11 procent tror att ChatGPT kommer att hjälpa med att utveckla deras kompetenser.

– Det har pratats länge om AI-revolutionen men först nu, med kraftfulla verktyg som ChatGPT, har AI-nyttan tillgängliggjorts för fler. Det går snabbt nu och det gäller att hänga med. Det enklaste sättet att förstå möjligheterna med AI är genom att pröva. En AI-tjänst kommer inte att ta ditt jobb utan andra människor som använder AI, säger Isac Hellwig, vd för Kvadrats inkubator Inkubik.

Men trots att många har en tilltro till potentialen i ChatGPT:s roll i deras framtida arbetsliv är det än så länge få som använder tjänsten. Endast 17 procent använder en AI-tjänst i jobbet i någon utsträckning och bara 1 procent använder AI-tjänster dagligen. 7 av 10 (71 procent) använder aldrig ChatGPT i sitt jobb.

Fler män än kvinnor använder AI
Män använder ChatGPT i större utsträckning än kvinnor: 20 procent av männen mot 13 procent av kvinnorna. En annan skiljelinje i användningsgraden är storstad mot övriga landet: 22 procent av de boende i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö använder ChatGPT mot endast 13 procent i övriga landet. Skillnaden mellan människor i olika åldrar är något överraskande inte särskilt stor.

– Vår målsättning har alltid varit att ge användare en meningsfull och produktiv interaktion, och responsen från den svenska publiken har överträffat våra förväntningar. Vi ser fram emot att fortsätta förbättra och anpassa ChatGPT för att bättre tillgodose de specifika behoven och önskemålen hos våra svenska användare, säger ChatGPT[1].

Resultat från undersökningen:

 • Varannan svensk positiv till att använda ChatGPT i jobbet

  Isac Hellwig, vd för Kvadrats inkubator Inkubik.

  49 procent har en positiv inställning till AI-tjänster som ChatGPT.

 • 38 procent tror att ChatGPT kommer att förenkla deras arbetsliv och hjälpa dem att spara tid.
 • 11 procent tror att ChatGPT kommer att hjälpa dem utveckla deras kompetenser.
 • 17 procent använder ChatGPT eller andra liknande AI-baserade tjänster i yrket idag.
 • 1 procent använder ChatGPT dagligen i sitt jobb.
 • 71 procent använder aldrig ChatGPT i arbetet.
 • 20 procent av männen och 13 procent av kvinnorna använder ChatGPT.
 • 22 procent av de som bor i storstadsregionerna använder ChatGPT mot 13 procent i resten av landet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00