Citrix Synergy 2016 – där Nej blir ett  Ja
Hem REPORTAGE Citrix Synergy 2016 – där Nej blir ett Ja

Citrix Synergy 2016 – där Nej blir ett Ja

Publicerat av: Redaktionen

Mellan den 24 och 26 maj 2016 hölls den årliga Citrix Synergy konferensen i Las Vegas.

Vi var på plats och fick bland annat en kort pratstund med företagets nya CEO Kirill Tatarinov som gav sin syn på det nya Citrix.

I början av 2016 fick Q&ACitrix en ny CEO i form av Kirill Tatarinov som under tidigare dryga 30 år bland annat haft ett flertal ledande positioner inom Microsoft. Det var även, inte helt oväntat, Kirill som inledde årets Citrix Synergy konferens. Som vanligt så har även olika större konferenser ett tema eller ledord som, nästan som ett mantra, återupprepas gång på gång och i år var detta ordet JA.

Molnet är stommen

Dagens företag har ett primärt IT fokus på fyra områden; Molnet, Mobilitet, IoT och BigData. Cirka 90 procent av dagens företag använder molnet på ett eller annat sätt och molnet som koncept har gått från att vara en fråga om att existera till att en fråga om i vilken omfattning och hur långt vi vill eller kan gå. En liknade förändring har vi sett på den mobila marknaden där företag för bara några år sedan förväntades förse sina anställda med den utrusning som de eventuellt behövde för att fullfölja sitt arbete till att vi idag är i ett läge där BYOD är en accepterad del av företagskulturen och hela 40 procent av företagen inte längre tillhandahåller en mobil lösning utan i stället löser säkerhetsfrågan på individens privata enhet.

Härtill kommer att IoT har cirka 30 miljarder ansluta enheter vilka skapar enorma mängder data vilka ska samlas in och bearbetas. Det är här BigData kommer in i bilden och i skrivande stund så räknar vi med att cirka 75 av alla företag investerar i BigData för i första hand olika former av analys. Detta är även ett måste för att företag ska hinna följa med och överleva den digitala transformation som pågår.

  • Efter decennier av konstant produktiv tillväxt har IT under senaste dryga fem åren stagnerat eller till och med gått tillbaka. Detta har lett till ett ekonomiskt gap på cirka 2,7 triljoner dollar sett till tidigare trender. En stor del av detta beror på den enorma komplexitet som vi under åren byggt upp i olika tekniska lösningar på både hårdvaru- och programsidan. Denna delvis föråldrade teknik måste nu byggas samman med nya lösningar och fungera med framtiden och det är här Citrix kommer in, berättar Kirill Tatarinov.
  • Företag säger ofta nej till nya lösningar och investeringar på grund av sin gamla last som kostar för mycket att göra sig av med eller bygga om. Med Citrix så får de en central lösning på samtliga av dessa problem och kan med andra ord ändra sitt Nej till ett Ja, säger Kirill.

Stärkt partnerskap med Microsoft

Förutom en del nyheter på programsidan, mer om detta nedan, så var den stora nyheten det stärkta partnerskapet mellan Microsoft och Citrix. Grunden till detta är såklart det sedan tidigare nästan 25-åriga partnerskap som företaget haft men som, troligen, tack vara Kirill´s övertagande som CEO accelererat. Under dagarna så fick vi möjlighet att se flera exempel på detta då numera såväl Skype för business och Office 365 samt hela Azure plattformen körs tillsammans med Citrix. Ett intressant exempel på detta var att med hjälp av Xen-desktop kunna köra VDI för Windows 10s skrivbordsversion som en tjänst på en minimal enhet som Raspberry PI.

keynote-kirill

Till detta kommer sedan konceptet med ShareFile som i kombination med Office 365 och funktionen Rights manager ger oss möjlighet att styra vem som får komma åt vad samt när och var detta kan ske. Detta är dock bara början och inom kort så kommer Citrix helt att gå ”al in” i molnet då hela produktportföljen ska flyttas till molnet inom kommande nära framtid.

Dagen D för Citrix

Under efterföljande Q&A session med merparten av ledningsgruppen för Citrix höjdes förväntningarna ytterligare när Kirill menade att denna dag, den 24:e maj, är dagen då nya Citrix ser dagens ljus. Det är dagen som ska markera ett avstamp i historieböckerna om att Citrix är tillbaka på planen eller som Kirill själv utrycker det vid flera tillfällen – Industrin behöver Citrix och Citrix är här för att leverera.

För att förtydliga detta ännu mer så berättar Bill Burley, Corperate VP vidare;

  • Citrix har gått från att vara flera olika lösningar med delvis olika gränssnitt och olika administrationslösningar till att få ett mer enat gränssnitt eller en enad produkt. Vi är till 2/3-delar redan där.
  • En stor del i detta är mobiliteten där frågan flyttas från vad jag jobbar med till hur vi jobbar. Jag måste kunna jobba varifrån jag vill, när jag vill och från vilken enhet jag vill där grundplattformen aldrig får sätta några gränser utan det ska vara upp till slutanvändaren att alltid väljs, vi ska alltid hålla en ”Customer first” regel, säger Bill.

TCO/RoI

Vad är det då som gör Citrix kan komma att lyckas. Vi skulle vilja peka på tre huvudområden. Citrix är för det första förhållandevis enkelt att implementera och det är ett gammalt beprövat koncept som i många fall redan finns i olika version ute på företagen. Det andra är den övergripande unifieringen av olika plattformar, hårdvara och programvara – med hjälp av Citrix går det att ena mer eller mindre hur gamla lösningar som helst. Sist men inte minst kommer kostnaden. För på ett eller annat sätt så är det nästan alltid slutsumman av de investeringar som görs som avgör om ett företag ska våga ta klivet.

expoTack vare att Citrix fungerar på alla plattformar med alla program så kan en investering på Citrix visa sig vara billigare än en uppgradering. I stället för att investera i nya tyngre datorer för att köra delvis gamla program så kan Citrix genom virtualisering låta dig behålla de äldre system ytterligare en avskrivningsperiod alternativ att du satsar på en billig ny lösning som exempelvis Raspberry Pi vilket ger en lägre TCO och en bättre RoI.

Mängder av uställare, alla med samma enkla budskap – Citrix möjliggör integrationen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00