En ny era inom iGPU har inletts
Hem PRODUKT NYHETER En ny era inom iGPU har inletts

En ny era inom iGPU har inletts

Publicerat av: Redaktionen

AMD uppdaterar produktportföljen med de första Ryzen processorerna med integrerade grafik – och de krossar allt motstånd

En ny era inom iGPU har inletts 5För att generalisera lite så har det alltid varit lite av ett krig mellan AMD och Intel på processormarknaden, ett krig som in ens på långa vägar varit jämnt utan där Intel, år efter år, i det närmaste krossat AMD. Men så under 2017 gick AMD in i vad som kan ses som en tredje andning och presenterade Ryzen processorerna, en modell som inte bara kunde mäta sig med Intels prismässigt motsvarande lösning utan även på flera områden till och med gick förbi.

På samma sätt har vi kunnat följa ett grafikkrig mellan AMD och Nvidia där, trots att skillnaderna varit mindre, den sistnämnda mer eller mindre alltid presterat bättre vid jämförbar prisnivå. Sedan har vi då vad som ibland kan ses som den gyllene mellanvägen, den väg där processor och grafik förenas i en enhet bestående av X antal processorkärnor och X antal GPU (kallade iGPU) kärnor. På detta område har förhållandet varit lite annorlunda och AMDs lösningar, kallade APUer, har alltid legat klart före Intels motsvarigheter sett till grafiken men långt efter sett till processorkraften vilket gjort att användningsområden varit förhållandevis begränsade.

När sedan Intel för några år sedan lanserade sin Iris Pro grafik, Intels kraftfullaste integrerade grafik någonsin, så var det många som trodde att AMD även skulle förlora detta slag och lite av det enda område där företaget fortfarande hade ett övertag.

Det som väntar på något gott…

En ny era inom iGPU har inletts 6Men så i år, den 12:e februari 2018, lanserade AMD slutligen sin nya G-serie. Från grunden lanserades två enheter en mycket budgetvänlig modell vid namnet Ryzen3-2200G med integrerad Vega8 grafik och en mellanklassenhet kallad Ryzen5 2400G med integrerad Vega11 grafik. Frågan som många ställer sig nu är så klart – hur bra är dessa nya modeller och kommer AMD behålla greppet om iGPU marknaden.

Efter att IT-Kanalen som ett av de första företag att testköra de båda enheterna under en dryg vecka så har vi i varje fall ett första svar och det är att AMD inte bara behåller sin position som den mest kraftfulla iGPU lösningen utan vi skulle till och med vilja sträcka oss så långt och säga att AMD fullkomligt krossar Intels senaste modeller vid samma prisnivå och det känns nästan som att jämföra en traktor med en Ferrari.

Tittar vi på initiala mätningar, vi vill vara tydliga med att det är just initiala mätningar för under denna vecka så har vi redan hunnit testa tre olika Biosuppdateringar vilka alla för fram både stabilitet, prestanda och framför allt minneskompabilitet, så får vi två bilder. Den första rör så klart grafiken och när vi här jämför de båda AMD modellerna med Intels I5-8400, en processor som faktiskt kostar ett par hundra mer än Ryzen5 och nästan det dubbla jämfört med Ryzen3 så ser vi att i samtliga tester så springer båda AMD modellerna i åttor runt Intels motsvarighet och vi når resultat som för Ryzen3 ligger på i snitt ungefär 100% bättre prestanda och som för Ryzen5 når ändå upp mot 350% bättre prestanda.

Satt i siffror och praktik

En ny era inom iGPU har inletts 7För att lyfta fram några av de mest intressanta mätresultaten så når Ryzen5 upp i 3335 och Ryzen3 upp i 2771 i 3DMark Firestrike medan Intel stannade på 1114. Jämför vi med ett FPS spel som Hitman vilket är DX11 baserat så ligger Ryzen5 på 50 FPS, Ryzen3 på 36 FPS medan Intel återigen stannar på måttliga 13 FPS.

Vad innebär detta då för dig som konsument? Kan du spela de senaste spelen och i vilken upplösning? Svaret på detta är inte helt enkelt men för att göra ett försök så kan vi så klart konstatera att en iGPU lösning inte kan ersätta riktiga grafikkort och att du inte kommer att kunna spela de tyngre spelen med högsta upplösning och detaljrikedom.

Men om du är beredd att släppta spel i 4K och kan tänka dig att spela i ett mellanläge sett till detaljer då kommer du riktigt långt med Ryzen5 som utan tvekan är en överlägsen kung på iGPU marknaden i skrivandes stund. Ryzen3 då? ja har tar vi ett kliv ner och detta är även något som AMD tänker sig. Målgruppen för denna processor är e-sport fantaster som vill bygga ett billigt system med bästa möjliga prestanda per krona och här passar Ryzen3 som handen i handsken.

Så var det CPU kraften

En ny era inom iGPU har inletts 8

Trots att ovanstående resultat verkligen var/är imponerande så blev vi inte helt förvånade men den stora frågan vi ställde var nu hur väl klarar sig modellerna sett ur ren rå processorkraft. Vi valde återigen att förlita oss på tester och i Cinebench R15 når vi för Ryzen5 i multitrådsutförande, det vill säga när samtliga CPU kärnor används, upp i 825 och när bara en kärna användes stannade vi på 155. Motsvarande värden för Ryzen3 blev 579 respektive 135 och för Intel 866 respektive 165.

Intel har således fortande ett övertag vid denna jämförelse, men det vi ska tänka på är att skillnaden inte är så stor och skulle vi här väga in prisskillnaden så skulle vi till med kunna säga att modellerna presterar helt lika sett per investerad krona. Men viktigast av allt, i alla lägen så räcker prestandan gott och väl till det arbete som vi kan tänkas utföra på en maskin i denna prisklass. Den räcker för alla former av kontorsarbete och du får även tillräcklig kraft för flera lite tyngre arbeten, framför allt om du väljer att satsa på Ryzen5.

Så våra första intryck av AMDs G-serie kan enkelt sammanfattas med att AMD verkligen har lyckats fullt ut och nu väntar och drömmer vi bara om en G-modell för Ryzen7, toppserien inom AMDs Ryzen portfölj.

För mer information besök: https://www.amd.com/en/where-to-buy/ryzen-with-radeon-vega

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00