Hem NYHETERMOLNTJÄNSTER Red Hat: 2021 stöps den nordiska molnmarknaden om i grunden

Red Hat: 2021 stöps den nordiska molnmarknaden om i grunden

Publicerat av: Redaktionen

Den nordiska molnmarknaden stöps om i grunden post-covid 19.

Red Hat: 2021 stöps den nordiska molnmarknaden om i grunden 3De hetaste trenderna 2021 handlar om:

  • Skalbarhet 2.0
  • Hyperautomation
  • Öppet samarbete

Den nordiska molnmarknaden kommer stöpas om i grunden i kölvattnet av covid-19, det säger Jonas Jonsson, teknisk chef på Red Hat Nordics & Baltics. I sin trendspaning för 2021 ser Jonas ett akut behov för molnköpare att ställa krav på att både kunna skala upp och ner snabbt. Annars riskerar många företag att gå under.

Skalbarhet – A och O

–        Om det är något vi lärt oss från året som gått så är det att saker kan förändras globalt i en helt ny takt. Ett företag kan behöva skala ner och upp majoriteten av sin verksamhet på bara några veckor. Då är flexibilitet precis allt. Företag som ägnat år åt att förnya sin IT-infrastruktur har inte kunnat ”flytta hem” när vinden blåst hårt. På samma sätt har det varit lika tufft för många att växla upp igen när affärer på nytt blivit tillgängliga. Det här dragspelet, eller så kallad skalbarhet 2.0, behöver kunder kräva stöd för i molnet framöver, säger Jonas.

Jonas tror dessutom att leverantörer kommer närma sig varandra både i pris och i erbjudande. Idag finns stora skillnader i prismodeller som inte alltid är lätta att förstå eller att sätta i kontext. Här kommer hybridmoln spela en avgörande roll då 27% av globala miljardbolag redan har det som molnstrategi.

”Marginalpress gör oss galet kreativa”

Ett växande krav från marknaden är att kunna röra sig enklare mellan alternativ. Idag är det ofta tungt för företag att byta lösning och många ger upp innan de ens försöker. Här ser Jonas en fördel för dem som vågar göra det lättare för sina kunder att byta.

–        På sikt tror jag att kostnaden för molntjänster kommer sjunka rejält. Då gäller det för leverantörerna att bli galet kreativa i hur de pressar marginalerna. Här tror jag vi kommer få se några underbara exempel i hur man kan utnyttja varenda hörna och restprodukt från verksamheten för att behålla lönsamhet. Ett exempel är överskottsvärme från stora datahallar. Tillsammans med det ökade behovet av datakapacitet närmare slutanvändarna (Edge) så kommer det tas till nästa nivå. . Tänk dig att hyra ut kapacitet och samtidigt värma ditt hus eller ert kontor? Otroligt, säger Jonas.

Hyperautomation – en kultur i vaggan

I samband med upp- och nerskalning av molntjänster så kommer behovet av automation öka enormt.

–        Jag tycker mig nästan se en slags kultur bildas kring automation där folk tycker: Det här var riktigt tråkigt, det vill jag aldrig göra om igen. Det som kommer hända 2021 är att hyperautomation kommer bli än mer verklighet, att automatisera automationen och sätta regler för vilka beslut som får och inte får tas. Det är ännu effektivare och tar oss sannerligen ytterligare ett steg in i framtiden, säger Jonas.

“The next big thing” är inte en person eller ett företag

Intresset för open source har ökat stort under 2020 och Jonas ser inte trenden avta under 2021. Tvärtom tror han att innovationstakten i öppet delande av arbete konsekvent har visat sig vara för effektivt för att kunna konkurreras ut någon gång i närtid. Samtidigt välkomnar han en hälsosam skepsis som följt det stora intresset.

–        “The next big thing” kommer varken komma från ett företag eller en person, snarare som ett resultat av oväntat samarbete. Att vara öppen och dela med sig av sitt arbete. Det är fullkomligt oslagbart när det kommer till att lösa problem och att utveckla applikationer snabbt. Innovationen när ett community får fria tyglar är helt enkelt oslagbart. Samtidigt har det tillsammans med intresset vuxit fram en hälsosam skepsis och medvetenhet kring vad som är viktigt att kunna när man använder öppen programvara. Hur fungerar exempelvis buggfixar och uppdateringar? Det ökar efterfrågan på kvalité, stabilitet, säkerhet och i nästa steg även utbudet, avslutar Jonas Jonsson, teknisk chef på Red Hat Nordics & Baltics.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00