Testbloggen: Datorns livslängd sjunker
Hem Produkt Nyheter Testbloggen: Datorns livslängd sjunker

Testbloggen: Datorns livslängd sjunker

Publicerat av: Redaktionen

Den ekonomiska livslängden för datorer på företag och organisationer sjunker.

Det visar en ny rapport från Radar Group beställd av IT-finansieringsbolaget 3 Step IT.

En viktig orsak är produktions- och effektivitetsbortfall på grund av ökande supportärenden kring garantiåterlämning, batteribyten eller andra komponentproblem vid livscykelns slut.

3stepitTrots att behovet av klientprestanda sjunker i takt med att allt fler användarapplikationer är molnbaserade så minskar alltså den ekonomiska livslängden för datorer. Enligt rapporten är den ekonomiska livslängden på en dator nu nere i under 36 månader. Detta går stick i stäv med den gängse uppfattningen att en dator ska behållas så länge som möjligt för att ge maximal avkastning på investeringen.

Många livscykelanalyser avgränsar sig till enbart inköpskostnaden vilket ger en missvisande bild då många variabler saknas. Rapporten visar att element som produktkostnad, restvärde, fel- avhjälpning, avveckling och återtag, fel utanför garanti, batteribyten, utebliven arbetstid samt minskad produktivitet har en stor inverkan på datorns totalkostnadskalkyl.

– Den tekniska utvecklingen inom hårdvaruområdet gör att ny IT-utrustning förändrar totalkostnadskalkylen genom att också öka effektivitetsbidrag och produktivitet. Under förutsättning att organisationen kan tillvarata detta, är det vår rekommendation att ett optimalt ägarintervall bör ligga mellan 24-36 månader vid förnyelse av klienthårdvara, säger Richard Werner, analytiker på Radar Ecosystem Specialists.

En viktig bidragande orsak är också sjunkande priser på datorer. Idag är det många gånger billigare att köpa en ny dator vid ett garantiärende än att en medarbetare får ett produktivitets- bortfall då denne väntar på att datorn ska lagas.

– Vi går åt fel håll. I en värld där vi måste ta steg mot en mer cirkulär ekonomi visar denna rapport att vi är på väg att anamma en slit- och slängmentalitet när det gäller IT-utrustning, säger Peter Onstrand, vd för 3 Step IT Sweden AB.

Samtidigt som den ekonomiska livslängden för datorer sjunker ökar intresset för leasing av IT-utrustning. Förra året hyrde 3 Step IT,  Nordens ledande IT-leasingbolag ut över 54 000 datorer i Sverige, en ökning med 10 procent jämfört med föregående år.

– Operationell leasing ger utrustningen ett andra liv. När den uttjänta utrustningen lämnas tillbaka till oss efter 36 månader så renoverar vi den och säljer den vidare på andrahands- marknaden. Därmed förlängs livslängden med upp till fem år, säger Peter Onstrand, vd för 3 Step IT Sweden AB.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>