Digitalisering av Rio de Janeiro inför, under och efter OS

ModernAge, ett svenskt startup bolag, har lanserat det digitala ekosystemet som hjälper Rio de Janeiro stad att digitaliseras inför, under och efter OS.

Plattformen erbjuder Öppen Innovation och Öppen Data och hjälper Rio stad med digitala lösningar som förenklar vardagen för miljontals människor. Plattformen används bl.a. för att skapa en förbättrad kollektivtrafik i Rio.rio

Idag smygstartar OS i Rio de Janeiro! En stad med hela 12 miljoner invånare ökar till antalet då många turister anländer för att ta del av världens största arrangemang – de olympiska spelen. Detta medför ett ökat tryck på staden att leverera information, tjänster och upplevelser för att människor skall kunna leva smart i staden. Allting måste klaffa och det finns bara en chans att få ett välfungerande OS. Naturligtvis vill Rio de Janeiro  tillföra maximalt med värde för att alla skall få den bästa upplevelsen och vara en del av denna folkfest. Det är mycket som står på spel och det är många behovsgrupper som skall tillfredsställas.

Under hösten 2015 åkte ModernAge till Rio stad för att sälja in en vision och ett koncept – att digitalisera Rio de Janeiro inför, under och efter OS. Konceptet bygger på att skapa en levande plattform för Rio de Janeiro att arbeta med Öppen Innovation och Öppen Data. Detta har nu ModernAge realiserat i ett digitalt ekosystem som hjälper Rio de Janeiro stad att lyckas med att bära ut Digital Innovation på ett kostnadseffektivt sätt för att möta alla behovsgrupper från såväl invånare som turister.

– “Vi har tagit fram en plattform som samlar in, strukturerar och tillgängliggör all data som finns om staden och dess tjänster på ett säkert, standardiserat och tryggt sätt via automatiskt skapande av Öppna API:er. Till detta har vi tagit fram ett innovations lab som bjuder in 3:e part/innovatörer att ansöka om API nycklar och ta del av den Öppna Data så att de kan skapa appar baserat på det. Rio stad föder plattformen kontinuerligt med nya datakällor så att 3:e part kan bygga bra lösningar för olika målgruppers behov. Ett digitalt ekosystem som tillför stor samhällsnytta. Det blir en vin-vin situation för alla menar Anton Fjällström, medgrundare ModernAge.”

– “Vårt digital ekosystem har utgått från Rios behov men har vuxit fram till en generisk lösning som passar alla städer, organisationer som vill jobba med digital innovation på ett kostnadseffektivt och modernt sätt. Vi tror på crowdsourcing och kraften i att kombinera data och människa i en öppen plattform. Tillsammans kan vi på riktigt skapa en bättre värld och vår drivkraft är att vara en enabler för att detta skall inträffa. Nu vill vi ta detta digitala ekosystemet ut till resten av världens städer. ”

Effekten för Rio de Janeiros del har redan blivit stora. Numera finns en förbättrad kollektivtrafik där bl.a. data från uppkopplade sensorer / färdmedel slussas in i plattformen och tillgängliggörs för 3:e part och i slutändan hos en resenär som nu kan planera sin resa och ta del av realtidsinformation i mobilen. Detta öppnar upp för att Rio stad ex. kan rulla ut nya busslinjer utan att riskera att de nu går tomma för att ingen vet var de är på väg. Detta medför stora besparingar på utsläpp och förbättringar utifrån ett miljöperspektiv. Innan detta projektet startade så fanns inga tidtabeller.

– “Rio kommer kunna använda plattformen för att se mönster och samband utifrån hur personer använder appar och rör sig i staden och använda detta för att optimera stadsutveckling . Likaså förbättra kollektivtrafiken utifrån resenärernas beteenden, vanor och mönster. ”

All OS information presenteras genom plattformen och det finns appar för att erbjuda invånare och turister smarta sätt att uppleva och ta del av OS med egna program, vägbeskrivningar till arenor. Likaså finns appar för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att få samma upplevelse av staden och OS med digitala assistenter och kartfunktioner.

Post Comment