Ebtisam Mohammedsalih är Årets IT-tjej 2019
Hem Kvinnor på Kanalen Ebtisam Mohammedsalih är Årets IT-tjej 2019

Ebtisam Mohammedsalih är Årets IT-tjej 2019

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Ebtisam Mohammedsalih är Årets IT-tjej 2019.

Ebtisam Mohammedsalih är Årets IT-tjej 2019

Ebtisam Mohammedsalih

Hon korades till vinnare när utmärkelsen delades ut för 17:e året i rad, på Universum Awards i Stockholm. Tävlingens syfte är att lyfta kvinnliga förebilder inom IT-branschen för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och IT.

Under onsdagskvällen samlades finalisterna på At Six i Stockholm för galan Universum Awards där priser inom flera kategorier delades ut, däribland Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej. Galan syftar till att uppmuntra och öppna dörrarna för drivna studenter med utmärkande talanger, exempelvis IT-studenter, ekonomer och civilingenjörer.

Ebtisam korades till Årets IT-tjej som den 17:e i raden av vinnare prisade av Microsoft. Priset Årets IT-tjej är viktigt då teknik och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig. Därför vill Microsoft lyfta fram fler talangfulla tjejer.

Förutom titeln ”Årets IT-tjej” blir Ebtisam ambassadör för Microsoft och förebild för IT-studenter och tjejer som intresserar sig för teknik. Ebtisam beskriver sig själv nedan:

Varför vann just du Årets IT-tjej?

– För att jag ha uppnått mycket under min korta tid i Sverige. Jag är ett bevis på att hårt arbete är vad som krävs för att göra eller bli något stort.

Skulle du säga att IT är något för alla?

– Absolut! IT-branschen är hur bred som helst. Många har fel uppfattning av IT. De tror att det bara är programmering och matematik. Även om de båda är en del av IT, så omfattar det mycket mer än så. Det handlar om att kunna lösa problem på ett tekniskt sätt.

Varför bestämde du dig för att studera programvaruteknik vid Linneuniversitetet?

– Jag flyttade till Sverige för drygt fyra år sedan och studerade språkintroduktion det första året. Sedan läste jag ett IB-program (International Baccalaureate) på ett internationellt gymnasium. Jag valde IB-programmet för att jag saknade svenska betyg för att söka till ett nationellt svenskt program, men också för att jag ville fortsätta mina studier på engelska.

– Eftersom jag hade engelska gymnasiebetyg, kunde jag bara söka till program som undervisas på engelska. Det var en slump att jag blev antagen till programvaruteknik. När jag först började på programmet, så tyckte jag att det var jättesvårt. Det var första gången jag fick se programmeringskod. Nu läser jag andra året och jag älskar det.

Hur arbetar du för att vara en förebild och inspirera andra tjejer till att intressera sig för IT?

– Det bästa sättet att vara en förebild är att våga vara sig själv och ta de chanser som kommer ens väg. Genom att göra det är jag nu aktiv i flera organisationer där jag kan påverka. Som ledare hos HelloWorld! undervisar jag yngre, där många är tjejer. Genom att vara vice ordförande för en studentförening, knyter jag kontakter med IT-företag och anordnar evenemang. Jag är även medlem i WiTech, ett nätverk av kvinnor inom IT, samt labbhandledare för Java-kurser vid Linnéuniversitet.

Vem är din förebild?

– Det är ganska svårt att hitta en förebild i en miljö där jag är minoritet och det är just det jag vill förändra med hjälp av utmärkelsen Årets-IT tjej.

Hur ser drömjobbet ut?

– Det finns många möjligheter inom IT-branschen men eftersom jag är väldig intresserad av vård och människan, så skulle något inom E-hälsa vara en dröm.

Nu när du har vunnit, vad är nästa steg?

– Jag vill fortsätta att inspirera tjejer, framför allt unga tjejer, att välja IT. Nu har jag ett större nätverk, som tillsammans med Microsofts kan hjälpa mig att nå fler tjejer. Jag vill starta ett mentorprogram där unga tjejer kan få träffa andra tjejer inom IT-branschen.

Vilket är ditt tips till tjejer som vill plugga IT?

– Det är helt okej att allt känns nytt, men våga välj IT. Om du tycker att något inte är för dig, så kan du testa något annat område inom branschen. Gå med i ett lokalt nätverk och träffa andra som delar ditt intresse. Du kan vara en tjej, född i ett annat land, bära slöja och koda trots samhällets normer.

Ebtisam Mohammedsalih utses till vinnare i Årets IT-tjej 2019 med följande motivering:

Hon brinner för jämställdhet, mångfald och inkludering. Med ett stort engagemang för utbildning och hur sättet att lära ut borde anpassas för att nå fler är hon redan i dag en förebild. Hon är modig, skyr inte utmaningar och det hon säger berör. Det är med stor glädje som Microsoft utser Årets IT-tjej och ser fram emot att inspirera fler tillsammans med vinnaren Ebtisam Mohammedsalih.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>