Hem Produkt NyheterDatorer Intresset ökar för miljövänligare och sundare IT

Intresset ökar för miljövänligare och sundare IT

Publicerat av: Redaktionen

Grön IT var ett initiativ som startades av IT-branschen i början på 2000-talet.

Intresset ökar för miljövänligare och sundare IT 2

Källa: Unsplash

Dess syfte var att leda vägen för miljövänlig teknik men tyvärr svalnade intresset. Nu satsar återigen fler kontor på miljövänlig teknik. Det handlar däremot inte enbart om att återvinna gammal IT och investera i ny. Det handlar även om att optimera användningen och skapa en sund digitaliserad miljö.

Miljövänlig teknik

Vårt klimatavtryck är alldeles för stort och små som stora företag arbetar för att minska sina avtryck på miljön. Det har startats miljöinitiativ som flera svenska företag deltar i. Det involverar alltifrån att enbart använda förnybar energi, återvinna sin gamla IT och fasa ut krävande servrar och processorer. IT-återvinningen är ett stort samtalsämne i Sverige och det händer alltför ofta att gamla teknik sparas i en källare eller ett förråd och glöms bort. IT-leverantörerna Atea har därför startat ett återvinningsinitiativ och de reser runt och berättar för företag hur de ska göra sin IT grönare.

Grön IT handlar också om att optimera användningen. Det är viktigt att datorer och mobiler hålls efter för att fungera optimalt. Datorer ska alltid stängas av när arbetsdagen är slut och alla tekniska enheter ska hanteras på ett sätt som inte skadar prestandan och därmed förkortar livslängden. Den nya tekniken ska också användas för att bryta gamla vanor och hjälpa ett kontor eller företag att bli mer miljövänligt. Exempelvis går det att undvika utskrifter om alla kan läsa dokumenten i exempelvis arbetstelefonerna, och videomöten minskar resebehovet.

Hållbart användande

För en bibehålla en grön IT-miljö är det viktigt att personalen är utbildad i de tekniska enheterna som används. Det räcker inte att endast IT-avdelningen eller den ansvarige känner till vad konceptet innebär. Genom att utbilda personalen i hur man använder den dagliga tekniken rätt kommer den både att hålla längre och det kommer att bli enklare för anställda att utföra sitt arbete. Det är samtidigt viktigt att informera de anställda om vikten av att optimera den egna användningen genom att ta pauser och röra på sig.

En sund IT, eller datorvana, bör även förespråkas privat. För att bespara kroppen, ögon och huvudet är det sunt att ta pauser och göra andra saker än att enbart titta på en digital skärm. Alla aktiviteter måste inte dokumenteras på sociala medier som Instagram och Facebook och du förlorar inte din plats i VIP-klubben hos Mr Green om du spelar med måtta. Tvärtom förespråkar spelbolaget pauser och måttfullt spelande. Deras VIP-klubb ger trogna spelare tillgång till särskilda tjänster som account mangers och concierger, samt möjligheten att delta i event och kampanjer. Oavsett om det är sociala medier, spel eller annat som du sysselsätter dig med på fritiden är det viktigt att sätta upp riktlinjer och gränser. Exempelvis behöver mobilen inte följa med dig precis överallt eller vara det första du tittar på morgonen. Det går också att äta mat vid köksbordet utan digitala enheter.

Det är med relativt få medel man kan skapa en grön IT-miljö och utveckla ett sunt och hållbart användande. Det som krävs är information och kunskap och såväl företag som privatpersoner kan förespråka och följa riktlinjerna för en grönare IT.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>