“Jourhavande it-chef” lanseras i Almedalen – hjälp erbjuds paneler som saknar teknikkunskap

Undersökningar visar extremt låg it-kunskap i Almedalen – fyra procent av it-cheferna är där och de medverkar i endast sju procent av digitaliseringsevenemangen.

Därför lanseras nu Jourhavande it-chef – en gratis resurs till Almedalspaneler som saknar relevant teknikkunskap."Jourhavande it-chef” lanseras i Almedalen – hjälp erbjuds paneler som saknar teknikkunskap 1
– Digitaliseringen är alldeles för viktig för att enbart diskuteras av de som tror och hoppas, säger Mikael Westerlund, it-chef på IP-Only.

Fler seminarier än någonsin i Almedalen handlar om digitalisering samtidigt som en ny undersökning från Sifo och IP-Only visar att endast fyra procent av it-cheferna åker dit. Och enbart sju procent av digitaliseringsevenemangen har en medverkande it-chef eller motsvarande roll. Mönstret är tydligt. Där man pratar digitalisering saknas ofta den person som kan den bäst.

Jourhavande it-chef

På grund av den låga it-kunskapen i Almedalen lanseras tjänsten Jourhavande it-chef. Från och med i dag onsdag 21 juni kan Mikael Westerlund, it-chef på IP-Only, bokas kostnadsfritt till paneler som saknar den nödvändiga och relevanta it-kunskapen.

– Det är självklart för mig att ställa upp på detta. Vår satsning med Jourhavande it-chef kan självklart inte ensam rädda digitaliseringssamtalen i Almedalen, men kanske kan fler få upp ögonen för den viktiga kunskapsfrågan. Digitaliseringen är alldeles för viktig för att enbart diskuteras av de som tror och hoppas, säger Mikael Westerlund, it-chef på IP-Only.

Digitaliseringsindex

För att ytterligare tydliggöra den viktiga kunskapsfrågan i Almedalen presenteras även Digitaliseringsindex – DIX. Med detta index kan sektorer och branscher mätas utifrån hur många it-chefer och motsvarande teknikkunniga som medverkar på evenemangen. ”It-chefen” är ett samlingsbegrepp för tiotalet titlar med det gemensamt att de kombinerar teknikinsikter med ledarskap, såsom exempelvis CIO, CTO och den allt mer populära titeln CDO – Chief Digital Officer.

– Digitaliseringsindex är ytterligare ett sätt att belysa den viktiga teknikkunskapen i Almedalen. För precis som sakkunniga är viktiga i politiska diskussioner är it-chefer och liknande roller det när man pratar digitalisering, säger Mikael Westerlund.