Hem LEVERANTÖRARUBA Karlshamns kommuns utvecklar nätverket med hjälp av Aruba

Karlshamns kommuns utvecklar nätverket med hjälp av Aruba

Publicerat av: Redaktionen

Karlshamns kommun har tillsammans med Aruba moderniserat sitt nätverk, vilket lett till ökad mobilitet och förbättrat trådlöst nätverk för anställda, studenter och allmänheten.

Karlshamns kommuns utvecklar nätverket med hjälp av Aruba 2

Marcus Bäckrud, Sverigechef på Aruba

För Karlshamns IT-avdelning har högre automatisering av implementering och drift skapat en effektivare vardag med fortsatt starkt fokus på digitalisering.

Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise, har levererat infrastrukturen till Karlshamns kommuns uppdaterade trådlösa och trådbundna nätverk. Behovet av att modernisera uppstod när kommunens skolelever skulle få var sin Chromebook, och Karlshamn valde då att se över nätverket i grunden.

Genomlysningen ledde till en mobilitetssatsning i kommunen där den trådlösa uppkopplingen blev det primära anslutningssättet. Möjligheten att styra både sitt trådbundna och trådlösa nät från en central instans ger Karlshamns IT-ansvariga möjlighet att automatisera flera uppgifter och frigör tid för medarbetarna. Effektivisering uppnås i utrullningsförfarandet genom Aruba Zero Touch Provisioning samt i driften genom enhetlig managering med Aruba Airwave och applicering av säkerhetsroller till alla och allt som ansluter sig med Aruba Clearpass Policy Manager.

”När IT-ansvariga fått lägga mindre tid på att hantera nätverket så får de mer tid att arbeta mer strategiskt med utveckling av nya funktioner i nätverket. En bättre överblick av vad som händer på nätverket ger också en säkrare och stabilare vardag där eventuella risker upptäcks mycket tidigare. Karlshamns investering i Aruba innebär att användarna får en högkvalitativ anslutning med fortsatt hög förmåga att driva digitalisering i kommunen”, säger Marcus Bäckrud, Sverigechef på Aruba.

Ett övergripande mål för kommunen var att stödja digitaliseringen av den service som de ger medborgarna. Karlshamn i Blekinge har 32 000 innevånare och dessa har tillgång till en rad former av kommunal service, som till exempel förskolor och skolor, äldreboenden, kultur och fritid och sociala tjänster. Förmågan att enkelt expandera nätverket är viktigt för att möjliggöra nya tjänster till allmänheten.

Kommunen ger även dagligen nätverkstillgång till olika grupper av användare, som administrativ personal, vårdpersonal, lärare, elever, medborgare och IoT. Med Arubas plattform ges varje grupp olika rättigheter och tillgång till tjänster i nätverket. Beroende på säkerhetsnivå och prioritering av funktion i nätverket kan Karlshamns IT-avdelning anpassa tillgången efter verksamheternas och användarnas behov.

”Det har också blivit enklare att fördela nätverkets kapacitet dit den behövs. Att koppla upp IoT-lösningar kan till stor del ske automatiskt, vilket bland annat gör att kommunen lättare kan introducera olika tjänster för den smarta staden samtidigt som säkerheten i nätverket höjs”, säger Marcus Bäckrud.

Karlshamn har också introducerat publik wi-fi i kommunen med hjälp av Arubas infrastruktur. Kommunen har bland annat installerat 1 000 accesspunkter inomhus och 30 utomhus. Detta nätverk expanderas nu efter hand.
Karlshamn använder Aruba-OS Accesspunkter och switchar, Aruba Mobility Controllers, Aruba AirWave samt Aruba ClearPass.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00