Kia avslöjar förfinad teknik bakom elbilarnas effektivitet

Elbilarna Kia e-Soul och Kia e-Niro är bevisat effektiva när det gäller räckvidd i förhållande till batteristorlek. Nu utvecklas den energibesparande tekniken ytterligare.

Kia avslöjar förfinad teknik bakom elbilarnas effektivitet 1Flera oberoende jämförelsetester av Kia e-Soul och Kia e-Niro visar att ett fulladdat batteri tar bilarna längre än konkurrenter med motsvarande batteristorlek. De har även visat sig synnerligen effektiva i köldgrader, något som är extra viktigt i kalla klimat som i Sverige.

Elbilarna från Kia vinner mycket på att batteriet har vätskebaserad temperaturreglering, men även genom ett innovativt värmepumpsystem som återvinner mycket av den spillvärme som de elektriska komponenterna ger ifrån sig.

Kia Motors har nu utvecklat värmepumpsystemet för att öka energibesparingen genom att införliva ett antal komponenter i systemet. Tidigare användes endast värmen från högeffektskomponenter, det vill säga motorer, växelriktare och högspänningsladdare, men nu inkluderas även själva batteripaketet och lågspänningsladdare till den listan.

Enligt principen ju fler källor desto mer spillvärme kan därför Kia e-Niro och Kia e-Soul på ett effektivt sätt hålla ett mer enhetligt temperaturintervall jämfört med många andra elbilar där också räckvidden sjunker i snabbare takt.