Microsoft Sverige lanserar utbildningsprogram inom tech för kvinnliga flyktingar
Hem KVINNOR INOM TECH Microsoft Sverige lanserar nu utbildningsprogram inom tech för kvinnliga flyktingar

Microsoft Sverige lanserar nu utbildningsprogram inom tech för kvinnliga flyktingar

Publicerat av: Redaktionen

Nu står det klart att Microsoft Sverige och företaget Auxilirec ingår ett samarbete för att möjliggöra för flyktingar som har flytt till Sverige en karriär inom tech.

Programmet, Refugees in Tech, är sex månader långt och består av

såväl en teoretisk techutbildning som ett traineeprogram. Under pilotfasen, som nu har dragit i gång, har kvinnor från Ukraina valts ut för att delta.

I Sverige bor det i dagsläget många som har tvingats fly från sina hemländer, däribland drygt 43 000 personer från Ukraina. Och samtidigt som det under kommande år förväntas råda brist på drygt 70 000 IT- och techkunniga i Sverige så råder det i dag även en kraftig underrepresentation av kvinnor inom techbranschen.

Därför har Microsoft Sverige, genom Microsoft Reactor, nu inlett ett samarbete med

rekryteringsföretaget Auxilirec för att erbjuda flyktingar en möjlighet att skola om sig till en karriär inom tech. Reactor är Microsofts mötesplats för kompetensutveckling där utvecklare, studenter och startup-företag kan träffas för att ta del av bland annat kostnadsfria techutbildningar.

”Bristen på yrkesverksamma inom techbranschen är ett allvarligt hot mot Sveriges digitaliserings- och innovationstillväxt – precis som bristen på mångfald. Som en ledande techaktör i Sverige ser därför vi det som vårt ansvar att driva den omställning vi vill se. Jag är glad att vi kommer kunna erbjuda programdeltagarna en chans till en karriär inom tech och i förlängningen förhoppningsvis även en chans att känna sig som en del av det svenska samhället”, säger Thomas Floberg, vice vd och operativ chef för Microsoft Sverige.

Inför initiativets pilotomgång har 16 kvinnor valts ut att delta i Refugees in Tech-programmet. Samtliga deltagare är i åldrarna 20–45 och har flytt kriget i Ukraina.

De enda kraven för att vara en del av programmet är att personerna ska kunna engelska och inneha grundläggande datorkunskaper. Planen är att inför framtida omgångar bredda deltagarurvalet så att det även innefattar män och personer från andra länder.

Kombination av teoretisk och praktisk utbildning

Microsoft Sverige lanserar utbildningsprogram inom tech för kvinnliga flyktingarProgrammet Refugees in Tech är totalt sex månader långt. Under de första tre månaderna kommer deltagarna att genomgå en techutbildning inom bland annat webbutveckling som leds av en av Microsofts molnrådgivare, Korey Stegared-Pace, på Reactor. Läroplanen, som är framtagen av Reactor, har utformats för att ge deltagarna övergripande kunskaper inom efterfrågade techämnen och även praktisk erfarenhet kring utveckling av webbapplikationer och andra relevanta områden. Under resterande månader kommer programdeltagarna att tillbringa sin tid på en rad olika företag med väletablerade IT-avdelningar i form av trainees.

”Som globalt bolag arbetar vi aktivt för att tillgängliggöra tekniska resurser och utbildningsmöjligheter för alla runt om i världen. Därför är vi stolta över att samarbeta med Microsoft Sverige och Auxilirec där vi genom Refugees in Tech tillsammans banar väg för en mer diversifierad techbransch”, säger Jennifer Ritzinger, General Manager för Next Generation

Experiences-teamet inom Cloud and AI Engineering på Microsoft, som även ansvarar för Reactor-programmet.

Auxilirec samarbetar i dag med Arbetsförmedlingen och flertalet kommuner och de har även ansvarat för deltagarurvalet i Refugees in Tech. Företaget grundades av idéen om att alla förtjänar möjligheten till arbete och försörjning, trots bakgrund, erfarenhet och utbildning. De har även hyllats för sitt mångfaldsarbete.

”Utbildning är ett av de viktigaste stegen för lyckad integration, och detta program som vi har skapat tillsammans med Microsoft kommer att bidra till en stor samhällsnytta. Med detta

projekt så hjälper vi inte bara individen att bli självförsörjande och integrerad, utan det är en vinning för hela samhället. Vi vill tillsammans med Microsoft lägga grunden för fler företag att se det stora värdet i mångfald och integration”, säger Tomas Mehari, grundare och styrelseordförande för Auxilirec.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00