Nu flyttar både data och investeringar till nätverkets kant
Hem LEVERANTÖRARUBA Nu flyttar både data och investeringar till nätverkets kant

Nu flyttar både data och investeringar till nätverkets kant

Publicerat av: Redaktionen

Även om centrala datacenter fortsatt kommer att spela en viktig roll i verksamheters IT-infrastruktur så är det ingen tvekan om att det är i nätverkets kant, the Edge, som det händer mest just nu.

Nu flyttar både data och investeringar till nätverkets kant

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

Det är dags för verksamheter som inte redan gjort det att börja undersöka vilka möjligheter som finns med denna nya teknik – och för återförsäljare finns här en stor säljmöjlighet, säger Marcus Bäckrud på Aruba.

Om bara några år kommer hälften av all data som genereras bli kvar nära den punkt där den alstras.

Den kommer att hanteras, analyseras och användas i kanten av nätverket, utan att passera ett traditionellt datacenter. Investeringar kommer att följa samma mönster som data och flytta från datacenter till nätverkets kant.

Det som driver utvecklingen är möjligheter till ökad snabbhet, autonomi och automatisering. Bra exempel är självkörande fordon och maskiner i tillverkande industri som själv avgör när de behöver justeras eller servas baserat på input från egna sensorer och egen analyskraft. Med hjälp av snabba nätverk kommunicerar dessa enheter också sina behov och kan ge och ta emot feedback till centrala resurser. För att leka med ord; vi kommer att se många nya center av data, understödda av datacenter.

Dessa nya center i kanten kommer att ha egna resurser i form av lokal processorkraft, datalagring och nätverk men samtidigt förstärkas genom kopplingar till traditionella datacenter i nätverk där alla enheter och användare har behov av att prata med varandra. Det medför helt nya krav på strategier för säkerhet och för gränssnitten mellan befintliga och nya system. Här är några saker som kan vara bra att tänka när flytten till kanten ska planeras.

Renodla infrastruktur – försök att inte blanda för många system i dina olika miljöer eller för nuvarande och framtida system och platser. En sammanhållen arkitektur underlättar väldigt mycket när utvecklingen går snabbt och antalet tjänster och platser som ska hanteras snabbt ökar.

Automatisera allt som går att automatisera – utnyttja alla möjligheter till automatisering understödd av artificiell intelligens som finns idag.  Det sparar både resurser och tid som kan användas till mer värdeskapande arbete. En stor resursslukare idag är hantering och optimering av nätverk – när detta hanteras manuellt.

Satsa på integrerade lösningar – Att använda färdiga integrerade system är ett annat sätt att frigöra stora resurser. Detta genom att du drar nytta av de stora resurser som redan lagts ner på att ta fram och testa systemen. Du får också helt andra möjligheter att dra nytta av erfarenheter och kunskap från andra användare av samma system.

Zero Trust (Nolltillit) – När antalet uppkopplade enheter snabbt ökar måste säkerhetsfokus flyttas från brandväggar och antivirus till enheter och användare. Jobba med Zero Trust, alltså nolltillit på svenska, och tydliga policyers, överallt i nätverket och se till att alla enheter, alla användare och all trafik blir identifierade och dynamiskt segmenterade. Oavsett hur de kommit in i nätverket, eller hur de rör sig i det.

Väx smart – genom att skala upp med hjälp av molntjänster, och inte betala för mer än du använder, går det att få en bra balans mellan lokala resurser, molnet och nätverkets kant. På så sätt slipper du hantera och investera i komplexa lösningar som du kanske inte kommer att använda till fullo från början.

Även den som ännu inte bokat sin flyttbil till nätverkskanten gör klokt i att redan idag anpassa sin strategi för utveckling och investeringar till nya förutsättningar. Och varför vänta? De åtgärder vi föreslår ger positiva effekter för verksamhet redan idag.

Marcus Bäckrud, Sverigechef för Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00