TCS globala molnundersökning: Molnleverantörer brister i transparens gällande miljöpåverkan
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Ny molnundersökning: Molnleverantörer brister i transparens gällande miljöpåverkan

Ny molnundersökning: Molnleverantörer brister i transparens gällande miljöpåverkan

Publicerat av: Redaktionen

Tata Consultancy Services presenterade nyligen företagets globala molnundersökning med över tusen respondenter från Europa, Norden, Nordamerika och Asien.

I rapporten framkommer flera skillnader mellan de olika regionerna, främst vad det gäller hinder mot innovation.

Molnet har gått från en hajp till att bli ett måste för företagens it-avdelningar.

Men vad hoppas då företagen att molnet ska hjälpa dem med? Det skiljer sig något åt när man tittar på siffrorna för Europa, Nordamerika och Norden sida vid sida. För de nordamerikanska företagen och Europa i stort är det att höja medarbetarnas produktivitet och engagemang som toppar på 60 procent. För de nordiska företagen är det att hitta nya sätt att anpassa affärsstrategierna till företagets syfte, och då främst för hållbarhetsarbetet. Tvåa på listan för både de nordiska och nordamerikanska företagen är att hitta nya affärsmodeller, processer och arbetsflöden.

Molnet i Europa

På frågan om vem som fattar besluten om, och har ägandeskap av, molntransformation inom organisationen blir svaret från merparten av företagen att det är IT-avdelningen med viss inverkan från företagsledningen (37 procent). Hela 27 procent svarar att det enbart är IT medan åtta procent svarar företagsledningen. Dock vill de allra flesta se ett större engagemang från ledningen där 34 procent svarar att IT med viss inblandning från ledningen bör ha ansvaret och 37 procent vill att de delar på ansvaret.

TCS globala molnundersökning: Molnleverantörer brister i transparens gällande miljöpåverkanNär de europeiska respondenterna får frågor om investeringar i specifika tekniker över de senaste 12 till 24 månaderna är de mest intressanta de som har haft låg prioritet. Exempel är digitala tvillingar, blockchain och kvantdatorer där 74, 77 respektive 80 procent svarade att de inte har nuvarande eller planerade investeringar. Detsamma gäller för investeringar i AR och VR för metaverse där 79 procent svarade att de inte planerar eller har investerat i tekniken. Däremot svarar 40 procent av företagen att de planerar att öka investeringarna inom AI och maskininlärning.

Europeiska företag och organisationer ser dock en del hinder för molnbaserad innovation. Bland dessa är det främst tre som sticker ut:

 • Svårigheter att förstå organisationens miljöpåverkan från användning av molnleverantörer, det vill säga brist på transparens från dessa. (40 procent)
 • Motvilja att migrera från fullt optimerade men äldre IT- och ERP-system. (36 procent)
 • Potential för avbrott och oplanerade driftstopp. (37 procent)

Peter Strempel, Head of Thought Leadership på TCS i Europa, sammanfattar rapporten från ett europeiskt perspektiv som att övergången till moln och molnbaserad innovation anses vara nyckeln till att säkerställa konkurrenskraften för regionens företag och industri. Och även om majoriteten av de europeiska respondenterna indikerar förtroende för molnets långsiktiga potential, visar rapporten ett betydande behov av att komma i kapp andra globala regioner – respektive tvekan mot att investera i tid och tillräckligt mycket i molnkapacitet.

Strempel ser tre faktorer som påverkar molninnovation i Europa:

 • Konsensusbaserat beslutsfattande, som ofta är normen i Europa, kan kräva längre ledtider och bromsa förändringstakten jämfört med organisationer med ett förhållningssätt som är mer uppifrån och ned.
 • Europa har mött motvind med sina önskade innovationsresultat, inklusive motstridiga dataregleringar mellan olika regioner och USA samt inflationen.
 • Totalt sett är kostnaden kärnfaktorn, där europeiska företag har en mer försiktig inställning till investeringar.

Europeiska företag är mer försiktiga med investeringar. Molnet ”konkurrerar” med andra teknikområden och måste motivera sin avkastning på investeringen. Men Europa släpar efter i investeringar även inom andra teknikområden såsom AI.

Ett annat hinder för molnintroduktion i Europa är bristen på samordning mellan intressenterna för it och själva affären. Dessutom resulterar kompetensklyftan mellan dessa båda intressentgrupper i otillräckliga företagsomfattande molnstrategier. Denna lucka i avgörande kompetens sipprar även ner till andra affärsområden som FinOps och DevOps, men även till viss del till molnsäkerhet och datastyrning.

TCS rapport ger ett antal rekommendationer för hur företag och organisationer ska överbrygga dessa hinder:

 • Utveckla en strategi för kostnadskontroll
 • Se till att intressenter för it och affären arbetar åt samma håll
 • Skaffa och behåll kritisk kompetens
 • Påskynda införande av branschspecifika moln
 • Investera i nästa generations insikter

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00