Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Ny undersökning: Låg kännedom om 5G – genomslaget tros komma om 2-3 år

Ny undersökning: Låg kännedom om 5G – genomslaget tros komma om 2-3 år

Publicerat av: Redaktionen

Majoriteten av svenska folket uppger att de har låg eller ingen kännedom om hur 5G skiljer sig från 4G.

Ny undersökning: Låg kännedom om 5G – genomslaget tros komma om 2-3 år 2

Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Bara var tredje uppger att de har bra koll. Ungefär varannan svensk tror att 5Gs breda genomslag i Sverige kommer om två till tre år. Det visar en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av operatören Tre.

Två av tre svenskar (66%) uppger att de inte alls eller bara i låg grad känner till hur 5G skiljer sig från 4G och bara 7 procent uppger att de i mycket hög grad är intresserade av att köpa 5G nästa gång de ska köpa en ny telefon. Hittills är det bara en procent av svenskarna som uppger att de redan har skaffat 5G. Det visar en ny undersökning med över 1 200 svenskar gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Tre.

– Vi ser idag en liknande situation som när vi för tio år sedan gick från 3G till 4G. Då hade många svårt att föreställa sig vad 4G skulle kunna innebära. Det är såklart svårt att föreställa sig något som inte funnits tidigare, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

Varannan förväntar sig snabbare surf
Varannan svensk förväntar sig framför allt snabbare surf med 5G (49%), följt av stabilare nät (33%) och bättre geografisk täckning (28%). Bara 16 procent förväntar sig nya tjänster som exempelvis hd-streaming och nya gamingupplevelser, och endast 14 procent förväntar sig telefoner och prylar med ny funktionalitet.

– Det stämmer att 5G kommer att ge betydligt snabbare surf och även stabilare nät med lägre svarstider och mindre störningar. Det kommer också att ge nya tjänster och hårdvara med ny funktionalitet. 5G kommer däremot inte per automatik ge bättre geografisk täckning, säger Per Stigenberg.

Med totalt 460 stycken 5G-master har Tre startat en kraftfull satsning på utbyggnaden av 5G-nätet i Stockholm, Malmö, Lund, Helsingborg, Uppsala och Västerås. De riktigt höga hastigheterna – många gånger snabbare än 4G – kommer dock att börja byggas ut runt årsskiftet när Post- och Telestyrelsen gör fler och större 5G-frekvenser tillgängliga för alla operatörer.

Genomslaget väntas om 2-3 år
De flesta (48%) tror att 5G kommer att vara allmänt känt och användas av den breda allmänheten i Sverige om två till tre år. 18 procent tror att det kommer ta mer än fyra år och bara 12 procent tror att det kommer gå snabbt – inom ett år. Att nätet är fullt utbyggt och att operatörernas priser på 5G är jämförbara med dagens priser ser de flesta som de främsta faktorerna för att 5G ska slå igenom brett i Sverige (38 respektive 39%).

Undersökningens resultat:

 • I vilken grad känner du till hur 5G skiljer sig mot 4G?
  – Ganska + mycket hög grad/helt och hållet: 34%
  – Ganska låg grad + mycket låg grad/ inte alls: 66%
  – Stockholm är den region i Sverige där flest uppger sig känna till hur 5G skiljer sig mot 4G (41%)
 • I vilken grad är du intresserad av att köpa 5G nästa gång du ska köpa en ny telefon?
  – Mycket hög grad/helt och hållet – 7%
   Ganska hög grad – 23%
  – Ganska låg grad – 27%
  – Mycket låg grad/Inte alls – 16%
  – Har redan skaffat 5G – 1%
  – Tveksam/Vet ej – 26%
  – Av de som uppger att de känner till 5G i hög grad är varannan (50%) intresserade av att skaffa 5G nästa gång de ska köpa en ny telefon.
 • Förväntar du dig några fördelar med 5G? Om ja, vilka?
  – 
  Snabbare surf och nedladdning mm – 49%
  – Stabilare nät – 33%
  – Bättre geografisk täckning – 28%
  – Nya tjänster (exempelvis hd-streaming, nya gamingupplevelser mm) – 16%
  – Telefoner och prylar med ny funktionalitet – 14%
  – Inget särskilt – 14%
  – Annan fördel – 1%
  – Tveksam, vet ej – 20%
  – Av de som uppger att de känner till 5G i hög grad förväntar sig 64 procent snabbare surf och nedladdning, 27 procent förväntar sig telefoner och prylar med ny funktionalitet och 32 procent förväntar sig nya tjänster.
 • När tror du att 5G kommer att vara allmänt känt och användas av den breda allmänheten i Sverige?
   Ett år eller mindre – 12%
  – Två-Tre år – 48%
  – Fyra till fem år – 15%
  – Mer än fem år – 3%
  – Ej svar – 22%
  – Av de som uppger att de känner till 5G i hög grad tror 58 procent att 5G kommer att vara allmänt känt och användas av den svenska allmänheten om två till tre år.
 • Vad tror du främst är avgörande för att 5G ska bli allmänt känt och användas av den breda allmänheten i Sverige?
  – Att operatörernas priser på 5G är jämförbara med dagens – 39%
  – Att nätet är fullt utbyggt – 38%– Att det finns en Iphone som stöder 5G – 6%
  – Att det finns en Samsung-telefon som stöder 5G – 1%
  – Annat – 2%
  – Ej svar – 13%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00