Pandemin gav lyft för VMware
Hem KVINNOR INOM TECH Pandemin gav lyft för VMware

Pandemin gav lyft för VMware

Publicerat av: Redaktionen

[KVINNOR PÅ KANALEN] Pandemin gav lyft för VMware

Den pågående pandemin har inneburit att många företag tagit stora steg mot den digitala transformationen.

För it-företag som VMware har detta gett klirr i kassan eftersom en viktig produkt är Anywhere Workspace för distansarbetare.

– Vi har upplevt att omställningen gått lättare än vi hade trott och här drar vi nytta av en av våra stora plattformar, Anywhere Workspace, med lösningar för att komma åt sin arbetsplats för vilken enhet och plats som helst och med bibehållen säkerhet. Många har nu insett att det går att göra mycket mer digitalt än man trott hittills.

Det säger Marie Berner Moberg som sedan sommaren 2019 har innehaft posten som chef för VMwares svenska verksamhet.

– Ytterligare en effekt är att det blivit lättare att anställa personal runt om i landet. Men sedan har vi precis som alla andra lidit av att inte kunnat träffas fysiskt, möten som ändå ger mycket energi.

Pandemin gav lyft för VMware

Marie Berner Moberg

– Jag såg häromdagen att någon liknande pandemin vid en tidsmaskin, åtminstone om man ser på den digitala utvecklingen. Innan pandemin funderade många företag på hur de skulle agera inom området digital transformation. Sedan har man avvaktat eftersom det mesta rullade på som vanligt. När sedan allt kastades om över en natt och många såg sina intäkter försvinna behövde man hitta nya sätt att möta sina kunder blev digitalisering verktyget för detta. Det är först nu som många av de kundprojekt vi pratat om i flera år händer.

Ett tecken på att många fått upp ögonen på de tekniska möjligheter som VMwares produkter kan ge för distansarbetare återfinns i företagets senaste kvartalsrapport. Här har omsättningen nämligen ökat med elva procent jämfört med samma period för ett år sedan. När det gäller prenumerationer i form av tjänster ligger ökningen på hela 25 procent.

– Vi befinner och mitt i en transformation där många tidigare köpte licenser där man behövde uppskatta hur stora volymer man skulle behöva under en viss period framåt. Nu går vi allt mer över till abonnemangsbaserade modeller där man bara betalar för de licenser man verkligen använder.

Det innebär även att kunder som känner sig osäkra på sin behovsbild i framtiden kan skriva kortare avtal där man kan skala upp och ner.

Marie Berner Moberg erkänner att VMware är lite sent ute med denna modell som kunderna redan har anammat i kontakter med andra leverantörer.

– Kunderna uppskattar verkligen detta så det är naturligt att det syns i vårt resultat.

En viktig nyhet under hösten är att VMware nu står på egna ben och frågan är då hur detta påverkar den fortsatta verksamheten.

Marie Berner Moberg påpekar att skilsmässan, eller spinoff som hon föredrar att kalla det, inte haft någon nämnvärd påverkan. De båda bolagen har exempelvis hela tiden haft åtskilda lokaler och hon säger att det handlat mer om en ägarform än om en bolagskonstruktion där man hela tiden haft separata legala enheter.

– Snarare tycker jag att detta gagnar både VMware och Dell eftersom det blir tydligare för alla; kunder och hela partnersystemet. Även om kunderna handlat både med Dell och VMware har de behövt två olika avtal. Även fortsättningsvis kommer vi att ha ett starkt partneravtal men det hela kommer att bli renare och tydligare för både våra kunder och oss själva.

Bland de många nyheter som VMware börjat rulla ut under hösten ligger stort fokus på molntjänster där säkerhetsaspekterna särskilt betonas i något som går under namnet EASE (elastic application security edge).

Marie Berner Moberg säger att VMware nu går in i företagets tredje fas där virtualisering var den första fasen.

– I den andra fasen hjälpte vi företag att bygga privata moln men nu möjliggör det vi kallar multi-cloud. Företag vill inte låsa sig till bara en spelare utan kunna välja molnplattform baserad på sin applikation.

Hela 75 procent av VMwares kunder använder sig av två eller flera molnplattformar. Därför har VMware gått från att virtualisera servrar och datacenters till att även omfatta en rad olika molntjänster.

Man måste inte bara kunna flytta över arbetet till olika molntjänster utan även kunna flytta tillbaka applikationer, något som varit en stor utmaning för många företag. Det är just detta som syftas med de elastiska funktioner som EASE innebär. Dessutom följer säkerheten elastiskt med när applikationerna flyttas ut både on-prem och till molnet, utan att det behöver göras ytterligare investeringar i traditionella hårdvaruprodukter.

Bland de fördelar som lyfts fram är att allt ska kunna administreras från samma plattform oavsett om man använder sig av privata eller publika moln.

Marie Berner Moberg betonar att man i dagsläget har stöd för samtliga av marknadens stora molnplattformar.

Den senaste i raden är Oracle som nu öppnar ett datacenter i Sverige.

– Det är en fin fjäder i hatten för oss och ett tecken på att vi är en betrodd plattform som många företag använder idag.

Ytterligen en nyhet som berör den svenska marknaden är ett samarbete som VMware inlett med ett Göteborgsbaserat bolag som heter NetClean.

– De har utvecklat ett system för att identifiera och agera på sexuella övergreppsbilder på barn och vände sig till oss eftersom de behövde hjälp med kontakter hos de stora mjukvarujättarna. Nu jobbar vi tajt med dom i plattformen Anywhere Workspace för att på ett enkelt sätt skapa gott och göra skillnad både för sin organisation och samhället i stort.

– Min drivkraft har aldrig varit teknologin som sådan utan mer vad man kan göra med den, avslutar Marie Berner Moberg.

Av Joel Åsblom

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00