[PÅ STAN MED] Tänk dig att du har uppnått dina drömmars mål redan som tonåring. Då behövs ett ”Pannben de luxe”.
Plötsligt förändras allt och du får börja om nästan från början. Hur klarar man det? Martin Fribrock vet. Han har gjort det.
I januari 2023 avancerade Martin återigen framåt på planen, i vad som skulle kunna kallas andra halvlek av hans professionella yrkeskarriär.
Vi återkommer till den liknelsen strax. Det som hände var att han fick ett erbjudande om att börja i Trend Micros svenska team och inte i vilken roll som helst. De ville ha honom som lagkapten.
En första karriär som formade Martins vinnarskalle
Varför alla dessa inledande idrottsmetaforer?
Jo, för att Martin har en imponerande karriär som professionell fotbollsspelare bakom sig. Vi börjar där!
Han föddes 1984 och växte upp i Östraby i Skåne. Fotbollen blev tidigt en viktig del av hans liv. Det var uppenbart att hans talang var lite utöver det vanliga. Redan som 16-åring blev han kontrakterad av Helsingborgs IF. Även om livet som fotbollsproffs innehåller många förmåner är det ändå ett stort steg in i vuxenlivet att flytta hemifrån och samtidigt byta sin hemort mot en annan plats.
”Plötsligt skulle jag klara mig själv samtidigt som jag befann mig i en miljö där stenhård konkurrens om en plats i laget blev en del av min vardag”, säger han.
Det gick bra för Martin och han insåg att drömmen om att en dag spela i Fotbollsallsvenskan hade blivit verklighet. Det finns givetvis en risk att man slår sig till ro och tappar drivkraften när man har nått sitt mål, speciellt i så unga år, men det gäller inte Martin. Han blev kvar i Helsingborg i nästan fem år och trivdes jättebra.
Janne Andersson får upp ögonen för Martin
Fler lag hade nu fått upp ögonen för Martin och en dag blev han kontaktad av Halmstad BK som ville att han skulle spela där. Deras tränare vid denna tid heter Janne Andersson, sedermera mycket känd svensk förbundskapten för det svenska herrlandslaget.
”Janne gjorde ett stort intryck på mig redan då även om han hade sina, så här långt, största framgångar som tränare framför sig. Det var bland annat kombinationen av tydlighet och lyhördhet i hans tränarroll som jag uppskattade. Jag kan helt ärligt säga att han har färgat mitt eget ledarskap i mina senare roller inom IT-branschen”, berättar Martin.
Han fortsatte att spela i Allsvenskan och Halmstad i ytterligare tre år. Även om vi skulle sluta här så vore det en imponerande resa för en liten fotbollsspelande påg från Östraby. Hans fotbollskarriär hade dock några kapitel kvar.
Parallellt med tiden i Helsingborg och Halmstad spelade han i flera av de svenska ungdomslandslagen. Ja, faktum är att Martin har spelat i alla våra svenska landslag utom herrlandslaget. Totalt blev det 40 landslagsmatcher.
Om det här hade varit en historia i den klassiska idrottstidningen Rekordmagasinet, som fanns i mitten av 1900-talet, så saknas det väl bara en sak och det vore en karriär som utlandsproffs. Självklart har berättelsen om Martins första karriär även en sådan del. Han skrev på ett proffskontrakt för Esbjerg i Danmarks högsta liga Superligaen. Så här långt har hans fotbollskarriär gått mer eller mindre på räls och motgångarna har varit få eller inga alls.
En kraftig snedträff ändrar allt
Några av våra trogna läsare kanske börjar undra om den här artikeln har hamnat fel och egentligen var tänkt att publiceras på en sportsida någon annanstans på webben. En sådan tanke kan vara befogad, men faktum är att vi nu har kommit fram till det som är huvudämnet för denna artikel. Martins karriär efter fotbollen och hur man reser sig efter ett besök i den mentala kolkällaren.
Efter en tid i Esbjerg börjar Martin drabbas av diverse skador. Det som förut har flutit på friktionsfritt med träningar och matcher är inte längre lika lätt. Hans ena knä går sönder och en lång period med rehabträning inleds. Kampen för att hålla en ordinarie plats i laget blir allt tuffare. En dag får han en ny skada som skulle komma att ändra hans yrkesliv framöver.
”Det var på en vanlig träning som en lagkompis, helt utan avsikt, får på ett hårt skott som tyvärr blir helt missriktat. Jag står en bit därifrån och ser inte alls vad som händer. Bollen träffar mig i ena tinningen och jag hinner aldrig spänna nackmuskulatur och annat för att förbereda mig på smällen, som man gör vid en nick till exempel. Resultatet blir att jag får en svår whiplash-skada”, berättar Martin.
Plötsligt förändras vardagen. Matcher och träningar ersätts av medicinska behandlingar och rehabilitering. När det var som jobbigast tillbringade Martin dagarna på träningsanläggningen helt för sig själv. Tränaren hade bestämt att han skulle vara där varje dag även om han inte hade något specifikt att göra, förutom rehab-övningarna. Detta för att han stod på klubbens lönelista. Det blev många och långa dagar där han fick gott om tid att tänka igenom sin situation.
Vi frågar honom om det var då som han bestämde sig för att lämna fotbollslivet?
”Absolut inte!”, svarar han lite överraskande och fortsätter.
”Det enda som fanns i mitt huvud var att komma tillbaka. Att få spela fotboll och ta en plats i laget igen. Det var det som drev mig och höll mig uppe mentalt. Min flickvän, som hade flyttat med till Danmark, var ett mycket viktigt stöd. Hon peppade mig att orka, trots att det givetvis var jobbigt för henne också”.
Efter närmare tre år av kontinuerlig kamp för att komma tillbaka till fotbollsplan blir det till slut för jobbigt att sitta ensam och vänta på Esbjergs fotbollsstadium vecka efter vecka. Martin ber om att få avsluta sitt kontrakt i förtid och familjen flyttar till Stockholm. Hoppets låga om att få spela fotboll igen hade inte slocknat helt även om den flämtade mer och mer. Han hade kontakt med klubbar i Stockholmsregionen med målet att han skulle kunna spela igen. Efter en tid kommer ändå dagen då Martin känner att smärtorna i kroppen hjälper honom att ta beslutet att lägga fotbollsskorna på hyllan.
Andra halvlek i Martins yrkesliv börjar
Hur var det att ta det beslutet?, frågar vi honom.
”Det var det tuffaste beslutet som jag hittills har behövt att ta. I princip hela mitt liv hade fram till den stunden snurrat runt fotbollen. Över en dag gick jag från att vara ”somebody” till att bli ”nobody” och det var inte lätt”, svarar han eftertänksamt.
Martin är nu 27 år. I en relativt ung ålder ställs han inför utmaningen att bygga upp en ny yrkesidentitet. Vad ska han jobba med och vad har han för meriter som kan ta honom in i en ny yrkeskarriär? Han befinner sig nu, ofrivilligt, i en situation som många idrottsstjärnor behöver hantera. Vad ska jag göra när strålkastarljuset släckts och det som hittills har varit det viktigaste inte längre är det?
För en del blir det extra tufft när idrottskarriären tar slut och det inte finns någon utbildning att falla tillbaka på, men det hade Martin. Under sin tid i Helsingborg gick han en utbildning på ett idrottsgymnasium vilket bland annat innebar att studietiden var utsträckt över fler år än i normalfallet. Detta för att studierna skulle kunna kombineras med träningar och matcher. Dessutom insåg Martin att han under sina år som fotbollsspelare ofta hade hamnat i situationer där han samtalade med olika styrelsemedlemmar i samband med sponsorträffar och liknande event. En nyttig erfarenhet. Vilken marknad skulle han då sikta in sig på?
”För mig blev det ganska naturligt att titta på IT-branschen. Jag har alltid varit intresserad av datorer och det har följt mig hela tiden även när det var fotbollen som var i fokus. Försäljning är också något som intresserar mig. Jag fick kontakt med Ricoh som hade ett idrottsfokus i sin verksamhet och jag fick en anställning som Account Manager där. Det kändes väldigt bra att komma igång med något helt nytt. Jag sålde lösningar för dokumenthantering till SMB-marknaden”, berättar han.
Året var 2012 och Martin hade lyckats med den tuffa utmaningen att gå från en hyllad idrottsstjärna till en uppskattad säljare i IT-branschen. Dessutom hade han gjort det på en mycket kort omställningstid. Imponerande.
Säkerhet blir ytterligare en pusselbit i hans nya yrkesliv
Efter Ricoh fortsätter resan till mediekoncernen IDG. En tanke med det bytet av arbetsgivare var att han ville lära sig mer om hur ”IT-Stockholm” fungerade.
”Jag fick en hyfsat bra inblick i hur IT-branschen funkade i Stockholm och jag byggde ut mitt nätverk med många nya kontakter. Dessutom väcktes mitt intresse för ett, för mig, helt nytt område och det var säkerhet. Jag kände att det fanns så många olika aspekter på det området och att det faktiskt är otroligt viktigt att vårt data och våra system skyddas på allra bästa sätt. Speciellt med den ständigt växande hotbilden runt omkring oss. Säkerhet är den nya fotbollen för mig. Jag brukar dela upp det i två huvudområden; Informationssäkerhet och IT-säkerhet”, förklarar Martin.
Efter IDG samt ett par år på Certezza som Key Account Manager påbörjar Martin en anställning som ger honom chansen att på allvar ge sig i kast med sitt nya säkerhetsintresse. På IT-säkerhetsföretaget Fortinet bygger han upp en gedigen kompetens inom säkerhet. Martin stannar på Fortinet i nästan fem år och gör en resa från Major Account Manager, via Channel Sales Manager för att till sist under perioden september 2017 till april 2020 arbeta som Senior Sales Manager. En intressant detalj är att förutom att han var säljansvarig för Sverige var han även detsamma för Island. En kombination som inte är helt vanlig.
”För mig är åren på Fortinet ovärderliga. Absolut inget ont om mina tidigare arbetsgivare men nu kändes det som att skriva på ett spelarkontrakt med en storklubb som hade de rätta förutsättningarna och de ekonomiska resurserna. Dessutom stortrivdes jag med mina kollegor och våra kunder”, minns han med ett leende.
Från en ”storklubb” till en annan
Till slut blev det ändå dags för Martin att pröva sina vingar på annat håll. Efter mellanlandningar på LogPoint respektive Datadog där han, på båda företagen, tjänstgjorde som Nordenchef var det återigen dags att skriva på ett kontrakt med en ”storklubb”. Denna gång är det Trend Micro som ger honom ett erbjudande som det är svårt att tacka nej till. Därmed har vi kommit fram till hans nuvarande arbetsuppgifter som Sverigechef på Trend Micro.
Martin berättar att även om det har gått ett antal år sedan hans karriär som fotbollsspelare tog slut, har han fortfarande nytta av flera saker som han lärde sig då. Vi återkommer till tiden i Halmstad då han hade Janne Andersson som tränare. Hur det har format hans eget ledarskap och syn på Teambuilding.
”Jag började på Trend Micro i januari 2023 och mycket av min tid det här första året har gått till att bygga ett eget team. Nu vill jag fortsätta med att vara en del av det fortsatta byggandet av Trend Micro”, säger Martin.
Han berättar att han har lärt sig mycket om företagets historia som han tror att alltför få har kunskap om. Till exempel att Trend Micro är 35 år gammalt och att det kan visa upp 100 kvartal av lönsamhet, 25 år med andra ord.
”Jag hade inte koll på det måste jag erkänna. Nu kan jag däremot med stolthet säga att Trend Micro erbjuder stabilitet och det uppskattar våra kunder”, avslutar Martin Fribrock.
Privat
Namn: Martin Fribrock
Ålder: 39 år
Familj: Fru och två barn
Bor: Vallentuna
Intressen: Golf, Resor, Matlagning, Att träna
Senaste bok: Emotional Intelligence for Sales Leadership – Av Colleen Stanley
Favoritmat/kök: Det varierar. Gillar Tareq Taylor och Magnus Åkerström.
Favorit film/TV-serie: The Office (Amerikanska versionen)
Nästa resa: Orlando (Sälj-kickoff)
Antal devices: 31 st.
Läs mer om Trend Micro: http://www.trendmicro.com